ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πεδίο μάχης τα «προσφυγονήσια»

«Προσφυγικό ώρα μηδέν» για την κυβέρνηση

Βαρύ κλίμα επικρατεί στους κόλπους της κυβέρνησης εξαιτίας της παρόξυνσης της κατάστασης στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, καθώς η στρατηγική επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου για «πολιτική πυγμής» έναντι των νησιωτών φέρνει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

Στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και του αρμόδιου υπουργού Νότη Μηταράκη, φτάνουν ώρα την ώρα άκρως ανησυχητικά μηνύματα για το κοινωνικό κλίμα στη Μυτιλήνη και τη Χίο, που έχουν από χθες το βράδυ μετατραπεί σε κανονικά «πεδία μάχης». Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν ορισμένοι που ήδη διερωτώνται κατά πόσον το δόγμα «νόμος, τάξη και ξύλο» είναι η καταλληλότερη επιλογή για να διαχειριστεί η κυβέρνηση το προσφυγικό.

«Ή τώρα ή ποτέ»

Πάντως, οι ως τώρα αντιδράσεις των νησιωτών ήταν αναμενόμενες -όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται κυβερνητικοί παράγοντες- και, παρά το βαρύ κλίμα που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου, η απόφαση να προχωρήσει η κατασκευή των κλειστών κέντρων «παντί τρόπω» είναι ειλημμένη. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να ενημερώνει τους συνομιλητές του πως «η απόφαση είναι οριστική», ενώ η σπουδή που επιδεικνύει η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο ως προς την κατασκευή των κέντρων σχετίζεται άμεσα με την προοπτική βελτίωσης του καιρού, που αναπόδραστα θα φέρει αύξηση των προσφυγικών ροών. Με άλλα λόγια, στο Μαξίμου επικρατεί το δόγμα «ή τώρα ή ποτέ», που περιγράφει πλήρως τη βούληση του πρωθυπουργού να προχωρήσει η κατασκευή των κλειστών κέντρων. Εξάλλου, αυτή την αποφασιστικότητα διατράνωσε ήδη από το πρωί μέσω του τηλεοπτικού σταθμού Open και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, διαβεβαιώνοντας ότι «η κατασκευή κλειστών δομών στα νησιά θα προχωρήσει». Μάλιστα, ο πορτ παρόλ της κυβέρνησης έκανε λόγο για «κάποιες μικρές αντιδράσεις», καίτοι η κατάσταση στα «προσφυγονήσια» δείχνει ότι οι αντιδράσεις δεν είναι «μικρές» -και... αναμένεται να μεγαλώσουν.

Επιλογή σύγκρουσης

Σε κάθε περίπτωση, ήδη από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, όταν έληγε και η διορία που είχε δώσει στους νησιώτες για να καταθέσουν «εναλλακτικές προτάσεις» ο Νότης Μηταράκης, η υπομονή της κυβέρνησης έφτανε στο τέλος της. Είναι χαρακτηριστικό ότι από προχθές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δείξει να φλερτάρει με την σύγκρουση, καθώς από βήματος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ είχε φωτογραφίσει ως «πολιτικάντη» τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη. Μάλιστα, αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες προαναγγέλλουν πως το Μαξίμου είναι αποφασισμένο «να το πάει μέχρι τέλους», ό,τι κι αν αυτό μπορεί να σημαίνει. Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή να «επιταχθούν» χθες βράδυ δύο πλοία και να μπουν σ’ αυτά αιφνιδίως δέκα (!) διμοιρίες των ΜΑΤ με προορισμό τη Χίο και τη Λέσβο δείχνει ότι στο Μαξίμου είναι «έτοιμοι για όλα», αρκεί να μην χρειαστεί να τα βάλουν με δημάρχους, περιφερειάρχες, αλλά και... «γαλάζιους» βουλευτές που εκλέγονται στην ηπειρωτική Ελλάδα...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.