ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάχη με τον χρόνο δίνει η κυβέρνηση

Κορυφώνεται η αγωνία για τη διασπορά του ιού

Παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε ικανοποιημένος με την ταχύτητα των ληφθεισών αποφάσεων ως προς τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο που διεξήχθη με τηλεδιάσκεψη, η αλήθεια είναι πως στο Μαξίμου η αγωνία για την ταχύτητα διασποράς της αρρώστιας κορυφώνεται.

Ήδη, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε από χθες την αύξηση του αριθμού των κλινών ΜΕΘ για να αντιμετωπιστεί μία κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων και νοσηλευόμενων πολιτών. Ωστόσο, είναι σαφές πως αν τα περιοριστικά μέτρα δεν αποδώσουν και αν αποδειχθεί ότι η εικόνα προ δέκα ημερών ήταν αρκετά «χαλαρή» (αφού ό,τι συμβαίνει τώρα αποτυπώνει την κατάσταση που υπήρχε στην κοινωνία προ δέκα ημερών) τότε υπάρχει περίπτωση η καμπύλη διασποράς του ιού να πάρει την ανηφόρα.

Η... κλίση της καμπύλης

Εξάλλου, η κυβέρνηση δεν δίνει μόνο μάχη με τα νούμερα, αλλά και με τον χρόνο: όπως εξηγούν στο matrix24.gr αρμόδια στελέχη που ασχολούνται με την διαχείριση αυτής της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, «όσο σημαντικός είναι ο αριθμός όσων αρρωστήσουν, άλλο τόσο σημαντικός είναι ο ρυθμός και ο χρόνος εξάπλωσης του ιού. Οι ίδιοι παράγοντες εξηγούν ότι «αν υποθέσουμε ότι θα νοσήσει ο ίδιος αριθμός ατόμων την επόμενη περίοδο, είναι εντελώς διαφορετικό να εμφανιστούν τα ίδια κρούσματα μέσα σε δύο εβδομάδες και αλλιώς αυτό να γίνει μέσα σε 6 ή 8 εβδομάδες». Κι αυτό διότι στην δεύτερη περίπτωση, το σύστημα θα έχει τον χρόνο να ανταποκριθεί, δε θα χρειαστεί να διαχειριστεί μία έντονη πίεση και έναν «υπερπληθυσμό» κρουσμάτων στα νοσοκομεία, ενώ δε θα τεθεί θέμα επάρκειας ή μη των κλινών ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία.

Αγωνία για το... παρελθόν

Όσο, λοιπόν, κι αν ακούγεται περίεργο, στην παρούσα φάση η αγωνία στο Μέγαρο Μαξίμου δεν αφορά μόνο στο «μετά», αλλά κυρίως στο... «πριν». Δηλαδή, με δεδομένο ότι υπάρχει μία χρονική απόσταση 10-15 ημερών από το «τώρα» ως τον χρόνο μετάδοσης του ιού, όσα βλέπουμε τώρα (δηλαδή οι 19 νεκροί και οι εκατοντάδες νοσηλευόμενοι...)είναι η εικόνα προ δέκα ημερών. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι ακόμη αναμένονται οι επιπτώσεις των ανοιχτών εκκλησιών και των «χαλαρών» μέτρων κυκλοφορίας, που επέτρεπαν και συναθροίσεις, αλλά και «φυσιολογική» ζωή. Βεβαίως, τα παραπάνω ουδόλως αναιρούν το γεγονός ότι η κυβέρνηση, με εξαίρεση τους ναούς, πήρε όντως νωρίτερα τα μέτρα σε σχέση με άλλες χώρες. Ωστόσο, το ερώτημα που μένει να απαντηθεί από τα «μαθηματικά του κορωνοϊού» τις επόμενες ημέρες είναι κατά πόσον αυτό είναι αρκετό. Και αυτό θα απαντηθεί τις επόμενες, κρίσιμες δύο εβδομάδες, που θα αποδείξουν αν η καμπύλη εξάπλωσης του κορωνοϊού θα είναι τόσο «ανηφορική» που θα οδηγήσει το ΕΣΥ στην κατάρρευση ή αν θα παραμείνουν διαχειρίσιμα τα πράγματα...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.