ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε σημείο μηδέν η κυβέρνηση

Προσφυγικό: Αντί «Κερατέας», νέο... Βιετνάμ!

Εκεί που όλα έδειχναν μέχρι χθες ότι η κυβέρνηση είχε να αντιμετωπίσει ένα μέτωπο διαρκείας στο προσφυγικό, με συνεχιζόμενες και έντονες αντιστάσεις των κατοίκων στα «προσφυγονήσια», τελικώς τα έκτροπα και τα σοβαρά επεισόδια ανάγκασαν το Μαξίμου σε πλήρη οπισθοχώρηση και η προοπτική μίας νέας «Κερατέας» εξελίχθηκε σε... Βιετνάμ.

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ αποσύρθηκαν σήμερα από τα νησιά δαρμένες, ταλαιπωρημένες, με τους άνδρες που απάρτιζαν τις 10 διμοιρίες να έχουν εμπλακεί σε σκηνικό πολέμου. Επί της ουσίας, τα ΜΑΤ και η απόφαση για στρατιωτικού τύπου «απόβαση» στη Λέσβο και τη Χίο ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και η σπίθα που πυροδότησε μία γενικευμένη κοινωνική πυρκαγιά. Παράγοντες με γνώση όσων έγιναν χθες και προχθές στα δύο «προσφυγονήσια» συνομολογούν ότι από θαύμα δεν είχαμε νεκρούς, είτε από την πλευρά της Αστυνομίας, είτε από τους νησιώτες. Ταυτοχρόνως, το γεγονός ότι η κατάσταση εκτραχύνθηκε μέσα σε μόλις ένα βράδυ –το βράδυ της «απόβασης» των ΜΑΤ- έδειξε πως οι κάτοικοι στα «προσφυγονήσια» είναι εξαιρετικά εκνευρισμένοι και η όποια υπομονή τους έχει εξαντληθεί. Με άλλα λόγια, στο μέτρο που μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι όσα έγιναν τις προηγούμενες ημέρες λειτουργούν σαν «τεστ» των ανακλαστικών και των αντοχών των νησιωτών, η απάντηση που έδωσαν οι Λέσβιοι και οι Χιώτες ήταν σαφής: η κυβέρνηση θα περάσει... πάνω από τα πτώματά τους για να κατασκευάσει τα κλειστά κέντρα.

Πολιτική ήττα

Σε κάθε περίπτωση, ήδη από χθες το βράδυ, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά την αναγκαστική οπισθοχώρηση, λέγοντας ότι τα ΜΑΤ ήταν... προγραμματισμένο να φύγουν αμέσως μετά το πέρας του πρώτου σταδίου κατασκευής των κέντρων –δηλαδή της χωροθέτησης. Όμως, όσο κι αν η κυβέρνηση επιχειρεί να «χρυσώσει το χάπι», κατέστη σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπέστη την πρώτη μείζονα πολιτική ήττα, με τις δυνάμεις καταστολής να αποχωρούν από τα νησιά με... κομμένα τα φτερά τους. Συν τοις άλλοις, το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν «ζύγισε» καλά την κατάσταση και ρίσκαρε να υπάρξει ακόμη και νεκρός επιβαρύνει έτι περαιτέρω το ήδη βαρύ κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου, τόσο για το στέλεχος του «επιτελικού κράτους» που εισηγήθηκε την «απόβαση» στα νησιά, όσο και για το γεγονός ότι η κυβέρνηση έδειξε, ουσιαστικά, στην κοινωνία, ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να κυβερνά με... τα ΜΑΤ και με μεθόδους καταστολής.

Πέραν αυτού, η επονείδιστη αποχώρηση των ΜΑΤ από τα νησιά, αλλά και όσα είχαν υποστεί νωρίτερα (πολιορκία μέσα σε στρατόπεδα, άνδρες των ΜΑΤ να κινδυνεύουν με «λιντσάρισμα» την ώρα που φορούσαν πιτζάμες κ.α.) φέρνει προ των ευθυνών του και τον ίδιο τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη χρεώνεται την παταγώδη αποτυχία και την πολιτική ευθύνη της επιχειρησιακής διαχείρισης της «απόβασης». Καίτοι οι πληροφορίες του matrix24.gr επιμένουν πως δεν ήταν ιδέα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη η απόβαση, ήταν ο ίδιος που ανέλαβε, ως εκ του ρόλου και της θέσεώς του, να την διεκπεραιώσει –με τα γνωστά, τραγικά αποτελέσματα.

Πάλι από την αρχή

Σαν να μην έφταναν αυτά, τα όσα έγιναν στα νησιά είναι το... μικρότερο πρόβλημα της κυβέρνησης αναφορικά με το προσφυγικό. Το σοβαρότερο είναι πως το Μαξίμου δεν έχει απάντηση στο ερώτημα «και τώρα τί κάνουμε», καθώς είναι σαφές πως αν η κυβέρνηση επιμείνει αταλάντευτα στις αποφάσεις και την στρατηγική της, τότε αργά ή γρήγορα θα γίνουν ξανά τα νησιά πεδίο μάχης και σκηνικό πολέμου. Ταυτοχρόνως, το Μαξίμου «έκοψε» από τις σημερινές συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, μετά την αποκάλυψη ενός βίντεο στο οποίο εμφανίζεται να κάνει μία απαξιωτική χειρονομία σε βάρος του πρωθυπουργού. Βεβαίως, ο ίδιος ο περιφερειάρχης δίνει μία διαφορετική οπτική της απουσίας του από τις συναντήσεις Μητσοτάκη: ήδη από χθες το βράδυ, ο Κώστας Μουτζούρης είχε προαναγγείλει, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra, ότι δε θα πήγαινε σήμερα στην Αθήνα, γιατί δεν είχε εγγυήσεις ότι θα έφευγαν όλες οι δυνάμεις των ΜΑΤ, αλλά και επειδή ουδείς τον είχε διαβεβαιώσει για διάλογο από μηδενική βάση. Όλως τυχαίως, μετά την άρνηση του πΠροσφυγικόεριφερειάρχη να πάρει το αεροπλάνο της γραμμής για την Αθήνα, αποκαλύφθηκε το βίντεο και το Μαξίμου ανακοίνωσε ότι «κόβει» τον κ. Μουτζούρη από το πρόγραμμα των συναντήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε επίπεδο αρχηγών

Πέραν αυτών, η κρίση στα νησιά φέρνει κι άλλες πολιτικές παρενέργειες, ουδόλως επιθυμητές για την κυβέρνηση. Για παράδειγμα, χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπό το φόβο ότι τα επεισόδια θα πάρουν ανεξέλεγκτη τροπή και αφού είχε χαθεί ο έλεγχος στα νησιά, αναγκάστηκε να μπει στο «κάδρο» της κρίσης. Από την Αλεξανδρούπολη, ο ίδιος ζήτησε να πέσουν οι τόνοι –καθώς αν δεν έλεγε τίποτα, προφανώς θα κατηγορείτο γι’ αυτό...- ενώ σήμερα με τις συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου παίρνει πάνω του την διαχείριση της κρίσης και την προσπάθεια εκτόνωσής της. Ταυτοχρόνως, το γεγονός ότι η κατάσταση ξέφυγε και αυτό πιστοποιήθηκε από τα έκτροπα που έλαβαν χώρα στα νησιά επέτρεψε στον ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά να κάνει ρελάνς στο προσφυγικό, επιχειρώντας να δείξει πως όσα έλεγε η ΝΔ για το θέμα προεκλογικά έχουν στην πράξη χρεοκοπήσει. Είναι χαρακτηριστική, προς τούτο, η αποστροφή του λόγου του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση, χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra, όταν επισήμανε με νόημα πως πλέον η ΝΔ κυβερνά σχεδόν 8 μήνες «και ο πολίτης μπορεί να συγκρίνει τί έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στο προσφυγικό και πώς απέτυχε η ΝΔ».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.