ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γέφυρες με ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, και ΜέΡΑ25 ρίχνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Προσκλητήριο Τσίπρα στην «κοινωνική αντιπολίτευση»

Η στρατηγική του προσκλητηρίου κοινοβουλευτικής συμπόρευσης με τις προοδευτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης ήρθε για να μείνει, όπως διαβεβαιώνουν το matrix24.gr κορυφαίοι παράγοντες της Κουμουνδούρου, αναφερόμενες στο προσκλητήριο Τσίπρα προς τα υπόλοιπα κόμματα του προοδευτικού τόξου για ανάληψη κοινής νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Ο πρώην πρωθυπουργός, μιλώντας στα Γιάννενα, απηύθυνε επί της ουσίας ένα προσκλητήριο στα υπόλοιπα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης, σε ό,τι αφορά την ανακοπή των πλειστηριασμών και την προστασία της πρώτης κατοικίας. «Θα διεκδικήσουμε μία νομοθετική πρωτοβουλία που να είναι πρωτοβουλία της κοινωνικής αντιπολίτευσης, όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, προσκαλώντας τα κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς «να απαντήσουν στο έκτρωμα του σχεδίου Ηρακλής με συγκεκριμένη πρόταση νόμου».

Διαμόρφωση μετώπου

Η στρατηγική που φανερώνεται μέσα από την πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα προς την «κοινωνική αντιπολίτευση» φαίνεται πως ήρθε για να μείνει, υπό την έννοια πως στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι πάνω στα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα που θα μετεξελιχθούν σε προβλήματα στο μέλλον, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ρίξει γέφυρες στα υπόλοιπα κόμματα του προοδευτικού πόλου, με το κύριο ενδιαφέρον να εστιάζεται, φυσικά, στο ΚΙΝΑΛ. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν η αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε τρία πεδία που ο ίδος και ο ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο το επόμενο διάστημα: οι λόγος για την προστασία της πρώτης κατοικίας, για την προάσπιση την δημόσιας Υγείας, αλλά και για την υπεράσπιση της εργασίας και των εργατικών δικαιωμάτων. Σε αυτά τα τρία πεδία προβλέπουν στην Κουμουνδούρου ότι θα λάβουν χώρα οι επόμενες πολιτικές συγκρούσεις, αλλά και ότι η πολιτική της κυβέρνησης θα φέρει στην επιφάνεια τις βαθιές ιδεολογικές διαφορές μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. «Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα για όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, ώστε να αποδείξουν ότι ο αυτοπροσδιορισμός «προοδευτικός» δεν είναι για τα μάτια του κόσμου», τονίζουν με νόημα παράγοντες της Κουμουνδούρου, αφήνοντας να διαφανεί η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να θέτει συχνά... διλήμματα στις συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις.

Δεν βλέπουν... φως

Πάντως, η παρούσα πολιιτική συγκυρία μάλλον δεν ευνοεί τέτοιου τύπου συμμαχίες, ούτε ανάληψη κοινής νομοθετικής πρωτοβουλίας. Αφενός, διότι το ΚΚΕ παραμένει στον μονήρη δρόμο που έχει χαράξει τις τελευταίες δεκαετίες. Αφετέρου, διότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν πολλοί οπαδοί για κοινές δράσεις με τον Γιάννη Βαρουφάκη. Ωστόσο, ο κυριότερος λόγος είναι το σκηνικό κινούμενης άμμου που φαίνεται να διαμορφώνεται στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ. Ήδη, ακόμη και στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου αναγνωρίζουν –ή μάλλον, εκτιμούν- ότι η οργίλη επιστολή της Νάντιας Γιαννακοπούλου προς τη Φώφη Γεννηματά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμούν ότι και μόνο η φημολογία περί «μορατόριουμ» μεταξύ ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη αντιμέτωπη με μεγάλη εσωκομματική τρικυμία, που προς το παρόν δεν της επιτρέπει –ακόμη κι αν η ίδια η κ. Γεννηματά ήθελε, κάτι το οποίο ελέγχεται...- να προχωρήσει σε κοινή πρωτοβουλία με τον ΣΥΡΙΖΑ –πολλώ δε μάλλον που το ΚΙΝΑΛ έχει ήδη προαναγγείλει πρόταση νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας και αναμένεται να «οχυρωθεί» πίσω απ’ αυτή...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.