ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΕΕ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων

Απαιτείται νέο «ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ»

Να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων καλεί την ΕΕ το Κίνημα Αλλαγής, ζητώντας ένα νέο «ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ», με κινητοποίηση όλων των χρηματοδοτικών μέσων που διαθέτει.

«Η πανδημία δοκιμάζει τα πάντα. Τη δημόσια υγεία, την κοινωνία, την οικονομία, τις αντοχές μας , την ικανότητα του πολιτικού κόσμου, την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένας “Μαύρος Κύκνος”, αλλάζει τη ροή της ιστορίας και του κόσμου όπως τον ξέραμε», σημειώνει σε δήλωσή της η Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας ότι την ώρα της μεγάλης κρίσης για τους πολίτες της, η Ευρώπη δεν έχει περιθώριο να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος. Παρατηρώντας ότι δεν έδωσε έγκαιρα κατευθυντήριες γραμμές στα κράτη μέλη για την πανδημία και πως πάλι καθυστερεί να δώσει λύσεις για την οικονομία όπως και στην αντιμετώπιση της κρίσης του 2009, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής επισημαίνει ότι οι χώρες της Ευρωζώνης δεν μπορούν να σηκώσουν, η κάθε μια μόνη της, τόσο μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Για αυτό και ζητά στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη να παρθούν γενναίες αποφάσεις.

«Δεν είναι ώρα για δισταγμούς και ημίμετρα. Χρειάζεται ένα νέο ‘ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ’, με κινητοποίηση όλων των χρηματοδοτικών μέσων που η Ε.Ε. διαθέτει», σημειώνει εμφατικά η Φώφη Γεννηματά, καλώντας τους ηγέτες της ΕΕ να πάρουν απόφαση για έκδοση ειδικών ευρωομολόγων τα οποία θα αποπληρωθούν μελλοντικά από τον κοινοτικό προϋπολογισμό ,ώστε η αντιμετώπιση της κρίσης επιδημίας να μην μετεξελιχθεί σε κρίση χρέους. Τα χρήματα αυτά μπορεί κατά την ίδια να διαχειριστεί ο ESM ,αλλά χωρίς την προϋπόθεση να συνοδεύονται από προγράμματα προσαρμογής.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν στο Κίνημα Αλλαγής, με τους πόρους από τα ευρωομόλογα θα ωφεληθούν όλες οι χώρες μέλη, αντλώντας χρήματα κατά προτεραιότητα για:

Ø Την στήριξη των Εθνικών Συστημάτων Υγείας και την προμήθεια του κατάλληλου Ιατρικού εξοπλισμού.

Ø Την παροχή ρευστότητας ώστε να μην οδηγηθούν σε αδιέξοδο οικονομίες και επιχειρήσεις.

Ø Την στήριξη των Νοικοκυριών, και των εργαζομένων, με προτεραιότητα τους οικονομικά ασθενέστερους.

Επίσης πρέπει, σύμφωνα με την Χαριλάου Τρικούπη, να δημιουργηθεί μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ένα Ταμείο για πρόσθετες παρεμβάσεις υπέρ των ανέργων.

«Η Ευρώπη μόνο ενισχύοντας την ενότητά και την αλληλεγγύη θα σταθεί όρθια και μέσα στη κρίση, αλλά και στην επόμενη ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο», καταλήγει στη δήλωσή της η Φώφη Γεννηματά, επιχειρώντας να αφυπνίσει τη Γηραιά Ήπειρο όσο είναι νωρίς.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.