MEDIA

Δείτε το βίντεο

Νίκος Μπελογιάννης – Έλλη Παππά, το επόμενο «Ζευγάρι που έγραψε ιστορία» στο COSMOTE HISTORY HD

Η νέα σειρά ντοκιμαντέρ σε παραγωγή COSMOTE TV «Ζευγάρια που έγραψαν ιστορία» παρουσιάζει το ειδύλλιο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Νίκου Μπελογιάννη, γνωστού και ως «ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο», με τη δημοσιογράφο και συγγραφέα Έλλη Παππά. To ζευγάρι που σημάδεψε τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας με την πολιτική του δράση, αλλά και την ερωτική του σχέση, γνωρίστηκε αμέσως μετά τον Εμφύλιο. Ήταν κι οι δύο νέοι, στελέχη στο ίδιο κόμμα, και παντρεμένοι με άλλους. Παρόλα αυτά, ερωτεύτηκαν ενάντια σε κάθε κοινωνικό ή κομματικό κανόνα. Ωστόσο, η σύλληψή τους για τα πολιτικά τους φρονήματα δεν τους άφησε να ζήσουν για πολύ μαζί. Η έκπληξη ήρθε όταν μέσα στη φυλακή μαθεύτηκε ότι η Έλλη είναι έγκυος. Ο Νίκος είδε τον γιο του μόνο μια ή δύο φορές στο Στρατοδικείο, πριν από την εκτέλεσή του τα χαράματα της 30ης Μαρτίου του 1952. Το μωρό έζησε τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής του στη φυλακή κι ύστερα το μεγάλωσε η αδερφή της Έλλης Παππά, η συγγραφέας Διδώ Σωτηρίου. Το επεισόδιο κάνει πρεμιέρα στο COSMOTE HISTORY HD, την Παρασκευή 21/2 στις 22.00.

Η σειρά βασίζεται στο νέο βιβλίο «Ζευγάρια που έγραψαν την ιστορία της Ελλάδας» της συγγραφέως Λένας Διβάνη, η οποία υπογράφει το σενάριο και παρουσιάζει τα 9 επεισόδια του ντοκιμαντέρ.

Το νέο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Ο τόπος μου γιορτάζει» για τα έθιμα και τις παραδοσιακές γιορτές από όλη την Ελλάδα, μας μεταφέρει στη Σκύρο, για να γνωρίσουμε τον «Γέρο, την Κορέλα και τον Φράγκο», ένα από τα πιο διάσημα αποκριάτικα έθιμα της χώρας μας. Με το άνοιγμα του Τριωδίου, οι «Γέροι», τρομακτικοί κουδουνοφόροι άντρες με βαριά εξάρτηση, βγαίνουν στους δρόμους του νησιού και με τους εκκωφαντικούς θορύβους των κουδουνιών τους προσπαθούν να ξορκίσουν το κακό και να καλωσορίσουν την άνοιξη. Το επεισόδιο καταγράφει την εντυπωσιακή τους ανάβαση στο ψηλότερο σημείο του χωριού την Κυριακή των Αποκριών, ενώ παράλληλα αναδεικνύει την ιστορία του εθίμου και τη σχέση της Σκύρου με την πειρατεία. (Κυριακή 23/2, 16.00, COSMOTE HISTORY HD).

Στο επόμενο επεισόδιο της σειράς «Τρία λεπτά για την ελληνική γλώσσα», ο καθηγητής Γλωσσολογίας του ΕΚΠΑ Γιώργος Μπαμπινιώτης θα μιλήσει για επιβιώσεις λόγιων στοιχείων στη γλώσσα μας (άνθος αραβοσίτου, μήνας του μέλιτος, σοκολάτα αμυγδάλου), το ελληνικό αλφάβητο και την προέλευση της λέξης «ενσυναίσθηση». Επίσης, θα αναδείξει δυσκολίες που συναντάμε με ομόηχες λέξεις, τη σωστή χρήση των διαλυτικών στη γλώσσα, καθώς και λάθη στη χρήση προθέσεων και σύνθετων ρημάτων. Η εκπομπή προβάλλεται στο COSMOTE HISTORY HD από Δευτέρα έως Παρασκευή στις 20.50.

Η σειρά «Ελληνική Επιστήμη», με επίκεντρο την ιστορία των επιστημών στον ελλαδικό χώρο, επιστρέφει την Κυριακή 23/2 στις 20.00 στο COSMOTE HISTORY HD, με μία περιήγηση στα Αντικύθηρα, όπου ανακαλύφθηκε ο μηχανισμός του πρώτου αρχαίου υπολογιστή, χαρίζοντας παγκόσμια φήμη στο νησί. Παράλληλα, στο επεισόδιο παρουσιάζεται ένα από τα μεγαλύτερα γεωφυσικά παρατηρητήρια της Ευρώπης που δημιούργησε πρόσφατα στα Αντικύθηρα μία ομάδα Ελλήνων επιστημόνων.

Το μηνιαίο αφιέρωμα του COSMOTE HISTORY HD «Μετρώντας τ' άστρα» ολοκληρώνεται την Κυριακή 23/2 στις 21.00 με την προβολή της ομώνυμης ταινίας σε συμπαραγωγή COSMOTE TV. Η ταινία παρουσιάζει τη γέννηση της επιστήμης της Αστρονομίας, αλλά και την παρουσία της στην Τέχνη και τα αρχαία κείμενα.

Τέλος, το ντοκιμαντέρ «Πριγκίπισσα Αλίκη της Ελλάδας» ρίχνει φως στη ζωή της πριγκίπισσας Αλίκης, μητέρας του πρίγκιπα Φίλιππου και συζύγου του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδος, οι οποίοι αποπέμφθηκαν επ’ άπειρον από τη χώρα, κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1922 (Σάββατο 22/2, 22.00, COSMOTE HISTORY HD).

Τα επεισόδια όλων των σειρών είναι διαθέσιμα μετά την προβολή τους on demand στη δωρεάν υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.