ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρύ κλίμα στο Μαξίμου

Τυφώνας Novartis, καταιγίδα... Άδωνι στην κυβέρνηση

Εξαιρετικά προβληματισμένοι εμφανίζονται συνεργάτες του πρωθυπουργού για τις διαστάσεις που έχει πάρει, για μία ακόμη φορά, η τροπή της εξέτασης του σκανδάλου Novartis, καθώς την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να «χτίσει» αφήγημα οικονομικής ανάπτυξης και έλευσης των επενδύσεων, οι εργασίες της προανακριτικής επιτροπής σε συνδυασμό με τις απανωτές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εμφανίσεις του Άδωνι Γεωργιάδη συντηρούν πάνω από το Μαξίμου και το Μοσχάτο τη σκιά ενός σοβαρού σκανδάλου.

Εξάλλου, οι διαφορετικές στοχεύσεις μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργού Ανάπτυξης φάνηκαν χθες ξεκάθαρα, για όσους έκαναν τον κόπο να βάλουν δίπλα-δίπλα τις δηλώσεις του Στέλιου Πέτσα και του Άδωνι Γεωργιάδη. Για παράδειγμα, ενημερώνοντας τους πολιτικούς συντάκτες, ο Στέλιος Πέτσας ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει καθόλου στις εργασίες της προανακριτικής επιτροπής και πως αφήνει τους βουλευτές να εκτελέσουν ανεπηρέαστοι τα εισαγγελικά τους καθήκοντα. Ωστόσο, την ίδια ακριβώς ώρα, ένας υπουργός της κυβέρνησης –και, μάλιστα, από τους πλέον κορυφαίους- θριαμβολογούσε πως «είναι θέμα ωρών η αποκάλυψη της ταυτότητας του Σαράφη», προέβλεπε... «ισόβια ποινή» για τον Αλέξη Τσίπρα και προανήγγελλε ότι «θα πέσει φως στην σκευωρία».

Σε δύσκολη θέση

Ταυτοχρόνως, ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης έθετε σε δύσκολη θέση τους συναδέλφους του που μετέχουν στις εργασίες της προανακριτικής επιτροπής, καθώς την ώρα που οι «γαλάζιοι» της προανακριτικής διαβεβαίωναν ότι δεν επιδιώκουν την αποκάλυψη της ταυτότητας των προστατευομένων μαρτύρων, αλλά την ανάδειξη της αλήθειας μέσω των ερωτήσεων που θα τούς υπέβαλλαν, ο Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγελλε ότι «θα βγουν οι κουκούλες». Μάλιστα, χθες, σε μία τηλεοπτική του εμφάνιση, ο Γεωργιάδης έφτασε στο σημείο, με θεατρικό τρόπο, να αναφέρει το όνομα ενός εμπλεκομένου στην υπόθεση, υποδεικνύοντας με σαφή υπονοούμενα ότι εκείνος είναι ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης».

Νέο επεισόδιο

Η δυσφορία του Μεγάρου Μαξίμου για τις ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις που προσλαμβάνει η υπόθεση Novartis και η τροπή των εργασιών της προανακριτικής επιτροπής ολοένα και μεγαλώνει όταν διευρύνεται και το πεδίο της σύγκρουσης. Για παράδειγμα, σήμερα, πέραν της πολιτικής αντιπαράθεσης για την μη παρουσία των προστατευομένων μαρτύρων στο κτήριο της ΓΑΔΑ, ο υπουργός Ανάπτυξης εμφανίζεται σε αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο της «Αυγής» να ήταν εκείνος που έκανε την τιμολόγηση των φαρμάκων. Συγκεκριμένα, η κατάθεση του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Φαρμάκων και Φαρμακείων του υπουργείου Υγείας, Σταύρου Ευαγγελάτου, που περιλαμβάνεται στη δικογραφία την οποία διαχειρίζεται η προανακριτική επιτροπή, αποκαλύπτει τα εξής: «Κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως προϊσταμένου, οι σχετικές με την τιμολόγηση του φαρμάκου διατάξεις δεν αποτελούσαν εισήγηση της Υπηρεσίας. Ερχόταν στην Υπηρεσία, είτε μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας είτε εγγράφως, εντολή του υπουργού Υγείας να εκδοθεί από τη Διεύθυνση υπουργική απόφαση με συνημμένο έτοιμο σχέδιο της υπουργικής απόφασης», σημειώνει, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Ευαγγελάτος, παραδεχόμενος ότι οι τιμές στα νέα φάρμακα έρχονταν έτοιμα από το γραφείο του υπουργού. Μάλιστα, στην ερώτηση αν μπορούσε η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου να αλλάξει τιμές, η απάντηση ήταν αρνητική: «Η τιμολόγηση των φαρμάκων είναι πολιτική απόφαση, κάτι το οποίο προκύπτει από την ευθεία εντολή του υπουργού προς την αρμόδια διεύθυνση», φέρεται να κατέθεσε ο μάρτυρας, για να προσθέσει: «Ουδέποτε συμμετείχα σε κάποιου είδους συνάντηση με θέμα σχετικό με τη διαδικασία της τιμολόγησης, ούτε ζητήθηκε η γνώμη μου».

Απάντηση Άδωνι

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, τον οποίο η αποκάλυψη βρήκε σε... τηλεοπτικό πλατό, επιχείρησε να απαξιώσει το δημοσίευμα, καίτοι επιβεβαίωσε τη διαδικασία: «Όταν ήμουν μικρός διάβαζα ένα κόμικ που λεγόταν Λούκι Λουκ δεν ξέρω αν το θυμάστε εκεί που υπήρχε ο σκύλος Ραν Ταν Πλαν... Το κόλπο με τον σκύλο ότι του πάταγε κάποιος την ουρά στο 1ο καρέ και γάβγιζε μετά από 15 καρέ», είπε, για να προσθέσει: «Η κατάθεση Ευαγγελάτου είναι δημόσια κατάθεση, πασίγνωστη, και δόθηκε πριν 1,5 χρόνο, όχι τώρα, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Φυσικά το πόρισμα αυτής της επιτροπής ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τόλμησε να το φέρει ούτε στην Ολομέλεια της Βουλής, δηλαδή επαναφέρουν κάτι που το ξέρουν εδώ και 1,5 χρόνο και δεν έτυχε καμίας χρήσης ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ». Στη συνέχεια, ο Άδωνις Γεωργιάδης παραδέχθηκε, πάντως, ότι ο μάρτυρας δεν έλεγε ψέματα: «Ο κ. Ευαγγελάτος κατέθεσε κάτι που ήταν αληθές ότι η πολιτική του φαρμάκου δεν γινόταν σε συνεννόηση με την αρμοδία διεύθυνση, αλλά από το γραφείο του υπουργού. Ο τρόπος τιμολόγησης του φαρμάκου καθορίζεται από τον υπουργό ο υπολογισμός των τιμών δηλαδή αν έχει γίνει σωστά η τιμολόγηση βάσει των υπουργικών αποφάσεων γίνεται από την επιτροπή τιμών. Φυσικά δεν καθορίζαμε τιμή φαρμάκου ούτε της Novartis ούτε καμίας εταιρείας η επιτροπή τιμών με βάση τις αρμόδιες αποφάσεις». Πάντως, ο ίδιος ανέφερε ότι «το δελτίο τιμών του φαρμάκου βγαίνει σε ΦΕΚ, πάνω στο ΦΕΚ φαίνονται οι υπογραφές όλων όσοι έχουν συμφωνήσει με τις τιμές, «δεν είναι τι λέω, τι λες, τι λέει». «Επί θητείας μου δεν υπέγραψα κανένα φύλλο δελτίο τιμών φαρμάκου χωρίς ομόφωνες αποφάσεις από την επιτροπή που ήταν άλλοτε 13 άλλοτε 15 άτομα. Ο κ. Ευαγγελάτος δεν ήταν στην επιτροπή τιμών, ήταν προϊστάμενος στη διεύθυνση φαρμάκου. Αυτό που είπε είναι ότι η διεύθυνση φαρμάκου του υπουργείου, δηλαδή αυτός, δεν συμμετείχε στη συγγραφή των υπουργικών αποφάσεων δηλαδή της πολιτικής του φαρμάκου που καθοριζόταν μέσω της τρόικας γιατί τότε είχαμε μνημόνιο και ό,τι σχεδιάζαμε έπρεπε να ήταν συμφωνημένο με την τρόικα», κατέληξε, επαναλαμβάνοντας τη... μόνιμη επωδό του: ότι, δηλαδή, «όποιος υπέδειξε κάτι στον "Μάξιμο Σαράφη" θα πάει φυλακή», «φωτογραφίζοντας» εμφανώς τον Αλέξη Τσίπρα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.