ΚΟΣΜΟΣ

Δεν υπάρχει απολύτως «καμία ανησυχία» για τη γερμανική προεδρία

Ο Σ. Κουρτς «κατανοεί» γιατί η Ά. Μέρκελ αποκλείει κάθε συνεργασία με την AfD

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν δήλωσε χθες Παρασκευή ότι κατανοεί και συμμερίζεται τη θέση της κεντροδεξιάς παράταξης της Γερμανίας υπό τον Άγγελα Μέρκελ, που αρνείται να συμμαχήσει με την άκρα δεξιά, μολονότι ο ίδιος έκανε ακριβώς αυτό στην προηγούμενη κυβέρνησή του.

Μεταξύ του γερμανικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και του αυστριακού κόμματος της Ελευθερίας (FPÖ) «υπάρχουν, πιστεύω, διαφορές», είπε ο επικεφαλής της αυστριακής κυβέρνησης στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, εκτιμώντας ότι το πρώτο είναι πιο ακραίο και ριζοσπαστικό από το δεύτερο.

«Κατά συνέπεια, θεωρώ ότι ο δρόμος που επελέγη» από το CDU της Μέρκελ «είναι ο σωστός», συνέχισε, «είναι δικαιολογημένο το ότι το κόμμα αποφάσισε καθαρά πως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμία συνεργασία με την AfD».

Το κόμμα της Μέρκελ έχει βυθιστεί σε κρίση τις τελευταίες ημέρες, μετά την απόφαση των στελεχών του στη Θουριγγία να συνταχθούν με το κόμμα της άκρας δεξιάς στην ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για να εκλεγεί νέος πρωθυπουργός αυτού του ομόσπονδου κρατιδίου.

Η πρόεδρος του CDU, η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, μετά την κρίση που προκάλεσε η ανοικτή ανταρσία, ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας την προσεχή παραίτησή της και ότι δεν θα είναι υποψήφια για τη διαδοχή της Μέρκελ όταν η καγκελάριος ολοκληρώσει την τρέχουσα θητεία της, στα τέλη του 2021.

Η απόφασή της ξαναμοιράζει την πολιτική τράπουλα στη Γερμανία ενόψει των βουλευτικών εκλογών της επόμενης χρονιάς και εντείνει τη σεναριολογία περί πρόωρου τέλους της σημερινής εύθραυστης κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» συντηρητικών - σοσιαλδημοκρατών.

Ο Κουρτς θεωρεί πιθανό η Γερμανία να αποκτήσει, όπως ακριβώς η Αυστρία σήμερα, κυβέρνηση συμμαχίας συντηρητικών - οικολόγων.

«Αν έπρεπε να βάλω στοίχημα, θα έλεγα ότι πιθανόν μετά τις προσεχείς γερμανικές εκλογές» θα σχηματιστεί «παρόμοιος» κυβερνητικός συνασπισμός με αυτόν της Αυστρίας, είπε.

Δημοσκοπήσεις στη Γερμανία φέρουν το CDU, παρότι σε σαφή υποχώρηση, να προηγείται στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνοντας το 27%, μπροστά από τους Πράσινους, που προσελκύουν περί το 22%.

Δεν υπάρχει απολύτως «καμία ανησυχία» για τη γερμανική προεδρία, δηλώνει ο Σεμπάστιαν Κουρτς

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς υποβάθμισε χθες Παρασκευή τις ανησυχίες που εκφράζονται για το ότι το άλυτο ζήτημα της ηγεσίας της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), του κόμματος στο οποίο ανήκει η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην προσεχή άσκηση της εναλλασσόμενης προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Γερμανία.

Ο Κουρτς διαβεβαίωσε στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια πως δεν έχει «απολύτως καμία ανησυχία» για την ανάληψη του ρόλου αυτού από το Βερολίνο το δεύτερο εξάμηνο του 2020, τόνισε πως η Γερμανία είναι μεγάλη και ισχυρή ώρα με σταθερή και εξαιρετικά αποτελεσματική κυβέρνηση. «Γι’ αυτό είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι αυτή η προεδρία του [ευρωπαϊκού] συμβουλίου θα είναι πολύ ισχυρή», πρόσθεσε.

Ο Κουρτς, ηγέτης του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (ÖVP), σημείωσε πάντως ότι θέλει να υπάρξει σαφήνεια για το μέλλον του μεγαλύτερου κόμματος της Γερμανίας, κάτι που επηρεάζει όπως εξήγησε τα συμφέροντα της χώρας του.

Το CDU βυθίστηκε σε περίοδο εσωστρέφειας καθώς βρέθηκε αντιμέτωπο με κενό ηγεσίας. Η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, αρχηγός του κόμματος, υπουργός Άμυνας και θεωρούμενη ως διάδοχος της Μέρκελ, ανακοίνωσε ότι δεν θα διεκδικήσει την καγκελαρία στις εκλογές του 2021 και θα αποχωρήσει από την προεδρία του CDU μόλις αναδειχθεί νέος υποψήφιος.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.