ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Τομεακή Οργάνωση Μεσογείων και Λαυρεωτικής του ΚΚΕ με αφορμή και τον πρώτο θάνατο στην ευρύτερη περιοχή από τον ιό

ΚΚΕ: «Να επιταχθούν ιδιωτικές κλινικές και ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα στην Ανατολική Αττική»

Να γίνουν τώρα μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία της Αττικής, να υπάρξει λειτουργία 24ωρης βάσης στα Κέντρα Υγείας και να επιταχθούν ιδιωτικές κλινικές και τα δεκάδες ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα που υπάρχουν στην Ανατολική Αττική, η οποία κατέχει την τρίτη θέση σε αριθμό κρουσμάτων πανελλαδικά, αλλά δεν υπάρχει δημόσιο νοσοκομείο, ζητάει, μεταξύ άλλων, η Τομεακή Οργάνωση Μεσογείων και Λαυρεωτικής του ΚΚΕ, ώστε να αναχαιτιστεί και να αντιμετωπιστεί πολύ πιο αποτελεσματικά η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η Ανατολική Αττική με βάση τα πρόσφατα στοιχεία του επιδημιολογικού χάρτη του ΕΟΔΥ βρίσκεται στην δυσάρεστη τρίτη θέση πανελλαδικά στον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού. Φτάσαμε στο μακάβριο σημείο να μετράμε το πρώτο θάνατο στην Ανατολική Αττική, μίας άτυχης γυναίκας η οποία ήταν σε καραντίνα χωρίς ιατρική και νοσοκομειακή υποστήριξη και πέθανε σπίτι της, μόνη της. Σε ποιο σημείο ξεκινά και τελειώνει η ατομική ευθύνη και ευθύνη του κράτους, ρητορικό ερώτημα.

Στην Ανατολική Αττική, οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα της περιοχής έχουμε βιώσει από πρώτο χέρι τις τραγικές ελλείψεις του συστήματος υγείας. Σε μια περιοχή με εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους, με δεκάδες βιομηχανικές ζώνες και εμπορικά πάρκα, με το μεγαλύτερο αεροδρόμιο των Βαλκανίων και δύο μεγάλα λιμάνια δεν υπάρχει δημόσιο γενικό Νοσοκομείο. Το 2018 με τις φονικές πυρκαγιές το πληρώσαμε βαριά με αίμα τόσο των συνανθρώπων μας που κάηκαν όσο και αυτών που τραυματίστηκαν. Από τότε οι υποσχέσεις τόσο της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όσο και της τωρινής της ΝΔ, ήταν κούφιες. Η ουσία είναι η ίδια, σε μία κρίσιμη κατάσταση όπως αυτή της πανδημίας για όλη αυτή την περιοχή δεν υπάρχει Νοσοκομειακή Κάλυψη. Το βάρος αντικειμενικά πέφτει στα Κέντρα Υγείας της περιοχής. Μονάδες που και αυτές έχουν πέσει θύμα της ίδιας πολιτικής, με τεράστιες ελλείψεις τόσο σε προσωπικό όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή. Τα στοιχεία από τα κέντρα υγείας της περιοχής είναι χαρακτηριστικά, στο Κέντρο Υγείας Σπάτων το μικροβιολογικό διενεργεί μόνο τις βασικές εξετάσεις. Σε εκείνο του Μαρκόπουλου δεν υπάρχει κλίβανος αποστείρωσης. Στην πλειοψηφία των δομών στην περιοχή υπάρχουν επικουρικοί γιατροί για να καλύψουν τις ανάγκες.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση οι συνθήκες στους χώρους δουλειάς χειροτερεύουν. Βρήκαν ευκαιρία οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι και με την συμπαράσταση της κυβέρνησης χτυπάνε κάθε εργατικό δικαίωμά. Από τα super market που οι εργαζόμενοι έχουν γίνει λάστιχο και πολλές φορές του ζητείται να δουλεύουν χωρίς γάντια και μάσκες για να μην τρομοκρατούν τους «πελάτες». Από το Αεροδρόμιο που οι απολύσεις, η εκ περιτροπής εργασία, οι αναγκαστικές άδειες πάνε σύννεφο. Από μεγάλες βιομηχανικές μονάδες που η παραγωγή συνεχίζεται χωρίς κανένα μέτρο προστασίας τόσο των εργαζομένων όσο και της δημόσιας υγείας κατά επέκταση. Από τους εργαζόμενους στο εκπτωτικό χωριό που δεν ξέρουν αν είναι άνεργοι, εργαζόμενοι, αν θα πληρωθούν, αν θα πάρουν επίδομα.

Στην τεράστια περιοχή της Ανατολικής Αττικής, που έτσι και αλλιώς υπήρχε πρόβλημα ΜΜΜ την μετακίνηση και τις μεταφορές σε αυτή την περίοδο αντί να πυκνώσουν τα δρομολόγια αυτά μειώνονται με αποτέλεσμα τον ανάλογο επικίνδυνο για καιρό πανδημίας συνωστισμό. Η έλλειψη στοιχειώδους υποδομής όπως το αποχετευτικό δίκτυο, ολοκληρωμένο πρόγραμμα αεροψεκασμών για τα κουνούπια, καθιστούν την κατάσταση ακόμα πιο επικίνδυνη.

Είναι κατανοητό με βάση όλα τα παραπάνω γιατί η περιοχή της Ανατολικής Αττικής κατέχει την τρίτη θέση σε αριθμό κρουσμάτων πανελλαδικά.

Απέναντι σε όλη αυτή την κατάσταση πρέπει να δυναμώσει η διεκδίκηση σήμερα εδώ και τώρα. Κυβέρνηση, περιφερειακή αρχή, δημοτικές αρχές να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ο καθένας σε αυτό που τους αναλογεί.

  • Να γίνουν τώρα μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία της Αττικής, μέτρα τώρα στήριξης των κέντρων υγείας της περιοχής, με υγειονομικούς και το κατάλληλο υλικό. Να υπάρξει λειτουργία 24ωρης βάσης και σε αυτά που θα λειτουργήσουν ως κέντρα αναφοράς (ΚΥ Σαρωνικού και Ραφήνας) αλλά και στα υπόλοιπα που θα σηκώσουν μεγαλύτερο βάρος.
  • Με ευθύνη της περιφέρειας να επιταχθούν ιδιωτικές κλινικές και τα δεκάδες ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα που υπάρχουν στην Ανατολική Αττική.
  • Να αυξηθούν τα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με όριο επιβατών και να παρθούν ειδικά μέτρα για τα ΚΤΕΛ που καλύπτουν μεγάλο συγκοινωνιακό έργο στην περιοχή.
  • Να καταργηθούν τα τροφεία για τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς τουλάχιστον για όσο διάστημα αυτοί παραμείνουν κλειστοί.
  • Να γίνουν τώρα προσλήψεις σε προσωπικό ώστε να λειτουργήσουν με βάση τις ανάγκες οι υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων. Καμία σκέψη να περάσει αυτή σε ιδιώτες.
  • Να γίνουν προσλήψεις στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» ώστε αυτό να διευρυνθεί και να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες.
  • Απαλλαγή από δημοτικά τέλη και φόρους για τους αυτοαπασχολούμενους που έχουν παύση λειτουργίας στα μαγαζιά τους.
  • Να σταματήσει η εντατικοποίηση σε χώρους δουλειάς, να πληρωθούν όλες οι υπερωρίες. Να μην τολμήσουν να χειροτερεύσουν και άλλο συμβάσεις και όροι δουλειάς.
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας, μέσα ατομικής προστασίας για όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη της εργοδοσίας.
  • Να δοθούν οι ειδικές άδειες σε όσους τις δικαιούνται.
  • Να θεωρηθούν άκυρες οι απολύσεις που έγιναν από την 1η Μάρτη και οι αρνητικές μεταβολές στους εργαζόμενους.
  • Το Δώρο Πάσχα να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του. Οι εργαζόμενοι να δώσουν μάχη για το δικαίωμά τους».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.