MEDIA

Ελευθέριος Βενιζέλος-Έλενα Σκυλίτση: Ένας γάμος εθνικού συμφέροντος στο COSMOTE HISTORY HD

Με τον γάμο του Ελευθέριου Βενιζέλου, του πολιτικού που πρωταγωνίστησε στην πολιτική σκηνή της χώρας τον 20ο αιώνα, και της πλούσιας Ελληνίδας ομογενούς του Λονδίνου Έλενας Σκυλίτση συνεχίζεται αυτή την εβδομάδα η σειρά ντοκιμαντέρ σε παραγωγή COSMOTE TV, «Ζευγάρια που έγραψαν ιστορία». Μεταξύ άλλων, στο επεισόδιο παρουσιάζονται οι λόγοι για τους οποίους ο γάμος των δύο επιφανών Ελλήνων εκείνης της εποχής θεωρήθηκε γάμος εθνικού συμφέροντος, καθώς και το πώς η Έλενα Σκυλίτση, με τις γνωριμίες και τα χρήματα που προσέφερε στον Βενιζέλο, κατάφερε να τον βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων του (Παρασκευή 6/3, 22.00, COSMOTE HISTORY HD).

Το θέμα της αρχαιοκαπηλίας και της προσπάθειας επαναπατρισμού αρχαιοτήτων και πολιτιστικών θησαυρών, πραγματεύεται η διεθνώς διακεκριμένη σειρά ντοκιμαντέρ «Τα Λάφυρα», σε συμπαραγωγή COSMOTE TV. Στο δεύτερο επεισόδιο της σειράς, παρουσιάζεται το ζήτημα των Μαρμάρων του Παρθενώνα, το οποίο εδώ και χρόνια απασχολεί τη διεθνή κοινότητα (Πέμπτη 12/3, 21.00, COSMOTE HISTORY HD). Η παραγωγή και σκηνοθεσία της σειράς φέρουν την υπογραφή των πολυβραβευμένων Markell Brothers.

Το νέο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Ο τόπος μου γιορτάζει», σε παραγωγή COSMOTE TV, είναι αφιερωμένο στο έθιμο «Καζανιές», που αναβιώνει κάθε Νοέμβριο στα Μαστοροχώρια των Ιωαννίνων και της Κόνιτσας. Το έθιμο περιλαμβάνει την παρασκευή του παραδοσιακού τσίπουρου, μία  διαδικασία που καταλήγει σε ένα γλέντι με όργανα και ρυθμούς της Ηπείρου (Κυριακή 8/3, 16.00, COSMOTE HISTORY HD).

Το ταξίδι στην ιστορία των επιστημών στην Ελλάδα συνεχίζεται αυτή την εβδομάδα στο COSMOTE HISTORY HD, μέσα από το νέο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Ελληνική Επιστήμη». Με επίκεντρο την ανθρώπινη μνήμη, η ερευνητική ομάδα της Διευθύντριας Ερευνών στο IMBB-ΙΤΕ, Δρ. Παναγιώτα Ποϊράζη παρουσιάζει και εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί πραγματικά η μνήμη του ανθρώπου (Κυριακή 8/3, 20.00).

Στα επόμενα «Τρία λεπτά για την ελληνική γλώσσα», ο καθηγητής γλωσσολογίας του ΕΚΠΑ Γιώργος Μπαμπινιώτης παρουσιάζει τις γλωσσικές δυσκολίες των λέξεων «μάντης», «έρπης», «φυγάς» και «μετεξεταστέος», την οικονομία στη δήλωση των σημασιών της γλώσσας με ελάχιστους φθόγγους, τις ορθογραφικές δυσκολίες που συναντάμε στις ομόηχες λέξεις (πχ. η σορός – ο σωρός) και τα παρώνυμα (πχ. μέτωπο - μετόπη), καθώς και τη συμφωνία των αριθμητικών επιθέτων με τα ουσιαστικά (πχ. στη μία η ώρα αντί στις μία). Η εκπομπή προβάλλεται από Δευτέρα έως Παρασκευή στις 20.50 στο COSMOTE HISTORY HD.

Στο πλαίσιο του μηνιαίου αφιερώματος του COSMOTE HISTORY HD «Στα Μονοπάτια του Ολύμπου», προβάλλεται το δεύτερο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Τέσσερα μονοπάτια ως τους θεούς», στην οποία τέσσερις ομάδες ορειβατών ακολουθούν τέσσερις διαφορετικές διαδρομές με στόχο την κατάκτηση του Μύτικα, της ψηλότερης κορυφής του Ολύμπου. Την Κυριακή 8/3 στις 21.00, θα «ακολουθήσουμε» τους ορειβάτες στη διαδρομή που ξεκινάει από τη θέση «Πριόνια» και περνά από το καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός», η οποία είναι το πιο πολυσύχναστο ορειβατικό μονοπάτι του βουνού και αποτελεί ταυτόχρονα και την φυσική συνέχεια της διαδρομής Λιτόχωρο - Πριόνια (Κυριακή 8/3, 21.00).

Τα επεισόδια όλων των σειρών είναι διαθέσιμα μετά την προβολή τους on demand στη δωρεάν υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

Αθήνα-Σπάρτη: Οι διαφορές των ισχυρότερων πόλεων-κρατών της Αρχαίας Ελλάδας στη «Μηχανή του Χρόνου»

Τις ομοιότητες και τις διαφορές της Αθήνας και της Σπάρτης, των δύο ισχυρότερων πόλεων-κρατών της Αρχαίας Ελλάδας, και τα αίτια που τις οδήγησαν στον Πελοποννησιακό Πόλεμο διερευνά το νέο επεισόδιο της «Μηχανής του Χρόνου», με τον Χρίστο Βασιλόπουλο (Δευτέρα 9/3, 21.00, COSMOTE HISTORY HD).

Η εκπομπή «ρίχνει φως» στον τρόπο με τον οποίο αναπτύχθηκαν οι δύο ισχυρές πόλεις-κράτη της αρχαιότητας πολεοδομικά, πολιτικά, κοινωνικά, πολιτιστικά και στρατιωτικά, με την Αθήνα να θέτει στο επίκεντρο τον πολίτη και την Σπάρτη την προετοιμασία ισχυρών οπλιτών.

Με μοναδικό κοινό τη γλώσσα και τη θρησκεία, οι δύο πόλεις αντιπροσώπευαν δύο διαφορετικούς κόσμους στην αρχαία Ελλάδα. Το πολιτικό σύστημα της Αθήνας βασιζόταν στην Δημοκρατία, ενώ της Σπάρτης στη Μεγάλη Ρήτρα του Λυκούργου, που προέβλεπε δύο βασιλιάδες. Η εκπομπή παρουσιάζει, επίσης, την διαφορετική θέση που είχαν οι γυναίκες στην κοινωνία της Αθήνας και της Σπάρτης, καθώς και το εκπαιδευτικό σύστημα που είχε διαμορφώσει κάθε πόλη για τη διαπαιδαγώγηση των νέων.

Ιστορικοί και ερευνητές εξηγούν στη «Μηχανή του Χρόνου» πώς. παρά τις μεγάλες αντιθέσεις τους, Αθήνα και Σπάρτη ένωναν τις δυνάμεις τους, όταν ένιωθαν απειλή στον ελλαδικό χώρο από εξωτερικούς εχθρούς.

Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα βράδυ στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00. Όλα τα επεισόδια της εκπομπής, μετά την προβολή τους στο COSMOTE HISTORY HD, είναι διαθέσιμα για δωρεάν, on demand θέαση στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.