ΕΛΛΑΔΑ

«Δύο χωριά στην Κοζάνη βρίσκονται σε απομόνωση»

Χαρδαλιάς: «Να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων όσον αφορά την ατομική ευθύνη»

Σε 352 ανέρχονται συνολικά, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας, εκ των οποίων τα 21 είναι νέα, ανέφερε απόψε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, τα 51 κρούσματα είναι απροσδιορίστου πηγής μόλυνσης. Εξήντα πέντε κρούσματα νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των Πατρών, ενώ εννέα νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Το 51% των νοσηλευομένων είναι άνδρες και ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 70 έτη. Δέκα ασθενείς έχουν λάβει εξιτήριο, ενώ συνολικά έχουν ελεγχθεί για κορωνοϊό 4320 δείγματα.

Η ενημέρωση των ιατρικών συντακτών, έγινε παρουσία και του νέου υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά .

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι δυο χωριά, η Δαμασκηνιά και η Δραγάσια στην Κοζάνη, μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών, καθώς υπήρξε πυρήνας της μόλυνσης. «Είναι ένα μέτρο που θα το εξετάσουμε και σε μεγαλύτερες χωροταξικές ενότητες, εφόσον κριθεί αναγκαίο. Ήδη έχουν ενισχυθεί οι δομές υγείας στις περιοχές αυτές, από τον στρατό και την πυροσβεστική.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε επίσης στην ενίσχυση του συστήματος υγείας με 15 εκατ. ευρώ για την αγορά εξοπλισμού, επιπλέον 75 εκατ για τις προσλήψεις 2.000 υγειονομικών που ήδη έχουν ξεκινήσει. Ήδη έχουν προσληφθεί 950 υγειονομικοί. Είπε επίσης, ότι πτέρυγες δημόσιων νοσοκομείων θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την νοσηλεία ασθενών. Πρόκειται για τα νοσοκομεία ΝΙΜΤΣ , Παμμακάριστος, πτέρυγα στο Αγ. Βαρβάρα και το ιδιωτικό θεραπευτήριο Αττικά, που θα στελεχωθεί με προσωπικό του ΕΣΥ.

Ο κος Τσιόδρας ήταν ιδιαίτερα καυστικός όσο αφορά την τακτική που ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία στο ζήτημα του κορωνοϊού. Χαραχτηριστικά είπε: «είναι σαν να λένε ας το μιλήσουμε όλοι και αφήνουν να εξαπλωθεί ο ιός».

Στην ενημέρωση έγινε ξεκάθαρο απ' τον κ. Χαρδαλιά, ότι όσοι επιστρέφουν από το εξωτερικό στη χώρα, θα πρέπει να τίθενται σε καραντίνα για 14 ημέρες, και εφόσον παραβιάσουν αυτή την καραντίνα θα υποστούν κυρώσεις. Ερωτηθείς για το αν θα διακοπούν οι πτήσεις από Αθήνα για Λονδίνο, είπε ότι «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Πάμε βήμα βήμα, τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς». Ο κος Χαρδαλιάς κάλεσε τους πολίτες «να γίνουνε ηγέτες και να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων όσον αφορά την ατομική ευθύνη. Ηγέτες στην εργασία, ηγέτες στην οικογένεια μας , στις γειτονιές μας, στον εαυτό μας».

Ο κος Τσιόδρας, αναφερόμενος στην επίσκεψη του στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο, ανέφερε ότι διατύπωσε όλες τις επιστημονικές απόψεις για το θέμα και ενημέρωσε τους ιεράρχες με βάση όλα τα τελευταία δεδομένα που ισχύουν διεθνώς και στην Ελλάδα. «Εκφράσαμε την ανησυχία μας για τις συναθροίσεις στους ναούς και παρακάλεσα οι εκκλησίες να μην γίνουν εστίες μετάδοσης του ιού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.