MEDIA

COSMOTE HISTORY: Η ηρωική Έξοδος του Μεσολογγίου στο νέο επεισόδιο της εκπομπής «Μηχανή του Χρόνου»

Η ηρωική Έξοδος του Μεσολογγίου, τον Απρίλιο του 1826, βρίσκεται στο επίκεντρο του νέου επεισοδίου της εκπομπής «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο. Το επεισόδιο, το οποίο αποτελεί το δεύτερο μέρος του αφιερώματος της εκπομπής στο Μεσολόγγι την περίοδο της Επανάστασης του 1821, θα μεταδοθεί την Δευτέρα 30 Μαρτίου στις 21.00 στο COSMOTE HISTORY HD και ταυτόχρονα ελεύθερα για το κοινό μέσω YouTube στο COSMOTE [email protected].

Ιστορικοί και ερευνητές περιγράφουν στη «Μηχανή του Χρόνου» πώς οι Μεσολογγίτες, μετά από έντεκα μήνες συνεχούς πολιορκίας από τα τουρκικά και τα αιγυπτιακά στρατεύματα και έχοντας ξεμείνει από προμήθειες τροφίμων, αποφάσισαν τον Απρίλιο του 1826, τη μεγάλη Έξοδο. Παρόλο που το σχέδιό τους προδόθηκε και ο Ιμπραήμ Πασάς τούς παγίδευσε, η ηρωική τους κίνηση συγκλόνισε τη διεθνή κοινή γνώμη, κάνοντας την ήττα τους μία από τις πιο ένδοξες της ιστορίας.

Η έρευνα της εκπομπής παρουσιάζει, επίσης, πώς η θυσία των Μεσολογγιτών άλλαξε τη μοίρα της ελληνικής Επανάστασης. Εκατοντάδες λογοτεχνικά έργα και πίνακες ζωγραφικής διάσημων καλλιτεχνών της εποχής, όπως του Λόρδου Μπάιρον και του Ντελακρουά, προκάλεσαν ένα τεράστιο κύμα φιλελληνισμού και κινητοποίησαν σημαντικούς αξιωματούχους υπέρ των Ελλήνων.

Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα βράδυ στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00. Όλα τα επεισόδια της εκπομπής, μετά την προβολή τους στο COSMOTE HISTORY HD, είναι διαθέσιμα για δωρεάν, on demand θέαση στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

Τα «Ζευγάρια που έγραψαν ιστορία» παρουσιάζουν το βασιλικό ζεύγος Όθων & Αμαλία στο COSMOTE HISTORY HD

Τη συναρπαστική ιστορία του πρώτου βασιλικού ζεύγους στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας, του Όθωνα και της Αμαλίας, παρουσιάζει το νέο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Ζευγάρια που έγραψαν ιστορία», σε παραγωγή COSMOTE TV, που θα προβληθεί την Παρασκευή 27/3 (22.00) στο COSMOTE HISTORY HD. Το νέο επεισόδιο αφηγείται την ιστορία του νεαρού ζευγαριού, που έφτασε με τις καλύτερες προσδοκίες στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 1837, όμως η κατάσταση της χώρας, όσο και η καχύποπτη αντιμετώπιση των πολιτών σύντομα μετέτρεψαν το όνειρό τους σε εφιάλτη.

 

Από το υπόλοιπο πρόγραμμα του COSMOTE HISTORY HD αυτή την εβδομάδα ξεχωρίζουν:

  • Το νέο επεισόδιο της σειράς «Καλαβρία: Η καρδιά της Μεγάλης Ελλάδας», που μας ξεναγεί στους Επιζεφύριους Λοκρούς, μια πόλη που ιδρύθηκε περί το 700 π.Χ., τον Ιέρακα, το Ρήγιον και την Τροπέα. Η σειρά, με παρουσιάστρια την ηθοποιό Δωροθέα Μερκούρη, μας ξεναγεί στην Καλαβρία, εκεί όπου που ρίζωσε και αναπτύχθηκε την περίοδο της «Magna Grecia» (8ος αιώνας π.Χ.) ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός (Σάββατο 28/3, 21.00, COSMOTE HISTORY HD).

 

  • Το αφιερωμένο στο Μεσολόγγι νέο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Ο τόπος μου γιορτάζει», σε παραγωγή COSMOTE TV. Η εκπομπή παρουσιάζει το Λεβεντοπανήγυρο του Άη Συμιού, το φημισμένο έθιμο της περιοχής, που αναβιώνει το τριήμερο της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος και επαναλαμβάνεται στη γιορτή της Υπαπαντής, τιμώντας τους αγωνιστές της ηρωικής Εξόδου του 1826 (Κυριακή 29/3, 16.00, COSMOTE HISTORY HD).

 

  • Το ντοκιμαντέρ «Ιστορικά προσκυνήματα: Όλυμπος», με το οποίο ολοκληρώνεται, την Κυριακή 29/3 (21.00), το μηνιαίο αφιέρωμα του COSMOTE HISTORY HD «Στα Μονοπάτια του Ολύμπου». Μέσα από το ντοκιμαντέρ, οι τηλεθεατές θα μάθουν τους λόγους για τους οποίους ο Όλυμπος θεωρείται, ήδη από την αρχαιότητα, τόπος ιερός, ενώ θα περιηγηθούν σε μερικά από τα πιο γνωστά προσκυνήματα του μυθικού βουνού.

Τα επεισόδια όλων των σειρών είναι διαθέσιμα μετά την προβολή τους on demand στη δωρεάν υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.