ΕΛΛΑΔΑ

Αρνήθηκε να προσέλθει

Novartis: Προσαγωγή του προστατευόμενου μάρτυρα «Σαράφη» στη ΓΑΔΑ

Την προσαγωγή του προστατευόμενου μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη» διέταξε η προανακριτική επιτροπή της Βουλής μετά την άρνησή του να προσέλθει για να εξεταστεί ενώπιον κλιμακίου της που μετέβη στην ΓΑΔΑ προκειμένου να τους εξετάσει χωρίς κουκούλες ή άλλα μέσα αλλοίωσης χαρακτηριστικών. Ο «Μάξιμος Σαράφης» κλήθηκε και απάντησε ότι δεν προτίθετο να προσέλθει και έτσι με βάση τις προβλέψεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή του. Αγνωστο παραμένει τί στάση θα τηρήσει η έτερη προστατευόμενη μάρτυρας που έχει κληθεί προς εξέταση σήμερα, η «Αικατερίνη Κελέση».

Νωρίτερα ο κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με δικονομικά τερτίπια – όπως καταγγέλλει η πλειοψηφία - προσπάθησαν να μπλοκάρουν την εξέταση των προστατευόμενων και να διατηρήσουν τις “κουκούλες” στους “Μάξιμο Σαράφη” και “Αικατερίνη Κελέση” που στήριξαν το στήσιμο της σκευωρίας Novartis. Επιχειρώντας δε να οξύνουν την αντιπαράθεση τα μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι δεν θα μετέχουν στην αποστολή της επιτροπής για την εξέταση των “κουκουλοφόρων”

Να σημειωθεί ότι η απόφαση για αυτοπρόσωπη και δια ζώσης εξέτασης των δύο προστατευόμενων ελήφθη με την συντριπτική πλειοψηφία των μελών της προανακριτικής καθώς μόνο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επέμειναν στην διατήρηση της κουκούλας. Η απόφαση της πλειοψηφίας στηρίζεται στον σχετικό νόμο που τους επιτρέπει τον συγκεκριμένο τρόπο εξέτασης και σε σχετική επιστολή της υποδιεύθυνσης Επιχειρήσεων και Προστασίας Μαρτύρων της Ασφάλειας Αττικής. Πάντως, ο πρόεδρος της προανακριτικής Ιωάννης Μπούγας επισημαίνει ότι η εξέταση των μαρτύρων θα γίνει με τον ίδιο τρόπο που έγινε και τον περασμένο Δεκέμβριο ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρου Σοφουλάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο αντεισαγγελέας έλαβε τις καταθέσεις χωρίς διακριτικά, όπως άλλωστε επιβάλλει ο νόμος.

Αναφορικά με την διαδικασία της εξέτασης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ζητηθεί απο τους βουλευτές να αφήσουν εκτός αίθουσας τα κινητά τους τηλέφωνα ενώ έχει υπενθυμιστεί η ρήτρα μυστικότητας που έχουν ως ανακριτικοί λειτουργοί ιδίως ως προς την αποκάλυψη της πραγματικής ταυτότητας των μαρτύρων. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα θα εξεταστεί ο Μάξιμος Σαράφης και την Τετάρτη η Αικατερίνη Κελέση.

Βασική επιδίωξη των βουλευτών απο την εξέταση είναι να διαπιστωθεί εαν υπήρξε εργαλειοποίηση του θεσμού των προστατευόμενων μαρτύρων απο την εισαγγελία Διαφθοράς προκειμένου να στοχοποιηθούν πολιτικά πρόσωπα.

Για το συγκεκριμένο θέμα ήδη υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις που θα ενισχυθούν ακόμα περισσότερο εαν επιβεβαιωθούν οι καταγγελίες του κ. Νίκου Μανιαδάκη πως ο “Μάξιμος Σαράφης” είναι ο κ. Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης και η “Αικατερίνη Κελέση” η κυρία Μαρία Μαραγγέλη.

Επίσης θα κληθούν να διαπιστώσουν εαν τα συγκεκριμένα πρόσωπα παρανόμως τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας είτε γιατί συνεργάστηκαν έναντι οικονομικού οφέλους με τις αμερικανικές αρχές είτε γιατί εμπλέκονται ως ύποπτοι στην ίδια υπόθεση είτε γιατί πληρούν και τους δύο λόγους.

Πάντως, μέλη της επιτροπής δεν αποκλείουν τα συγκεκριμένα πρόσωπα να μην εμφανιστούν στην ΓΑΔΑ προκειμένου να αποφύγουν την εξέτασή τους. Σε αυτή την περίπτωση, υποστηρίζουν πως θα επιβεβαιωθεί η προσπάθεια απόκρυψης της αλήθειας και υπογραμμίζουν ότι η επιτροπή έχει τα μέσα να τους προσαγάγει ακόμα και βιαίως.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.