ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Και το βέτο στο τραπέζι

Αναγκαία όσο ποτέ η χάραξη εθνικής γραμμής για το προσφυγικό-μεταναστευτικό

Μπορεί ο πλανήτης και άρα η χώρα και η πολιτική σκηνή να κινούνται σε ρυθμούς... κορωνοϊού, στην Χαριλάου Τρικούπη όμως, δεν ξεχνούν και την κατάσταση στον Έβρο και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και το μέγα ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

«Αναγκαία όσο ποτέ» χαρακτήρισε την χάραξη εθνικής γραμμής για τη διαφύλαξη της ακεραιότητας της χώρας, η Φώφη Γεννηματά, σημειώνοντας ότι δεν κατανοεί τι άλλο περιμένει ο πρωθυπουργός για να συναινέσει στην πρόταση για σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Ο Ερντογάν έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Με την εισβολή στον Έβρο, διαρκείς προκλήσεις για θερμό επεισόδιο, μαύρη προπαγάνδα σε βάρος της Ελλάδας και των Ελλήνων. Η γλώσσα του κατευνασμού δεν έχει αποτέλεσμα. Στο θράσος του Ερντογάν μόνο η αποφασιστικότητα της χώρας μετράει», είπε μιλώντας στην Realnews, για να τονίσει ότι τα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και το μεταναστευτικό – προσφυγικό είναι αλληλένδετα. Προβλέποντας μάλιστα ότι τα προβλήματα με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το προσφυγικό/μεταναστευτικό θα έχουν βάθος, διάρκεια και ενδεχομένως κλιμάκωση στο μέλλον, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής υποστήριξε ότι «είναι ώρα να αφήσουμε τα ζητήματα αυτά έξω από το πεδίο της κομματικής εκμετάλλευσης και αντιπαράθεσης».

Σε κάθε περίπτωση, στο Κίνημα Αλλαγής επιμένουν ότι το προσφυγικό – μεταναστευτικό είναι ευρωπαϊκό ζήτημα, για αυτό και δεν κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι ‘δεν μπορεί να μετατραπεί σε εθνική τραγωδία’. «Οι δεσμεύσεις Τσίπρα μετέτρεψαν την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών. Ο Μητσοτάκης ακολούθησε τα ίδια χνάρια. Ταλαντεύτηκε, καθυστέρησε και έπρεπε να φτάσει ο κόμπος στο χτένι για να αντιδράσει», λένε, ζητώντας εδώ και τώρα «κανόνες για όλους». Ειδικότερα, ζητούν αναβάθμιση και ενεργό ρόλο της FRONTEX τόσο στον Έβρο όσο και στα παράλια της Τουρκίας, δημιουργία νόμιμων οδών και δομών για την υποβολή αιτημάτων ασύλου και εκτός ευρωπαϊκού εδάφους, καθώς και αναλογική κατανομή των αιτούντων άσυλο στα κράτη μέλη. «Η Κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας δεν καλλωπίζεται όπως φαίνεται να επιδιώκει ο Ερντογάν , χρειάζεται ριζική αλλαγή», δήλωσε η Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας όμως παράλληλα ότι πρέπει να αλλάξει ριζικά και ο Κανονισμός «Δουβλίνο» ως προς την ρήτρα των χωρών πρώτης εισόδου. Η ίδια έβαλε στο τραπέζι και το θέμα του βέτο σε σημαντικές ευρωπαϊκές αποφάσεις, εφόσον αυτό χρειαστεί. «Εφόσον οι αποφάσεις της ένωσης δεν διασφαλίζουν τον έλεγχο των ροών και τη δίκαιη κατανομή των βαρών , η Ελλάδα να μπλοκάρει αποφάσεις, να ασκήσει βέτο σε σημαντικά ζητήματα της ΕΕ. Το πότε και πως είναι θέμα που θα αποφασιστεί στην ώρα του», είπε, ξεκαθαρίζοντας πάντως, πως η άσκηση βέτο είναι το έσχατο μέσο και πως πριν φτάσουμε εκεί είναι απαραίτητο να εξασφαλίσουμε συμμαχίες και τους απαραίτητους συσχετισμούς για τις αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.