ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ο αόρατος ιός

Δύο γυναίκες πιάστηκαν στα χέρια στο σουπερμάρκετ. Ο στρατηγός στο ρετιρέ ξεσήκωσε το σύμπαν με την ανευθυνότητα του μικρού γιου. Η κυρία Μαρία στον τρίτο κατσάδιασε την από πάνω γιατί τίναξε το χαλί. "Μα, μπορεί να πετάξει ο αναθεματισμένος ιός από τον πέμπτο στον τρίτο όροφο;"

Το δελτίο των 8:00 έσωσε την κατάσταση. Όλοι κρέμονταν από τα χείλη των γιατρών. "Μπόρα είναι θα περάσει", η θεία Ευτέρπη μου έδειξε τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες από την Ασιατική γρίπη. Νοσηλεύτρια για πολλές δεκαετίες σε κεντρικό νοσοκομείο της Αθήνας, έχει ζήσει και άλλες πανδημίες όπως η Ασιατική και η Ρωσική γρίπη. Ως γνωστό, πανδημίες γρίπης καταγράφονται από το 1889. "Λέγανε πως ήταν μια σοβαρή μορφή γρίπης, αλλά δεν είχανε πει πόσο κόσμο θέρισε ο χάροντας με αυτή την γρίπη", γράφει ο ηθοποιός Κώστας Ρηγόπουλος στο "Παραμύθι της ζωής του". "Και ένα από τα θύματά της ήτανε και ο πατέρας μου, που πέθανε από τη μια στιγμή στην άλλη, λες και τον χτύπησε μια σφαίρα στο κεφάλι, όπως μου είπε ο γιατρός του. Πήγε και χώθηκε ο ιός στον εγκέφαλό του και τον σμπαράλιασε κυριολεκτικά. Όταν πέθανε ο Φανουράκης μου ήταν Αύγουστος κατακαλόκαιρο και πέθανε από υψηλό πυρετό".

Ως πανούκλα των Αθηνών που όμοιά της δεν έχει γνωρίσει ο κόσμος περιέγραφε ο Θουκυδίδης στον Πελοποννησιακό Πόλεμο, την επιδημία που ξέσπασε στην Αθήνα το 430 π.Χ και άλλαξε την τύχη του μακροχρόνιου πολέμου Αθήνας-Σπάρτης. Οι καταστρεπτικές συνέπειες της επιδημίας που δεν γνωρίζουμε σήμερα εάν επρόκειτο για τύφο ή ανεμοβλογιά άλλαξε τις στρατηγικές ισορροπίες και εξαφάνισε το 1/3 του πληθυσμού των Αθηνών.

Τον Μάιο του 1854, Άγγλοι και Γάλλοι κατέλαβαν το λιμάνι του Πειραιά με στόχο να κάνουν σαφές στο παλάτι ότι πρέπει να σταματήσουν τη δράση τους οι αντάρτες στη Θεσσαλία και την Ήπειρο που ήταν στην κατοχή των Τούρκων. Τότε εμφανίστηκε η "Ξένη" που σκότωσε χιλιάδες Αθηναίους. Τα πρώτα κρούσματα της επιδημίας εμφανίστηκαν σε μέλη του αγγλογαλλικού πληρώματος. Στην αρχή οι τοπικές αρχές αλλά και οι ξένοι δεν έδωσαν σημασία. Μόνο όταν έγιναν γνωστοί οι πρώτοι θάνατοι, ο Πειραιάς μπήκε σε καραντίνα. Ο δήμαρχος Σκυλίτσης παύτηκε καθώς δεν αντιμετώπισε άμεσα την επιδημία. Η πόλη ερήμωσε. Οι Πειραιώτες εγκατέλειπαν τα σπίτια τους και οι περισσότεροι βρήκαν καταφύγιο στα νησιά του Σαρωνικού. Σύντομα, η χολέρα έφτασε στην Αθήνα και σκόρπισε τον πανικό. Τα θύματα, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο ήταν δυο πλύστρες στις οποίες δόθηκαν να λυθούν τα ρούχα ενός ασθενούς που είχε πεθάνει από χολέρα. Μέσα σε δεκαπέντε μέρες η επιδημία είχε εξαπλωθεί σε όλη την πόλη. Τα σχολεία έκλεισαν και στα μαγαζιά τροφίμων επικρατούσε συνωστισμός. Καθαρίστηκαν οι αγορές και οι δημόσιοι χώροι ενώ οι Αθηναίοι εγκατέλειπαν μαζικά την πόλη για τους σωτήριους προορισμούς της Κηφισιάς και του Αμαρουσίου. Η εκκλησία που κήρυττε ότι η χολέρα ήταν συνέπεια της απομάκρυνσης του ανθρώπου από το Θεό, συνέστησε μετάνοια. Η επιδημία σταμάτησε τον Δεκέμβριο του 1854. Ανάμεσα στα θύματα ήταν ο Γεώργιος Γεννάδιος και ο Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος, ιδρυτικά μέλη της Φιλικής Εταιρίας.

Τα πρώτα κρούσματα της Ισπανικής γρίπης εντοπίστηκαν στην Γαλλία τον Απρίλιο του 1918 στα βρετανικά συντάγματα που στάθμευαν στη Ρουέν και στο Βιμερέ. Ως τον Μάιο είχε επεκταθεί σε όλη τη Γαλλία, στην Ιταλία, στη Βρετανία και στην Αμερική. Πέθανε το 25% των κρουσμάτων. Το παράδοξο ήταν ότι τα συμπτώματα της φονικής γρίπης ήταν ήπια στην αρχή, εξελίσσονταν ραγδαία καθώς παρατηρούνταν κυάνωση του δέρματος, δυσκολία στην αναπνοή και αιμορραγία από τη μύτη και το στόμα. Το εμβόλιο της γρίπης δεν υπήρχε τότε ούτε αντιβιοτικά που θα μπορούσαν να προλάβουν οι λοιμώξεις. Τα περισσότερα κρούσματα έχασαν τη μάχη της ζωής λόγω πνευμονίας. Η ισπανική γρίπη σκότωσε περισσότερα άτομα από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία η ισπανική γρίπη σκότωσε τους μη προνομιούχους. Την εποχή εκείνη δεν υπήρχε κεντρικό σύστημα υγείας, ούτε υπήρχε η πολιτική δωρεάν περίθαλψης για όλους. Ωστόσο, η ανάγκη συντονισμού της δημόσιας υγείας οδήγησε πολλές χώρες να δημιουργήσουν και να αναδιοργανώσουν το σύστημα υγείας.

Το 1919 στη Βιέννη άρχισε να λειτουργεί στη Βιέννη μία διεθνής υπηρεσία για την καταπολέμηση των επιδημιών. Δοκιμασμένη με τον πιο σκληρό τρόπο, η ανθρωπότητα κατάλαβε ότι η υγεία είναι ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, πολιτικής πεποιθήσεως, οικονομικής κατάστασης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.