ΕΛΛΑΔΑ

Νέες τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο ακόμη και ανήμερα της Εθνικής Εορτής

ΥΠΕΞ σε Άγκυρα: «Η εμμονή στην παραβατικότητα δεν δημιουργεί δίκαιο και απαντάται καταλλήλως»

Το Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του απάντησε στην επιστολή του Τούρκου μόνιμου αντιπροσώπου στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για τις θαλάσσιες ζώνες.

Η εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα δε δημιουργεί ούτε δίκαιο, ούτε δικαιώματα, σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του αναφορικά με την επιστολή του Τούρκου μόνιμου αντιπροσώπου στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για τις θαλάσσιες ζώνες.

"Ψευδεπίγραφα, για πολλοστή φορά, στο όνομα της ειρήνης και σταθερότητας της Ανατολικής Μεσογείου, με ανυπόστατα επιχειρήματα, η Τουρκία επιμένει στην παραβατικότητα και αποσταθεροποίηση", σημειώνει η ανακοίνωση και προσθέτει χαρακτηριστικά: "Χτίζει παράνομους, χάρτινους πύργους".

"Για πολλοστή φορά επιμένει να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ, να μην αναγνωρίζει κυριαρχικά δικαιώματα ελληνικών νησιών, να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας".

Υπογραμμίζει δε πως "σε πείσμα της διεθνούς παραβατικότητας της Τουρκίας, η Ελλάδα, αλλά και σύσσωμη η διεθνής κοινότητα, καταδικάζει την τουρκική στάση, συνεχίζει να αναγνωρίζει τα νόμιμα κράτη μέλη της τελευταίας και να αποκηρύσσει παράνομες οντότητες".

"Συνεχίζει να τηρεί το Διεθνές Δίκαιο ως ακρογωνιαίο λίθο ειρήνης και σταθερότητας στον κόσμο. Συνεχίζει να απαιτεί το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και να υπογραμμίζει ότι παράνομες και άκυρες συμφωνίες δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα".

"Επαναλαμβάνουμε ότι η εμμονή στην παραβατικότητα, με ή χωρίς χάρτες, δεν δημιουργεί ούτε δίκαιο, ούτε δικαιώματα. Και, βεβαίως, απαντάται καταλλήλως", καταλήγει η ανακοίνωση.

Τουρκικές προκλήσεις ανήμερα της Εθνικής Επετείου

Συνεχίζονται και σήμερα, ανήμερα της 25ης Μαρτίου, οι τουρκικές προκλήσεις, καθώς από το πρωί έχουν σημειωθεί 10 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

Ειδικότερα, στις 09:25 και στις 09:28, δύο τουρκικά μαχητικά τύπου F-16 πραγματοποίησαν υπέρπτηση πάνω από τη Ρω στα 14.000 πόδια και 13.000 πόδια αντίστοιχα.

Στη συνέχεια στις 11:32 μεμονωμένο τουρκικό αεροσκάφος F-16 πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από τον Έβρο στα 15.000 πόδια, ενώ στη συνέχεια, στις 11:56 ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπέπτηση πάνω απί τον Άγιο Ευστράτιο στα 14.000 πόδια και στις 12:05 στο δυτικό άκρο της Λέσβου στα 3.000 πόδια. Στη συνέχεια στις 12:25 άλλο ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από το Φαρμακονήσι στα 10.000 πόδια, στις 12:28 πάνω από τους Λειψούς στα 7.400 πόδια, στις 12:53 πάνω από την Παναγιά και τις Οινούσσες στα 26.000 και 28.000 πόδια αντίστοιχα και στις 12:55 πάνω από τις Οινούσσες στα 25.000 πόδια.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.