ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αστάθμητες μεταβλητές προσφυγικό και οικονομία

Η διπλή κατάρρευση φέρνει εξελίξεις

Η ΝΔ «πήρε» τις εκλογές όχι μόνο εκμεταλλευόμενη την φθορά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και προβάλλοντας δύο θέματα ως προεκλογικές «σημαίες»: υποσχέθηκε καλύτερη διαχείριση στο προσφυγικό, αλλά και καλύτερες μέρες στην οικονομία, «φωτίζοντας» αυτό που η ίδια αποκαλούσε «υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης».

Ωστόσο, πριν καν συμπληρώσει χρόνο στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αχνοφαίνονται στο βάθος του ορίζοντα ήδη οι διαψεύσεις στις προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ, αλλά και κάτι ακόμη σοβαρότερο: η προοπτική να έρθουν, αντί για «καλύτερες μέρες», χειρότερα χρόνια, τόσο στο προσφυγικό όσο και στην οικονομία.

Συναγερμός

Για να φτάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να υποστηρίξει χθες, ενώπιον της Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, πως η Ελλάδα ενδέχεται να μην «πιάσει» τους δημοσιονομικούς της στόχους, όλα δείχνουν ότι τα πράγματα στα δημόσια οικονομικά είναι πολύ σοβαρότερα απ’ ό,τι νομίζουμε. Κι αυτό διότι όταν φτάνει ένας πρωθυπουργός σχεδόν να προεξοφλήσει δημοσιονομικό εκτροχιασμό –τουλάχιστον σε σχέση με τους ομολογημένους και τεθειμένους στοχους- πριν καν συμπληρωθεί ο τρίτος μήνας του 2020, αυτό δείχνει ότι τα πράγματα είναι εξαιρετικά σοβαρά και τα δείγματα εξόχως ανησυχητικά. Η γραμμή άμυνας της κυβέρνησης είναι πως για όλα φταίει ο... κορωνοϊός –μάλιστα, κυβερνητικές πηγές επιμένουν πως η γερμανίδα καγκελάριος είναι θετική στην πρόταση Μητσοτάκη να μην υπολογίζονται στους δημοσιονομικούς στόχους όλα τα έξοδα του κράτους για την διαχείριση του κορωνοϊού. Όμως, η πραγματικότητα δείχνει ότι ακόμη κι αν η εξαίρεση των δαπανών για τον κορωνοϊό γίνει δεκτή –άλλωστε, προς τούτο προϊδέασε χθες και ο επικεφαλής του ESM, γνωστός και ως... «ηχώ του Σόιμπλε», Κλάους Ρένγκλινγκ- αυτό για την Ελλάδα θα αποτελέσει μια σταγόνα στον ωκεανό. Κι αυτό διότι το θέμα δεν είναι ορισμένες προσλήψεις που θα γίνουν στο δημόσιο σύστημα υγείας, ούτε οι αποζημιώσεις σε επιχειρήσεις που μπορεί να κλείσουν ή να βάλουν προσωρινό λουκέτο λόγω κορωνοϊού. Αντιθέτως, το ζήτημα είναι οι ανυπολόγιστες συνέπειες στην πραγματική οικονομία από τις επιπτώσεις της παγκόσμιας επιδημίας –που, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, έχει τάσεις πανδημίας- οι οποίες αφορούν στον τουρισμό, στην γενικότερη επιβράδυνση της οικονομίας, στην «ερήμωση» της αγοράς, αλλά και στην κατάρρευση του κλάδου των μεταφορών, των θεαμάτων κτλ. Σαν να μην έφταναν αυτά, όσο κι αν στο Μαξίμου επιμένουν ότι για όλα φταίει ο... κορωνοϊός, η αλήθεια είναι ότι τα σημάδια πως κάτι δεν πάει καλά στην οικονομία είχαν φανεί νωρίτερα: είναι χαρακτηριστικό ότι η ανάπτυξη είχε χάσει το 1,8% της δυναμικής της και είχε μειωθεί κατά 70% το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους –δηλαδή πριν καν σημειωθεί έστω και ένα κρούσμα κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο!

Με άλλα λόγια, όλα δείχνουν ότι ο κορωνοϊός και οι επιπτώσεις απ’ αυτόν έρχονται να «κουμπώσουν» στην τάση επιβράδυνσης της πραγματικής οικονομίας που παρατηρείτο ήδη από τον Οκτώβριο του 2019. Αυτό, όπως παραδέχονται ακόμη και κυβερνητικά στελέχη, δημιουργεί φόβους πως δεν μιλάμε για μία κρίση μερικών μηνών, αλλά για μία γενικότερη επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας, που φέρνει στην επιφάνεια τα διαρθρωτικά της προβλήματα και την αδύναμη παραγωγική της βάση. Στην περίπτωση αυτή, λοιπόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να εξηγήσει στους εταίρους του για ποιους λόγους η Ελλάδα δεν μπορεί να πετύχει πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ, όπως είχε δεσμευθεί. Το ερώτημα, μάλιστα, που ήδη ανακύπτει είναι αν, επικαλούμενος τον κορωνοϊό και τις επιπτώσεις του, ο πρωθυπουργός θα καταφέρει να πετύχει να τού κάνουν «σκόντο» οι λοιποί Ευρωπαίοι ή αν η χώρα θα οδηγηθεί σε νέα μέτρα και στο μνημονιακό της παρελθόν.

Εκτροχιασμός

Σαν να μην έφτανε ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός, σε τροχιά απώλειας ελέγχου κινείται το προσφυγικό: μπορεί στην κυβέρνηση να... κάνουν τα «στραβά μάτια», ωστόσο η δράση των ένοπλων αυτόκλητων πολιτοφυλάκων στον Έβρο και στα «προσφυγονήσια» καλά κρατεί, με αποτέλεσμα κάθε ώρα που περνά να κινδυνεύει η χώρα να χρεωθεί νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες από πυρά «υπερπατριωτών» και λοιπών παρακρατικών. Ταυτοχρόνως, οι ροές στα νησιά αναμένεται να αρχίσουν να πυκνώνουν, βοηθούντος και του καλού καιρού, ωστόσο η διαχείριση του θέματος δείχνει εκ νέου τα όριά της. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αρμόδιοι αξιωματικοί της Αστυνομίας δεν γνωρίζουν τί να κάνουν με όσους εισήλθαν παράνομα στη χώρα μετά την 1η Μαρτίου, καθώς η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι οι εν λόγω δεν δικαιούνται άσυλο και παραμένουν κρατούμενοι, έως ότου απελαθούν στις χώρες τους. Ωστόσο, αυτό είναι μία σύνθετη διαδικασία και η φυλάκισή τους έρχεται να καταστήσει ακόμη πιο πιεστικό το πρόβλημα «υπερπληθυσμού» στις φυλακές –κάτι που ισχύει στον υπερθετικό βαθμό για τις δομές προσφύγων και μεταναστών στα νησιά. Σαν να μην έφταναν αυτά, οι εργασίες για την κατασκευή κλειστών κέντρων έχουν «παγώσει», η κυβέρνηση μαδά τη μαργαρίτα αν θα κατασκευάσει κλειστές δομές στα προσφυγονήσια ή αν θα πάει στην «λύση» των «ξερονησιών», την ώρα που στο Μαξίμου φτάνουν διαρκώς νέα μηνύματα από την ηπειρωτική Ελλάδα ότι δε θα γίνει αποδεκτή η λειτουργία κανενός νέου κέντρου ή η αποσυμφόρηση των νησιών σε «βάρος» νομών της ενδοχώρας.

Καταλύτες εξελίξεων

Τούτων δοθέντων, η ΝΔ έρχεται αντιμέτωπη με τη διάψευση προσδοκιών σε δύο βασικά θέματα, που αποτέλεσαν τις προεκλογικές «σημαίες» τους. Στο προσφυγικό η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι και προσώρας δεν φαίνεται να έχει βρεθεί η χρυσή τομή. Βεβαίως, η κυβέρνηση ελπίζει ότι το «πολεμικό» κλίμα που η ίδια καλλιέργησε για όσα συνέβησαν στον Έβρο, σε συνδυασμό με την κόπωση και τον θυμό στα νησιά, θα «δικαιολογήσουν» ένα νέο δόγμα αποτροπής, που περιλαμβάνει πολύ «δυναμικότερες» αντιδράσεις στα θαλάσσια όρια –με όσο ρίσκο για ναυάγια και πνιγμένους ανθρώπους έχει αυτό. Όμως, ακόμη κι αν υποτεθεί ότι το νέο δόγμα αποτροπής «πιάνει», οι πρόσφυγες που βρίσκονται στα νησιά είναι ήδη πάρα πολλοί και η διευθέτηση του θέματος επείγει.

Πέραν αυτού, είναι γνωστό πως όλες οι κυβερνήσεις χάνουν ή κερδίζουν εκλογές από την οικονομία ή την καθημερινότητα. Ως εκ τούτου, αν το γκρίζο σύννεφο της κρίσης βρεθεί εκ νέου πάνω από την ελληνική οικονομία, τότε θα καταστεί σαφές ότι οι καλύτερες μέρες που υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να έρθουν. Αυτό από μόνο του θα πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις και θα θέσει την κυβέρνηση σε τροχιά ραγδαίας φθοράς, αν αποδειχθεί ότι η επιδημία του κορωνοϊού, σε συνδυασμό με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ακυρώνουν όλες τις προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ. Άλλωστε, οι φοροελαφρύνσεις που ήδη έχουν γίνει αποτελούν μία σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση αφενός με τις προσδοκίες της ίδιας της μεσαίας τάξης, αφετέρου με τις υποσχέσεις που είχε διατυπώσει προεκλογικά το κυβερνών κόμμα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.