ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το κράτος πληρώνει τους τόκους δανείων επιχειρήσεων

Κορωνοϊός: Τα νέα οικονομικά μέτρα - Επίδομα 800 ευρώ σε 1,7 εκατ. εργαζόμενους, το καλοκαίρι το δώρο Πάσχα, παραμένουν οι απολύσεις

Το νέο πακέτο οκτώ μέτρων που θα λάβει η κυβέρνηση τον Απρίλιο για τις επιχειρήσεις και εργαζόμενους για τον Απρίλιο, με την αύξηση παράλληλα του συμπληρωματικού προϋπολογισμού του υπουργείου Οικονομικών κατά 5 δισ. ευρώ (από 4 δισ. ευρώ), ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Το δώρο Πάσχα θα δοθεί το Καλοκαίρι και όχι στις προβλεπόμενες δια νόμου ημερομηνίες πλην των επιχειρήσεων που λειτουργούν και πλέον είναι λιγότερες από το 25% του συνόλου των νομικών προσώπων. Το νεώτερο που ανακοινώθηκε είναι ότι το κράτος θα αναλάβει το μέρος του δώρου Πάσχα που δεν θα καταβάλουν οι επιχειρήσεις για το διάστημα που ισχύσει η αναστολή της σύμβασης εργασίας.

Συνολικά έως σήμερα, τα μέτρα στήριξης ανέρχονται σε 6,8 δισ. ευρώ ή σε 3,5% του ΑΕΠ. Με τον υπουργό Οικονομικών, να επισημαίνει ότι η ζημία στην οικονομία, λόγω της πανδημίας, είναι βραχυπρόθεσμα σημαντική, αλλά θα είναι παροδική, διότι η γενεσιουργός αιτία δεν είναι εγγενής.

Επί της ουσίας δεν ακυρώνονται οι απολύσεις που είχαν γίνει από τις αρχές Μαρτίου, ενώ δεν ακυρώνονται ούτε οι νεώτερες απολύσεις που έγιναν, δηλαδή, μέχρι και σήμερα 30 Μαρτίου στις επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στα μέτρα του Απριλίου. Αυτό συναινεί ότι μένουν ξεκρέμαστοι οι τουλάχιστον 120.000 εργαζόμενοι που απολύθηκαν.

Ειδικότερα, η 4η δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε σήμερα έχει ως εξής:

1. Επεκτείνεται η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ. Πλέον καλύπτονται 1,7 εκατομμύριο εργαζόμενοι ή το 81% του συνόλου των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Η ενίσχυση αυτή, για όσους εργαζόμενους τίθενται σε προσωρινή αναστολή εργασίας, είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και μη συμψηφιστέα. Καλύπτονται από τον προϋπολογισμό για 45 ημέρες οι ασφαλιστικές εισφορές με βάση τον ονομαστικό μισθό τους. Αναστέλλονται για 4 μήνες οι φορολογικές υποχρεώσεις, ενώ δίδεται έκπτωση 25% στην περίπτωση εμπρόθεσμης καταβολής. Το μέτρο αφορά σε όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας (αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρης ή μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση).

2. Επεκτείνεται σε πολύ περισσότερες επιχειρήσεις η λήψη μέτρων για την προστασία τους και τη διαφύλαξη των θέσεων απασχόλησης και συνολικά καλύπτονται, μέσα από διαφορετικά σχήματα, 800.000 επιχειρήσεις, που αφορούν στο 86% των ΚΑΔ και το 76% των νομικών προσώπων της χώρας. Προβλέπεται αναστολή καταβολής ΦΠΑ και βεβαιωμένων οφειλών στην εφορία για το 99% αυτών που καλύπτονται. Για τις δόσεις βεβαιωμένων οφειλών του Απριλίου προς την εφορία, παρέχεται δυνατότητα έκπτωσης 25% εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Επιπλέον, εάν οι πληρωτέες τον Απρίλιο υποχρεώσεις ΦΠΑ καταβληθούν εμπρόθεσμα, το 25% του ποσού τους συμψηφίζεται με πάσης φύσεως μελλοντικές φορολογικές οφειλές. Προϋπόθεση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

3. Καλύπτονται, επιπλέον, μέσα από διαφορετικά σχήματα, 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, ή το 75% του συνόλου.

4. Θεσπίζεται το χρηματοδοτικό σχήμα για την «επιστρεπτέα προκαταβολή», συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, με ρήτρα μη απολύσεων. Το ύψος της ενίσχυσης προς την κάθε επιχείρηση θα προσδιορίζεται τυποποιημένα, με βάση τη μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης τής επιχείρησης και λαμβάνοντας υπόψη και άλλα χαρακτηριστικά της. Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν το σχήμα αυτό, θα πρέπει να εγγραφούν στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (myBusinessSupport) από 2 έως 10 Απριλίου.

5. Το δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του, από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζόμενους. Οι επιχειρήσεις που δεν καλύπτονται από τις έως σήμερα προβλέψεις για τα μέτρα στήριξης, πρέπει να καταβάλουν το δώρο στις προβλεπόμενες από τον νόμο προθεσμίες.

Στην περίπτωση που η εργασιακή σχέση των απασχολουμένων σε επιχειρήσεις τίθεται σε προσωρινή αναστολή, το τμήμα του δώρου του Πάσχα που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης καταβάλλεται από τον προϋπολογισμό.

Επιπλέον, 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, οι εργαζόμενοι στον ΕΟΔΥ, καθώς και όσοι υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση. Εκτιμάται ότι αυτή θα καταβληθεί έως τις 10 Απριλίου.

6. Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων, πρέπει να διευκολύνουν την πληρωμή δόσεων των ενήμερων δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση.

7. Διαμορφώνονται μέτρα στήριξης σε κλάδους του πρωτογενούς τομέα που πλήττονται από την κρίση. Για τον σκοπό αυτό, διατίθεται άμεσα από το υπουργείο Οικονομικών στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αρχικά ποσό ύψους 150 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν αυτά τα μέτρα. Επίσης, θα αξιοποιηθούν, με τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία, κοινοτικοί πόροι που αφορούν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν περαιτέρω μέτρα στήριξης και να προστεθούν στο αρχικό ποσό επιχορήγησης από το υπουργείο Οικονομικών.

8. Προβλέπεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός, με αύξηση των πιστώσεων του ειδικού λογαριασμού του υπουργείου Οικονομικών που έχει δημιουργηθεί για την υλοποίηση μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό. Οι σχετικές πιστώσεις αυξάνονται τελικά κατά 5 δισ. ευρώ.

Η νέα αύξηση κρίθηκε αναγκαία, διότι:

*Οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων ξεπερνούν τα 2,1 δισ. ευρώ.

*Οι αναστολές ασφαλιστικών υποχρεώσεων και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών διαμορφώνονται στο 1,6 δισ. ευρώ.

*Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση ανέρχεται στο 1,4 δισ. ευρώ.

*Η συνολική επιβάρυνση αυτών των μέτρων ανέρχεται στα 5,1 δισ. ευρώ, μόνο για τον Μάρτιο και Απρίλιο.

Μαζί με τις πρόσθετες δαπάνες για τη δημόσια υγεία, την «επιστρεπτέα προκαταβολή» για την ενίσχυση της ρευστότητας επιχειρήσεων, την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, την ενίσχυση του προϋπολογισμού για το δώρο Πάσχα των εργαζομένων που τίθενται σε προσωρινή αναστολή της εργασιακής σχέσης τους, καθώς και την έκτακτη ενίσχυση των εργαζομένων στη δημόσια υγεία, ανέρχεται πλέον στα 6,8 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 3,5% του ΑΕΠ (ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 2% του ΑΕΠ). Και αυτά τα ποσά, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, δεν περιλαμβάνουν την ενίσχυση του παραγωγικού ιστού της οικονομίας, μέσω του ΕΣΠΑ και άλλων ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Βρούτσης: Εκπαιδευτικό επίδομα 600 ευρώ για το τρέχον διάστημα, αλλά αποζημίωση 800 ευρώ από τον Μάιο

Εκπαιδευτικό επίδομα 600 ευρώ για το τρέχον διάστημα, αλλά αποζημίωση 800 ευρώ από το μήνα Μάιο, ανακοίνωσε για το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης. Η κυβέρνηση εκτιμά - και το έχει αποδείξει διαχρονικά - απεριόριστα την εθνική συμβολή του επιστημονικού κόσμου της χώρας, ανέφερε ο υπουργός, γι΄ αυτό και θα στηρίξει με κάθε μέσο τους έξι επιστημονικούς κλάδους. Μέσα από πόρους του ΕΣΠΑ θα καταβληθεί σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους εκπαιδευτικό επίδομα - αποζημίωση ύψους 600 ευρώ για το μήνα Απρίλιο, μέσα από ανοιχτό πρόγραμμα τηλεκατάρτισης. Το ποσό των 600 ευρώ είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο, και φυσικά απολύτως καθαρό χωρίς παρακρατήσεις ή επιβαρύνσεις. Η πρώτη δόση των 400 ευρώ θα αρχίσει να καταβάλλεται μετά τις 15 Απριλίου, ενώ τα πρώτα 200 ευρώ θα καταβληθούν μέσα στο Μάρτιο. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω voucher, με απόλυτη διαφάνεια, είπε επίσης. Στην περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί, τότε από το μήνα Μάιο και για το επόμενο διάστημα οι ειδικές κατηγορίες των έξι επιστημονικών κλάδων θα ενταχθούν στο προστατευτικό καθεστώς που έχουν ενταχθεί και οι μισθωτοί εργαζόμενοι και αυτοπασχολούμενοι - ελεύθεροι επαγγελματίες. Δηλαδή από το μήνα Μάιο θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.

Γεωργιάδης: Την ανάγκη να υπάρξει συνείδηση ότι η ζημία στην οικονομία είναι μεγάλη

Την ανάγκη να υπάρξει συνείδηση ότι η ζημία στην οικονομία είναι μεγάλη, ζήτησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. Επίσης, ότι τα κυβερνητικά μέτρα είναι τα μέγιστα δυνατά, αλλά μπροστά μας θα έχουμε, όπως τόνισε, μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσουμε να επαναφέρουμε την οικονομία στην κατάσταση που ήταν πριν από την έναρξη αυτής της κρίσης.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης απηύθυνε έκκληση προς εκείνους που βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση. Όπως ανέφερε, κατά την προηγούμενη δεκαετία η πατρίδα μας με πολύ μεγάλο κόπο έχτισε κουλτούρα πληρωμών και αυτήν την κουλτούρα οφείλουμε να την διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Και κάλεσε όποιον τα οικονομικά του επιτρέπουν να συνεχίσει να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις του, να το πράξει. Στην περίπτωση αυτή η επόμενη ημέρα θα είναι πολύ πιο εύκολη για όλους μας. Το κράτος παρέχει την προστασία που πρέπει αλλά ο καθένας αναλαμβάνει ένα μερίδιο ατομικής ευθύνης, σημείωσε.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.