ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι επόμενες κινήσεις του προβληματισμένου Αλ. Τσίπρα

Ρίχτερ εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ

Αντιμέτωπος με μία ανοιχτή κρίση εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς τα εσωκομματικά «θερμά επεισόδια» δίνουν και παίρνουν, με αποτέλεσμα χθες να αποφασίσει «ομοφώνως» η Πολιτική Γραμματεία την αναβολή κατά μία εβδομάδα της προγραμματισμένης γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής.

Στη χθεσινή συνεδρίαση περίσσεψε η ένταση και οι προσωπικές αναφορές, ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του matrix24.gr, έπεσαν στο τραπέζι όλα όσα έχουν επιβαρύνει το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος το τελευταίο διάστημα. Πέραν των πολιτικών αντιρρήσεων για το δημοψήφισμα και για τα ερωτήματα που θα τεθούν σ’ αυτό, όπως επίσης και για το κατά πόσον πρέπει να αλλάξει το όνομα του κόμματος, επί τάπητος τέθηκαν και ζητήματα που αποτελούν τα πρόσφατα «θερμά επεισόδια» στο εσωτερικό σκηνικό.

Κόντρες

Για παράδειγμα, ο Πάνος Σκουρλέτης –που είχε ούτως ή άλλως συναντηθεί επί μακρόν με τον Αλέξη Τσίπρα πριν την χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας- ζήτησε και έλαβε στήριξη από όλους σε σχέση με επιθετικά σε βάρος του δημοσιεύματα. Βεβαίως, το κατά πόσον είναι εύλογο η Πολιτική Γραμματεία ενός κόμματος να... απαντά σε ένα ή δύο άρθρα ενός δημοσιογράφου σε ένα μικρής επισκεψιμότητας site αποτελεί ένα ερώτημα, αφού συνήθως γι’ αυτά τα πράγματα δεν απαντούν όργανα με ομόφωνες αποφάσεις τους, αλλά... μία ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος είθισται να φτάνει.

Σε κάθε περίπτωση, αν υποτεθεί ότι έχουμε φτάσει στην καταμέτρηση νικητών και ηττημένων, τότε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, συγκαταλέγεται οπωσδήποτε στους πρώτους, καθώς αφενός έλαβε απλόχερη στήριξη απ’ όλες τις πλευρές –των «προεδρικών» συμπεριλαμβανομένων- αφετέρου κατέστη σαφές ότι εκείνος θα οδηγήσει το κόμμα στο συνέδριό του.

Πέραν αυτού, στη συνάντηση εξετάστηκαν και οι καταγγελίες βουλευτών του κόμματος –η σχετική επιστολή συνυπογράφεται από 21 μέλη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων οι κκ. Σπίρτζης, Γιώργος Τσίπρας και Πολάκης- που βάλλουν κατά του Οργανωτικού του κόμματος, κατηγορώντας το πως στις διάφορες συνεδριάσεις ανά την Ελλάδα «στέλνει» περισσότερα στελέχη που προέρχονται από τους «53» σε σχέση με στελέχη της «Προοδευτικής Συμμαχίας» ή με «προεδρικούς». Σημειωτέον ότι στη χθεσινή συνεδρίαση υπήρξε διάψευση αυτών των κατηγοριών, όμως, από την πλευρά του Οργανωτικού και του γραμματέα του κόμματος κατατέθηκε δέσμευση να εξεταστούν εκ νέου πόσοι έχουν πάει πού από κάθε πλευρά και, εφόσον διαπιστωθεί πρόβλημα «αναλογίας» και «ισορροπίας», αυτό να διορθωθεί στους εναπομείναντες ως το συνέδριο του Μαΐου μήνες.

Πάντως, αντιρρήσεις δεν υπάρχουν μόνο από τους θιασώτες της διεύρυνσης και του «μετασχηματισμού» (έννοια που δεν υπάρχει πουθενά στην χθεσινή απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας...). Αντιθέτως, στελέχη που είτε ανήκουν στους «53», είτε συμπορεύονται μ’ αυτούς και ανήκουν στον πυρήνα του «ΣΥΡΙΖΑ του 3%» δεν κρύβουν τις αντιρρήσεις τους με την ισότιμη συμμετοχή μελών και στελεχών προερχόμενων από την Προοδευτική Συμμαχία, που δεν έχουν ψηφιστεί από κανένα κομματικό όργανο ή ακροατήριο. Πρόσφατα, τα 51 στελέχη της Θεσσαλονίκης έστειλαν κείμενο στην ηγεσία εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις αποφάσεις για διεύρυνση. Μάλιστα, μεταξύ άλλων, ρωτούσαν «ποια είναι η σχέση των προσώπων της προοδευτικής συμμαχίας που συγκροτούν την ΚΕΑ και το Πολιτικό Συμβούλιο της με την πολιτική ταυτότητα και το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, με τις μάχες της Αριστεράς και της προόδου;», καθιστώντας σαφή τη δυσπιστία τους με τις νέες «εντάξεις» στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Οργάνων... συνέχεια

Σε κάθε περίπτωση, η αναβολή για μία εβδομάδα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής κρίθηκε αναγκαία καθώς αυτή τη στιγμή η κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος είναι τόσο φορτισμένη, που όλα έδειχναν ότι αν συγκαλείτο μεθαύριο το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του κόμματος, η συνεδρίαση θα εξελισσόταν σε... εμφύλιο πόλεμο. Ως εκ τούτου, όλοι συμφώνησαν χθες να πάρουν μία εβδομάδα χρόνο ώστε να συζητηθούν κάποια κρίσιμα θέματα και να μην οδηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε μία συνεδρίαση της Κ.Ε. με όλα τα εσωκομματικά μέτωπα ανοιχτά. Βεβαίως, για να γίνει αυτό, θα πρέπει να ενταθούν οι συνεδριάσεις των υπολοίπων οργάνων και να «ζυμωθούν» οι τάσεις μεταξύ τους. Έτσι, τα όργανα... συνεχίζονται με αμείωτη ένταση: συγκεκριμένα, το απόγευμα συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο των 41 μελών και εκεί μένει να φανεί αν θα συζητηθεί το θέμα του δημοψηφίσματος, αλλά και το αν σε αυτό θα τεθεί ως ερώτημα και το όνομα του κόμματος! Επίσης, αύριο Παρασκευή θα συνεδριάσει ξανά, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να επιμένει σε αυτό που μετ’ επιτάσεως ζήτησε χθες από όλους: να πέσουν οι τόνοι, να πάψουν κάθε είδους προσωπικές επιθέσεις και να διεξάγεται ο διάλογος με τρόπο πολιτικό και όχι προσωποκεντρικό. Μάλιστα, αν αυτή η έκκληση-παρότρυνση του Αλέξη Τσίπρα δεν γίνει σεβαστή, τότε δεν αποκλείεται ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να σηκώσει τους τόνους, στέλνοντας μήνυμα σε όλες τις εσωκομματικές πλευρές ότι «δε θα ανεχθεί» περαιτέρω εσωστρέφεια, την ώρα που η κυβέρνηση ξεδιπλώνει... ανενόχλητη την πολιτική της.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.