ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η επόμενη μέρα της επίσκεψης των Ευρωπαίων στον Έβρο

Κράτος-«hot spot» με κοινοτικά κονδύλια!

Την σκληρή πραγματικότητα της μη αναθεώρησης της προσφυγικής πολιτικής της ΕΕ αντιμετωπίζει εκ νέου χθες -και επισήμως- ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς πίσω από τις εκφράσεις αλληλεγγύης των κοινοτικών αξιωματούχων μετά την αυτοψία στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο κρύβεται η απροθυμία των Ευρωπαίων εταίρων να κάνουν οτιδήποτε άλλο για να βοηθήσουν την Ελλάδα, εκτός από το να βάλουν λίγο βαθύτερα το χέρι στην τσέπη.

Βεβαίως, για λόγους εντιμότητας και αντικειμενικότητας, το matrix24.gr οφείλει να καταγράψει ότι στο Μέγαρο Μαξίμου ο απολογισμός από την κοινή επίσκεψη Μισέλ-φον Ντερ Λάιεν-Σασόλι στα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι θετικός. Όπως, μάλιστα, λένε συνομιλητές του πρωθυπουργού, και μόνο το γεγονός ότι τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη εφαρμογής της εκβιαστικής πολιτικής Ερντογάν βρέθηκαν στον Έβρο όλες οι «κεφαλές» των θεσμικών οργάνων της ΕΕ λέει πολλά. Το ερώτημα, βεβαίως, είναι τι λέει και σε πρακτικό επίπεδο, εκτός από τον αναντίλεκτα σημαντικό συμβολισμό της χθεσινής «υπερπτήσης» πάνω από το τελωνείο των Καστανιών.

Τσάι και συμπάθεια

Παρά την απλόχερη αλληλεγγύη, λοιπόν, αλλά και τα μεγάλα λόγια κατανόησης για το μεγάλο βάρος που καλείται να σηκώσει για λογαριασμό όλης της Ευρώπης, σαν άλλος Άτλας, η Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σήμερα στο γραφείο του, στο Μέγαρο Μαξίμου, έχοντας λάβει ένα απολύτως ανησυχητικό μήνυμα: ότι η Ευρώπη δεν έχει καμία διάθεση ούτε για αλλαγή του «Δουβλίνου», ούτε για αναθεώρηση της προσφυγικής της πολιτικής. Είναι χαρακτηριστικό πως την ώρα που οι θεσμικοί επικεφαλής της ΕΕ πετούσαν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πάνω από τον Έβρο, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών και χριστιανοκοινωνιστής κυβερνητικός εταίρος της Άνγκελα Μέρκελ, Χορστ Ζεεχόφερ φρόντιζε να συστήσει στους Γερμανούς βουλευτές δημοσίως να... μην ανοίξουν καμία κουβέντα για μετεγκατάσταση προσφύγων στη Γερμανία. Με τον τρόπο αυτό, «έκοψε» εν τη γενέσει της την όποια συζήτηση περί έμπρακτης στήριξης προς την Ελλάδα, πριν καν υποβληθεί επισήμως ένα τέτοιο αίτημα.

Άλλωστε, το μήνυμα πως η Ευρώπη παραμένει προσηλωμένη στην ευρωτουρκική κοινή δήλωση -έστω κι αν την έχει καταστήσει «κουρελόχαρτο» ο Ταγίπ Ερντογάν- έστειλαν και οι κοινοτικοί αξιωματούχοι που βρέθηκαν στον Έβρο: «Περιμένουμε από την Τουρκία να την εφαρμόσει», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Βέλγου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, αναφερόμενου στην ευρωτουρκική κοινή δήλωση. Ταυτόχρονα, στην ανάγκη τήρησης της εν λόγω συμφωνίας αναφέρθηκε και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, που πέραν των 350 συν 350 εκατομμυρίων ευρώ ως ενίσχυσης, για το προσφυγικό, δεν είχε να πει τίποτα παραπάνω που να προϊδεάζει για αλλαγή στάσης της Ευρώπης προς το πρόβλημα.

Κράτος-«buffer zone»

Τούτων δοθέντων και ενόσω στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν τις επόμενες κινήσεις τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έρχεται αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο μετατροπής της Ελλάδας σε ένα de facto «hot spot» προσφύγων και μεταναστών, που θα «στεγανοποιεί» το πρόβλημα της Ευρώπης στα νότια σύνορα της Ένωσης. Με άλλα λόγια, ο πρωθυπουργός έχει έρθει αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο να υποστεί από την Ευρώπη ό,τι ακριβώς κάνει ο ίδιος στα νησιά: αρνείται την αποσυμφόρηση και προσπαθεί να βρει λύσεις εντός αυτών, παρά τις οξύτατες αντιδράσεις των νησιωτών.

Σύμφωνα, μάλιστα, με ασφαλείς πληροφορίες του matrix24.gr, όσο κι αν κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την Ελλάδα αλλά και για την ευρωπαϊκή ιδέα στο σύνολό της, στο εσωτερικό της κυβέρνησης φαίνεται να υπάρχουν και στελέχη με μία κάποια «ανοχή» στο συγκεκριμένο σενάριο, υπό την προϋπόθεση να... «χρυσώσουν» οι Ευρωπαίοι την Ελλάδα με κοινοτικό χρήμα προκειμένου να αναδεχθεί τέτοιο βάρος στις πλάτες της.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΘΕΙ ΝΑ ΣΤΗΣΕΙ Ο ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ »hot spot »ΚΑΙ ΓΙΑ 150000 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΦΤΩΧΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ ΤΩΝ fans.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.