ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Δεν θα γίνουμε σαν τη ΝΔ στο προσφυγικό!

-Υπάρχουν θέματα που προσφέρονται για πολιτική αντιπαράθεση και θέματα που δεν προσφέρονται.
-Υπάρχουν κόμματα που αρέσκονται στον λαϊκισμό, όπως υπάρχουν και πρόσωπα που έχουν «λαμπρές επιδόσεις» σε αυτόν. Για παράδειγμα υπάρχουν αυτοί που υποστήριζαν παλαιότερα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει τους πρόσφυγες», (ορισμένοι ακόμα το υποστηρίζουν), αν και οι ίδιοι ζητούν σήμερα «υπευθυνότητα και εθνική ομοψυχία» μπροστά σε ένα «τεράστιο πρόβλημα»...

Ας το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν: Το προσφυγικό είναι όντως ένα μεγάλο διεθνές πρόβλημα. Στην Ελλάδα προέκυψε με σφοδρότητα τα προηγούμενα χρόνια, με αιχμή το 2015. Εμείς, ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, διαχειριστήκαμε ροές που έφθασαν το 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες. Το διαχειριστήκαμε με ευαισθησία, αλληλεγγύη, υπευθυνότητα στο μέτρο των τότε δυνατοτήτων της χώρας. Οι σημερινές ροές είναι εμφανώς μικρότερες. Αποτελούν όμως ένα ζήτημα που μπορεί (αν δεν προσέξουμε) να καταστεί μη διαχειρίσιμο για μια χώρα με τα μεγέθη και τα προβλήματα της Ελλάδας.

Εμείς, από την σημερινή μας θέση σαν αξιωματική αντιπολίτευση, δεν λαϊκίζουμε αλλά και δεν κρύβουμε την πραγματικότητα. Αναγνωρίζουμε το πρόβλημα, δηλώνουμε έτοιμοι να βοηθήσουμε, αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τον ερασιτεχνισμό, την αμηχανία και την ανικανότητα της κυβέρνησης και προσωπικά του κ. Μητσοτακη. Ο πρωθυπουργός έχει την κυρία ευθύνη για την κατάργηση αρχικά του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, τις παλινωδίες με την μεταφορά αρμοδιοτήτων και την τελική επανίδρυση του Υπουργείου αφού χάθηκαν κάποιοι κρίσιμοι μήνες. Ο πρωθυπουργός έχει την ευθύνη για την απαράδεκτη επιλογή των «κλειστών κέντρων κράτησης» στα νησιά του Αιγαίου, για την βία που ακολούθησε σε Λέσβο και Χίο κατά των κατοίκων, για την εκστρατεία εκφοβισμού με την προσπάθεια σύνδεσης του μεταναστευτικού με τον κορωνοϊό. Είναι απαράδεκτοι και ανεύθυνοι.

Παρ´όλα αυτά εμείς δεν τους ακολουθούμε, δεν ανταποδίδουμε «τα ίσα» στην πολιτική διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε στην αντιμετώπιση και διαχείριση του, πάντα με ορισμένες προϋποθέσεις: Να αποσυρθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης, να αποσυμφορηθούν άμεσα τα νησιά και να τεθεί το ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου όλες οι χώρες-μέλη της ΕΕ να δείξουν την αλληλεγγύη και αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Βεβαίως και στεκόμαστε αποφασιστικά απέναντι σε κάθε «πονηρή και επικίνδυνη» προσπάθεια από την πλευρά του κ.Ερντογάν να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες σαν «πολιορκητικό κριό» προς την Ευρώπη, αλλά και σαν άλλοθι για να αποφύγει την πολιτική φθορά στο εσωτερικό της χώρας του λόγω των αποτυχιών του στην Συρία. Δεν θα επιτρέψουμε να παίξει με ανθρώπινες ζωές για τους δικούς του εμφανείς σκοπούς.

Επίσης δεν θα συμβάλουμε εμείς στην επανεμφάνιση στη χώρα μας ρατσιστικών και ξενοφοβικών πρακτικών. Οι επιθέσεις κατά αλληλέγγυων πολιτών, κατά μελών ΜΚΟ, κατά μεταναστών, είναι έξω και πέρα από τις ανοχές και αντοχές ενός κράτους δικαίου, ενός κράτους που σέβεται διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις, ενός κράτους που σέβεται την αντιρατσιστική του νομοθεσία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιτρέψει να αξιοποιηθεί ένα υπαρκτό πρόβλημα για μικροκομματικούς σκοπούς και για επικοινωνιακή επαναφορά μιας Ακροδεξιάς ατζέντας. Τελεία και παύλα...

_____________
Ο Γιάννης Μπαλάφας είναι βουλευτής Νοτίου Τομέα Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. === Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ ΗΤΑΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ,
    ΔΗΛ. ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΝΑ ΛΕΜΕ ΡΕΣΕΨΙΟΝΙΣΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΦΓΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΥΣ
    ΕΚΛΕΚΤΟΥΣ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟΥΣ ΜΑΣ……………..

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.