ΕΛΛΑΔΑ

Το ανακοίνωσε διαδικτυακά αργά το βράδυ της Δευτέρας ο Μητσοτάκης

Κορωνοϊός: Αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος δεν έκανε το αυτονόητο, αναφορικά με την πλήρη αναστολή λειτουργίας των ναών ελέω της έξαρσης του κορωνοϊού, διατηρώντας τους ανοικτούς, έστω κι αν είναι μόνο για ατομική προσευχή. Εξάλλου, όπως σας είχε ενημερώσει το matrix24.gr, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατανοούσε μία απόφαση για διακοπή των θρησκευτικών τελετών, υπηρετώντας το κοινό καλό και την προστασία της δημόσιας Υγείας, όμως αφενός δεχόταν πιέσεις από την πλειοψηφία των μητροπολιτών επ’ αυτού, αφετέρου θεωρούσε ότι την ευθύνη γι’ αυτό δεν έπρεπε να πάρει η Εκκλησία, αλλά η ίδια η Πολιτεία. Όπερ και εγένετο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναγκάζεται αργά χθες το βράδυ να ανακοινώνει, διαδικτυακά, μέσω ανάρτησης στο twitter, την αναστολή της λειτουργίας σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας, κάθε δόγματος και θρησκείας, μετά την πολύωρη συνεδρίαση της ιεραρχίας.

«Με απόφαση της κυβέρνησης αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας. Εκκλησίες παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή» αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και τονίζει «Η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις».

Αναστολή τέλεσης λειτουργιών σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας, κάθε δόγματος και θρησκείας

Την αναστολή της τέλεσης κάθε είδους λειτουργίας και ιεροπραξίας σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.

Εξαιρούνται οι κηδείες και ταφικές εκδηλώσεις και η ατομική προσευχή. Για τις δύο αυτές περιπτώσεις θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά μέτρα προστασίας, τα οποία θα εξειδικευτούν σε Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας.

Η αναστολή ισχύει άμεσα, για το διάστημα από 16 Μαρτίου μέχρι και 30 Μαρτίου.

Αναστέλλονται όλες οι λατρευτικές συνάξεις

Αναστέλλονται όλες οι λατρευτικές συνάξεις εκτός των κυριακάτικων Θείων Λειτουργιών, οι οποίες θα τελούνται κανονικά μεταξύ 7:00 και 8:00 το πρωί, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία συνήλθε το απόγευμα εκτάκτως προκειμένου να λάβει αποφάσεις για τη στάση της απέναντι στο θέμα του κορωνοϊού.

Επίσης, η ΔΙΣ ενημερώνει τους πιστούς πως τα Μυστήρια θα τελούνται μόνο σε στενό οικογενειακό κύκλο, εφόσον δεν μπορούν να ακυρωθούν, ενώ οι κηδείες μόνο με τους στενούς συγγενείς, όπως και τα μνημόσυνα μόνον επί του τάφου.

Επιπρόσθετα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος προτρέπει τους ηλικιωμένους και τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού να παραμένουν στις οικίες τους, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός τους με άλλους συνανθρώπους τους.

Επιπλέον, στο ανακοινωθέν που εξεδόθη επισημαίνεται ότι στις Ιερές Μονές θα τελούνται οι προβλεπόμενες Ιερές Ακολουθίες χωρίς τη συμμετοχή προσκυνητών.

Τέλος, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι «Υιοθετεί όλα τα μέτρα, που λαμβάνει άμεσα η Ελληνική Πολιτεία για την αντιμετώπιση διασποράς του ιού και το ίδιο θα πράξει σε οτιδήποτε άλλο υποδειχθεί σε σχέση προς την πορεία εξέλιξης του ιού κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.