ΕΛΛΑΔΑ

Αγώνας δρόμου εν μέσω προβλημάτων για την κυβέρνηση

«Τελευταία ευκαιρία» για το προσφυγικό

Συνθήκες «τελευταίας ευκαιρίας» για τη κυβέρνηση έχουν διαμορφωθεί στο πεδίο του προσφυγικού, καθώς τα νησιά «βράζουν» και η κυβέρνηση φαίνεται να παίζει το τελευταίο της χαρτί με το σχέδιο των επιτάξεων, πριν ξεσπάσει κοινωνική έκρηξη στα «προσφυγονήσια».

Το κλίμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι βαρύ, υπό την έννοια ότι το πρόβλημα αποδεικνύεται διαρκώς σοβαρότερο και δυσκολότερο απ’ ό,τι όλοι στην κυβέρνηση υπολόγιζαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως λέει και προβεβλημένο στέλεχος της κυβέρνησης σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους, «ευτυχώς που μας βρήκε στην αρχή της θητείας μας. Αν είχαμε να διαχειριστούμε τέτοια κατάσταση από το μισό και μετά, θα είχαμε ήδη καταρρεύσει». Πάντως, προσώρας η κυβέρνηση, παρά τους διαρκείς «πειραματισμούς», δεν δείχνει να έχει βρει βηματισμό και δεν πείθει ότι έχει καταρτίσει σχέδιο για τη διαχείριση του θέματος:αντιθέτως, ως τώρα το «καυτό» χαρτοφυλάκιο «ταξιδεύει», σαν... καυτή πατάτα, από τον έναν υπουργό στον άλλο, ενώ η νέα πολιτική ηγεσία του... νέου υπουργείου φαίνεται να κάνει προσώρας σπασμωδικές κινήσεις που δεν φέρνουν αποτέλεσμα.

Κίνδυνος έκρηξης

Ο λόγος για τον Νότη Μηταράκη, εξαιτίας του οποίου τα «προσφυγονήσια» από χθες «βράζουν». Οι νησιώτες κατηγορούν τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου πως «στεγανοποιεί» το πρόβλημα στα νησιά, ότι έχει «παγώσει» κάθε μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα, αλλά και πως επιβαρύνει την νησιωτική Ελλάδα ακόμη περισσότερο, σχεδιάζοντας νέα κέντρα κράτησης. Βεβαίως, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επιμένει ότι οι χώροι που επιτάσσονται θα «αντικαταστήσουν» τις υπάρχουσες ανοιχτές δομές. Ωστόσο, με δεδομένο ότι τα κλειστά κέντρα –που τελικά δε θα είναι και... τόσο κλειστά- θα μπορούν να φιλοξενήσουν λιγότερους μετανάστες και πρόσφυγες απ’ όσους τώρα βρίσκονται στα νησιά, οι νησιώτες εκφράζουν δυσπιστία και θεωρούν ότι απλώς θα διπλασιαστούν οι δομές φιλοξενίας και κράτησης στα νησιά.

Μάλιστα, οι σχέσεις της κυβέρνησης με τους νησιώτες κινούνται ήδη στην κόψη του ξυραφιού. Οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες στο βορειοανατολικό Αιγαίο κατηγορούν τον Νότη Μηταράκη και εν γένει την κυβέρνηση ότι τους αιφνιδίασε με τις ανακοινώσεις για την επίταξη, ενώ μετ’ επιτάσεως ζητούν να ξεκινήσει εκ νέου το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων στην ενδοχώρα. Μάλιστα, η αντίδραση των νησιωτών στις ανακοινώσεις είναι ότι δε θα πάρουν μέρος στην συνάντηση που είχε κανονιστεί στο υπουργείο Εσωτερικών την προσεχή Πέμπτη, εξ ού και ο Νότης Μηταράκης αναγκάστηκε σήμερα να ανακοινώσει την αναβολή της.

Γκρίζες ζώνες και ερωτήματα

Παράλληλα, το σχέδιο που έχει ως τώρα ανακοινώσει η κυβέρνηση έχει προκαλέσει περισσότερες αντιδράσεις και ερωτήματα απ’ αυτά που υποτίθεται πως έρχεται να θεραπεύσει. Για παράδειγμα, ο Νότης Μηταράκης υποστηρίζει ότι «προϋπόθεση για τη μείωση των ροών είναι τα κλειστά κέντρα κράτησης». Ωστόσο, σχέση αιτίου-αιτιατού μεταξύ των δύο δεν υπάρχει, καθώς ουδείς έχει διαβεβαιώσει το Μέγαρο Μαξίμου πως οι πρόσφυγες που προσπαθούν να γλιτώσουν τη ζωή τους θα σταματήσουν να προσφεύγουν στην Ελλάδα επειδή θα ξέρουν ότι θα... κλειστούν σε κέντρο κράτησης. Ταυτοχρόνως, όταν τα ανακοινωθέντα κέντρα κράτησης θα μπορούν να φιλοξενήσουν λιγότερους πρόσφυγες απ’ όσους έχουν ήδη τώρα τα νησιά, αναρωτιέται κανείς πώς θα λειτουργήσει αυτό το σχέδιο, όταν σε έναν μήνα που θα «ανοίξει» ο καιρός, οι προσφυγικές ροές αναμένεται να φουντώσουν εκ νέου.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η κυβέρνηση υποτίθεται ότι ποντάρει στην επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου, επιστρατεύοντας και 500 δικηγόρους ανά την Ελλάδα. Ωστόσο, η προοπτική εξέτασης των αιτήσεων ασύλου με fast track διαδικασίες μπορεί να φέρει τη χώρα αντιμέτωπη με καταδίκες σε διεθνή δικαστήρια, καθώς θα τεθεί θέμα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εσωκομματικά ρήγματα

Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, το βαρύ κλίμα έχει αρχίσει να αποτυπώνεται και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μεταξύ Μαξίμου και υπουργείου Μετανάστευσης αποφασίστηκε να προωθηθεί το νέο σχέδιο με τις επιτάξεις μέσω... Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου υπό το φόβο των διαρροών, ακόμη και των «ανταρσιών», στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.