ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

«Καλπάζει» η online διαφημιστική απάτη σε διεθνές επίπεδο

Διαστάσεις επιδημίας λαμβάνει η online διαφημιστική απάτη, επηρεάζοντας όχι μόνο τη διαφημιστική αγορά, αλλά ολόκληρο το οικοσύστημα της κινητής τηλεφωνίας. Ο αντίκτυπός της στην αξιοπιστία, αλλά και τα έσοδα των δημιουργών εφαρμογών, των διαφημιστικών εταιρειών, των media, αλλά και των διαφημιζόμενων, είναι μεγάλος.

Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας συχνά θεωρούνται οι κυρίως υπεύθυνες, ενώ οι καταναλωτές χωρίς ενημέρωση και ουσιαστική προστασία καλούνται στο τέλος να πληρώσουν το λογαριασμό. Στις παραπάνω διαπιστώσεις καταλήγει έκθεση της Usptream σχετικά με την απάτη μέσω mobile διαφημίσεων.

Η αξία της online διαφημιστικής απάτης το 2019 ανήλθε σε $42 δισ. και αναμένεται να φτάσει τα $100 δισ. μέχρι το 2023
Τα στοιχεία της έκθεσης "Invisible Digital Threat" (η Αόρατη Ψηφιακή Απειλή) βασίζονται στα ευρήματα της πλατφόρμας ασφαλείας Secure-D της Upstream, που ανιχνεύει και αποτρέπει κακόβουλες συναλλαγές σε κινητές συσκευές προερχόμενες, κυρίως, από malware που πραγματοποιεί διαφημιστική απάτη. Τα στοιχεία προέρχονται από 31 παρόχους κινητής τηλεφωνίας σε 20 χώρες. Στις αγορές αυτές, η πλατφόρμα ασφαλείας της Upstream επεξεργάστηκε 1,71 δισ. συναλλαγές, που πραγματοποιήθηκαν σε κινητές συσκευές και απέτρεψε 1,6 δισ. από αυτές ως ύποπτες, ποσοστό 93%. Εάν δεν είχαν αποτραπεί οι συναλλαγές αυτές, θα είχαν κοστίσει στους χρήστες $2,1 δισ. σε ανεπιθύμητες χρεώσεις. Για το σύνολο της αγοράς, η αξία της online διαφημιστικής απάτης (internet, κινητή & εφαρμογές) το 2019 ανήλθε σε $42 δισ. και αναμένεται να φτάσει τα $100 δισ. μέχρι το 2023.

Ευάλωτα λειτουργικά συστήματα
Ο αριθμός των κακόβουλων εφαρμογών, που εντόπισε το Secure-D το 2019, αυξήθηκε σε 98.000, από 63.000 το 2018. Αυτές οι 98.000 κακόβουλες εφαρμογές είχαν προσβάλει 43 εκατομμύρια συσκευές Android. Με τις συσκευές Android να αντιπροσωπεύουν αυτήν τη στιγμή περίπου το 75-85% του συνόλου των smartphones, που πωλούνται σε όλο τον κόσμο , το Android αποτελεί μακράν το κυρίαρχο λειτουργικό σύστημα (OS) για τα κινητά. Ταυτόχρονα, λόγω του ανοικτού του κώδικα, είναι και το πλέον ευάλωτο, καθιστώντας το πρόσφορο έδαφος για απάτη.

“Για τους τελικούς χρήστες, η ψηφιακή απάτη συνεπάγεται κατανάλωση των δεδομένων τους και χρέωση του λογαριασμού τους μέσα από την εγγραφή σε υπηρεσίες υψηλών χρεώσεων. Ακόμη επηρεάζεται η απόδοση του κινητού, ενώ σε πολλές περιπτώσεις το malware στοχεύει στην υποκλοπή και συλλογή προσωπικών δεδομένων”, αναφέρει η Upstream.

Η εταιρεία συνιστά στους καταναλωτές να χρησιμοποιούν υπηρεσίες προστασίας από κακόβουλο λογισμικό, όπως το Play Protect, να κατεβάζουν εφαρμογές μόνο από το Google Play, να διαβάζουν τα reviews των χρηστών και να ελέγχουν τους λογαριασμούς τους για τυχόν ανεπιθύμητες συνδρομές ή χρεώσεις.

Σημειώνεται ότι ο τρόπος που λειτουργεί το κακόβουλο λογισμικό στις περιπτώσεις online διαφημιστικής απάτης, είναι ότι προβάλει κρυφά online διαφημίσεις, κάνει ψεύτικα κλικ και εγγράφει τους χρήστες σε υπηρεσίες με υψηλές χρεώσεις και αντίστοιχα χρεώνει στις διαφημιστικές εταιρείες ψεύτικες προβολές, κλικ και αγορές.

Πηγή: SEPE

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.