ΕΛΛΑΔΑ

«Δεν θα επιτρέψουμε να αποτελέσει η επιδημία αφορμή για να μας αφαιρέσουν δικαιώματα ή να μας ξεζουμίζουν οι μεγαλοεργοδότες»

ΠΑΜΕ: «Καταγγέλουμε την εργοδοτική αυθαιρεσία, με πρόσχημα τα μέτρα για τον κορωνοϊό»

Φαινόμενα εντατικοποίησης της εργασίας και εργοδοτικής αυθαιρεσίας, με πρόσχημα τα μέτρα για τον κορωνοϊό καταγγέλλει με ανακοίνωση της η γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.

Συγκεκριμένα, καταγγέλλονται υποστελέχωση, κενά και ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας σε δομές υγείας, ελαστικοποίηση και υπερβάσεις ωραρίων στο χώρο του εμπορίου, ιδιαίτερα σε σούπερ μάρκετ, καθώς και η δυνατότητα να μη δηλώνεται άμεσα από τον εργοδότη η υπερεργασία στο σύστημα "Εργάνη".

Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά σε ιδιωτική επιχείρηση ξενοδοχειακών και μονάδων υγείας, η οποία προτρέπει εργαζόμενη μητέρα, που μεγαλώνει παιδί σε μονογονεϊκή οικογένεια να κάνει χρήση της κανονικής, αντί να της χορηγήσει άδεια ειδικού σκοπού, «με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να εργαστεί σε κλινική μαζί με το παιδί της». Επίσης, αναφέρεται σε εταιρία παραγωγής καπνικών προϊόντων στο Κιλκίς που παρέχει υποχρεωτικά κανονική άδεια σε εργαζόμενους και σε άλλη εταιρία, η οποία κάλεσε το προσωπικό της εκτάκτως για εργασία το προηγούμενο Σάββατο.

«Δεν θα επιτρέψουμε να αποτελέσει η επιδημία αυτή μια νέα αφορμή για μια σειρά μεγαλοεργοδότες, εταιρείες και επιχειρήσεις να μας αφαιρέσουν δικαιώματα, ή να μας ξεζουμίζουν» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ΠΑΜΕ και προστίθεται: «Πληρώσαμε στη κρίση τους, συνεχίστηκε στην ανάπτυξή τους δεν θα την πληρώσουμε και στην περίοδο της πανδημίας».

Υποστηρίζεται, ακόμη, ότι, σε αντίθεση με άλλους στην υπόλοιπη χώρα, ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης «δεν έχει προβεί στην έκδοση της σχετικής απόφασης για την προσαρμογή της λειτουργίας των υπηρεσιών», με αποτέλεσμα οι προϊστάμενοί τους να μην την εξειδικεύουν «και οι υπηρεσίες να λειτουργούν σε πλήρη σύνθεση, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία χιλίων οκτακοσίων εργαζομένων» της.

Τέλος, αναφέρεται ότι οι εργαζόμενοι - «ωφελούμενοι» των κοινωφελών προγραμμάτων του ΟΑΕΔ δεν έχουν τα ίδια εργασιακά δικαιώματα, με τους άλλους συναδέλφους τους, ενώ απολύσεις από εργολάβο της ΕΚΜΕ, με αφορμή την πτώση της δουλειάς, καταγγέλλονται από συνδικάτο στο χώρο του μετάλλου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.