ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση του ΓΓ του ΚΚΕ με τον Νίκο Αναστασιάδη

Κουτσούμπας: «Μεγάλη ανησυχία για την τουρκική επιθετικότητα - Χρειάζεται ενδυνάμωση της πάλης των λαών»

Για τις θέσεις του ΚΚΕ αναφορικά με τις εξελίξεις, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ευρύτερη περιοχή (ιδιαίτερα στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο), ενημέρωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της επίσκεψης του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην Κύπρο.

Στη συνάντηση συμμετείχαν και ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ και ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ του κόμματος.

Στο τέλος της συνάντησης, ο Δημήτρης Κουτσούμπας πρόσφερε στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας το Λεύκωμα του ΚΚΕ, ενώ ο Νίκος Αναστασιάδης, από την πλευρά του, πρόσφερε στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ένα αναμνηστικό με το έμβλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε σε δηλώσεις του:

«Ενημερώσαμε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις θέσεις του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, στην ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερα στο Αιγαίο, στην Αν. Μεσόγειο.

Εκφράσαμε τη μεγάλη ανησυχία μας για τη συνεχή τούρκικη επιθετικότητα και προκλητικότητα στην ευρύτερη περιοχή, στο Αιγαίο, στην Αν. Μεσόγειο, στη Μ. Ανατολή, που βέβαια σήμερα συνδυάζεται -εκτός από την κλασική επιθετικότητα των συνεχών παραβιάσεων στο Αιγαίο, των αμφισβητήσεων κυριαρχικών δικαιωμάτων, συνθηκών που όρισαν τα σύνορα των χωρών της περιοχής- και με νέες “ασύμμετρες απειλές”, με προκλήσεις, με τα προσφυγικά - μεταναστευτικά ρεύματα στον Έβρο και σε όλα τα νησιά του Αιγαίου.

Και βεβαίως αναδείξαμε τη θέση του ΚΚΕ, τις προτάσεις του, οι οποίες πρέπει άμεσα να υλοποιηθούν, που έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα πρέπει να καταγράφονται εκεί που είναι, δηλαδή στην Τουρκία, στα σύνορα με την Ελλάδα, με ευθύνη της ΕΕ, του ΟΗΕ, της τούρκικης κυβέρνησης και όχι να ωθούνται στις ονομαζόμενες χώρες πρώτης υποδοχής, που είναι ουσιαστικά η Νότια Ευρώπη, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία κλπ. Άρα, αυτό το ζήτημα σημαίνει σύγκρουση με τη Συνθήκη του Δουβλίνου, που οδηγεί σε διπλό εγκλωβισμό των προσφύγων, με αποτέλεσμα να βουλιάζουν τα νησιά, ο Έβρος, η Κύπρος, γενικότερα αυτές οι περιοχές, αυτά τα κράτη, σημαίνει ότι θα πρέπει να συγκρουστούμε -διότι έτσι κι αλλιώς είναι ανενεργή στην πράξη- με την Κοινή Δήλωση, τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας. Και σε αυτή τη φάση δεν έχει καμιά δουλειά η Frontex, δεν έχει καμιά δουλειά το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, διότι όπως είδαμε -ενώ κλήθηκε να προστατεύσει υποτίθεται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και τα σύνορα- δημιουργεί και οξύνει παραπέρα τα προβλήματα. Ακριβώς γιατί έχει να κάνει με τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα, που υπηρετούν αυτές οι λυκοσυμμαχίες, που είναι οι υδρογονάνθρακες, που είναι ο έλεγχος του υπεδάφους, του ορυκτού πλούτου, αλλά και των δρόμων μεταφοράς της Ενέργειας, των εμπορευμάτων στην περιοχή.

Και ακριβώς επειδή εδώ συγκρούονται μεγάλες ανταγωνιστικές δυνάμεις, όχι μόνο περιφερειακοί παίκτες, όπως η Τουρκία, το Ισραήλ, η Ελλάδα, το Ιράν, η Αίγυπτος κλπ., αλλά και διεθνείς παίκτες, όπως είναι οι ΗΠΑ, η ΕΕ, κυρίως Γερμανία - Γαλλία, η Βρετανία, η Ρωσία και η Κίνα, την πληρώνουν τελικά οι λαοί. Από αυτή τη σκοπιά χρειάζεται ενδυνάμωση της πάλης, της φιλίας, της κοινής δράσης όλων των λαών της περιοχής.

Όσον αφορά το Κυπριακό, εκφράσαμε για ακόμη μια φορά τη σταθερή αλληλεγγύη μας προς τον κυπριακό λαό για μια Κύπρο ενιαία, για μια λύση βιώσιμη, όχι διχοτομική, ένα κράτος και όχι δύο κράτη, με μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων - Τουρκοκυπρίων, χωρίς ξένες βάσεις, χωρίς εγγυήτριες δυνάμεις, χωρίς προστάτες, χωρίς ΝΑΤΟποίηση του νησιού. Και σε αυτή την πάλη το ΚΚΕ σταθερά θα στέκεται στο πλευρό του κυπριακού λαού, με αλληλεγγύη, με φιλία και με κοινούς αγώνες», ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.