ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Συνάντηση Μητσοτάκη με Τσέφεριν και Κλαρκ - Τι προβλέπει το συνυποσχετικό

Υπεγράφη το μνημόνιο της κυβέρνησης με FIFA-UEFA για το ελληνικό ποδόσφαιρο

Υπεγράφη το μνημόνιο για το ελληνικό ποδόσφαιρο, κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν και τον αντιπρόεδρο της FIFA Γκρεγκ Κλαρκ.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπεγράφη το μνημόνιο για την αναμόρφωση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι όποιες δικαστικές αποφάσεις θα γίνουν σεβαστές. «UEFA και FIFA θα βοηθήσουν να γίνει μια νέα αρχή. Μια νέα σελίδα ανοίγει στο ελληνικό ποδόσφαιρο από τη νέα χρονιά», αναφέρουν οι πηγές.

Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι θέλουμε νέο σύστημα εκλογών στην ΕΠΟ με αλλαγή του υπάρχοντος, ενώ τόνισαν ότι και η διαιτησία πρέπει να πάει σε ξένα χέρια. Μεταξύ άλλων υπογράμμισαν ότι ο ΠΑΟΚ θα λάβει βοήθεια για το νέο γήπεδο, ενώ μαζί με την ΑΕΚ θα υπάρξουν δυο νέα γήπεδα σε 2-3 γήπεδα. Αναφορικά με το ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός στην Τούμπα την Κυριακή, κυβερνητικές πηγές σχολίασαν ότι όλα κύλησαν ήρεμα. Τον τελευταίο μήνα όλα πάνε καλύτερα, υποστήριξαν.

«Χαίρομαι που ενδιαφέρεστε για τα προβληματα του ποδοσφαίρου, αλλά το ποδόσφαιρο λύνει από μόνο του τα προβλήματα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Τσέφεριν στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

H απάντηση του πρωθυπουργού ήταν πως: «Το ποδόσφαιρο λύνει από μόνο του τα προβλήματα, αλλά είμαστε κι εμείς εδώ για να βοηθήσουμε με τη δική σας συνεισφορά».

Το ποδοσφαιρικό μνημόνιο θα περιλαμβάνει τις προτάσεις UEFA-FIFA που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή, προκειμένου να μην μπορούν ΕΠΟ και σύλλογοι να διαμαρτυρηθούν για παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου στη χώρα. Στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι οι όποιες αλλαγές να έχουν τη «σφραγίδα» των δύο Διεθνών Συνομοσπονδιών.

Το μνημόνιο περιέχει από τα οργανωτικά του ποδοσφαίρου, την αντιμετώπιση της βίας και τη χειραγώγηση της διαιτησίας, μέχρι τον τρόπο λειτουργίας των ομάδων και τις προδιαγραφές που θα πρέπει να τηρηθούν.

Οι εκπρόσωποι της UEFA και της FIFA προσέφεραν στον Κυριάκο Μητσοτάκη λάβαρα των ομοσπονδιών.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Δευτέρας τα στελέχη της UEFA και της FIFA είχαν συνάντηση με εκπροσώπους της ΕΠΟ και συζήτησαν για τις εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Το «παρών» έδωσε και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος έχει αναλάβει τις επαφές με τις Διεθνείς Συνομοσπονδίες εκ μέρους της πολιτείας. Εκεί βρέθηκαν επίσης οι Πετρ Φούσεκ, Εμιλι Σο και Ζόραν Λάκοβιτς.

Τι αναφέρει το συνυποσχετικό για το ποδόσφαιρο

Οι βασικές προβλέψεις των συνυποσχετικών που υπεγράφησαν ανάμεσα στην Κυβέρνηση και στις UEFA-FIFA είναι:
Οι UEFA / FIFA θα εκπονήσουν εντός τριών (3) μηνών από την υπογραφή του παρόντος Συνυποσχετικού μία ολιστική μελέτη για τη βελτίωση και αναβάθμιση του Ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Η μελέτη θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες, προσαρμοσμένες προτάσεις, με βάση τις καλές διεθνείς πρακτικές, στις οποίες θα συγκαταλέγονται ενδεικτικά:

- Η δομή και η οργάνωση των διοικητικών οργάνων του Ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου
- Η αδιαβλητότητα του παιχνιδιού (ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος του στησίματος αγώνων, της διαφθοράς και της χρήσης αναβολικών ουσιών) στο Ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο
- Η αποτελεσματική αντιμετώπιση δυσφημιστικών δηλώσεων και κάθε είδους βίας και διάκρισης στο Ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο
- Το σύστημα διαιτησίας

Οι προτάσεις στην ΕΠΟ

Οι UEFA / FIFA θα καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να διασφαλίσουν ότι οι προτάσεις αυτές θα τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δια των θεσμικών μέσων της τελευταίας. Οι UEFA / FIFA θα αξιοποιήσουν το καταρτισμένο προσωπικό τους, ή κάθε άλλο ανεξάρτητο ειδήμονα που κρίνεται απαραίτητος ώστε να ανταποκριθούν στα εν λόγω καθήκοντα. Η κυβέρνηση από πλευράς της αναλαμβάνει τη δέσμευση να ενσωματώσει, στο πλαίσιο της πολιτικής της για τον Αθλητισμό, τις προτάσεις UEFA / FIFA στην ελληνική έννομη τάξη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.