ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στον απόηχο των αποφάσεων της ΕΚΤ

Νέο τηλεοπτικό μήνυμα Μητσοτάκη για την οικονομία

Την τακτική των εβδομαδιαίων διαγγελματικού χαρακτήρα τηλεοπτικών μηνυμάτων εφαρμόζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας ως βασικό στόχο να διατηρεί την επαφή με τους πολίτες, αλλά και να «περνάει» μόνος του τα μηνύματα που θέλει στην κοινωνία.

Το απόγευμα, ο πρωθυπουργός θα καλέσει εκ νέου την κάμερα της ΕΡΤ στο γραφείο του, στο Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό για τις εξελίξεις αναφορικά με το μέτωπο κατά του κορωνοϊού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βεβαίως, αναμένεται αυτή τη φορά να δώσει μεγάλο βάρος στην οικονομία, για δύο βασικούς λόγους: πρώτον για να «διαφημίσει» την απόφαση της ΕΚΤ να μην εξαιρέσει την Ελλάδα από το έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης σχετικά με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Και, δεύτερον, να καθησυχάσει σχετικά με τις «γκρίζες ζώνες» των μέτρων στήριξης που ανακοινώθηκαν χθες, διαβεβαιώνοντας ότι τα χθεσινά μέτρα είναι ένα «δεύτερο κύμα», αλλά όχι τα τελευταία.

Πολιτικά οφέλη

Επί της ουσίας, η επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου να αποκομίσει οφέλη από την απόφαση της Κριστίν Λαγκάρντ για έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης φάνηκε ήδη από το χθες το βράδυ, όταν κυβερνητικές πηγές είχαν σπεύσει με διαρροή τους να επισημάνουν ότι η μη εξαίρεση της Ελλάδας από το συγκεκριμένο πρόγραμμα «δεν ήταν τυχαία». Βεβαίως, για οποιονδήποτε έχει σχέση με τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη, ήταν απολύτως αυτονόητο ότι η Ελλάδα δε θα εξαιρείτο από το έκτακτο πρόγραμμα ενίσχυσης των οικονομιών της Ευρωζώνης για την ανάσχεση των συνεπειών από την «κορωνοκρίση».

Πέραν αυτού, ήδη από χθες ασκείται κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα μέτρα που ανακοίνωσαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης. Επί της ουσίας, η ρήτρα μη απολύσεων αφήνει ελεύθερα τα χέρια στους εργοδότες να προχωρήσουν σε άλλες βλαπτικές μεταβολές κατά των εργαζομένων τους (μείωση μισθού, μη καταβολή δώρου Πάσχα, ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, εκ περιτροπής εργασία κ.α.) ενώ από τα μέτρα μένουν ακάλυπτοι οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που δεν έχουν κλείσει αλλά υπολειτουργούν. Συν τοις άλλοις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες όπως οι λογιστές, οι ασφαλιστές κ.α. μένουν ακάλυπτοι από τη δέσμη μέτρων, την ώρα που η αντιπολίτευση αναδεικνύει το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει μόλις βγει από την μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της, ωστόσο εμφανίζεται να διαθέτει τα λιγότερα κονδύλια ως ποσοστό του ΑΕΠ σε σχέση με όλα τα κράτη του ευρωπαϊκού Νότου.

Νέα έκτακτα μέτρα;

Εντωμεταξύ, πέραν του οικονομικού σκέλους των δηλώσεων Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός αναμένεται να στείλει και νέο μήνυμα για την τήρηση της «καραντίνας» και των μέτρων αυτοπεριορισμού. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται με σαφήνεια να υπονοήσει ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να πάρει κι άλλα μέτρα –όπως, για παράδειγμα, την θεσμοθέτηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας εκτός ορισμένων εξαιρέσεων- προειδοποιώντας ότι η χθεσινή απαγόρευση των συναθροίσεων για πάνω από δέκα άτομα δεν είναι το τέλος του δρόμου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.