ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι είπε η Φώφη Γεννηματά στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΚΙΝΑΛ

Προσφυγικό και κορωνοϊός στο επίκεντρο

Στα δύο μείζονα θέματα της επικαιρότητας, το προσφυγικό-μεταναστευτικό σε συνάρτηση με τις προκλήσεις της Τουρκίας και την εξάπλωση του κορωνοϊού και στην χώρα μας, επέλεξε να αναφερθεί αναλυτικά η Φώφη Γεννηματά στην χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής.

Επιμένοντας στην ανάγκη συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων στα εθνικά ζητήματα, και ως εκ τούτου στη δημιουργία Εθνικής Γραμμής μέσω του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι καθυστερημένα υιοθετεί την πρότασή τους και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι την αρνείται γιατί εκτιμά ότι η συγκυρία τον ευνοεί προσωπικά και κομματικά. Στο ίδιο μήκος κύματος, απέδωσε ευθύνες στην κυβέρνηση Τσίπρα για συμφωνίες που ‘έδωσαν τα κλειδιά’ στον Ερντογάν να κλείνει και να ανοίγει τις ροές των προσφύγων και των μεταναστών κατά το δοκούν και στην κυβέρνηση Μητσοτάκη γιατί δεν άλλαξε πολιτική στο προσφυγικό, αντίθετα ‘κινήθηκε στα ίδια χνάρια’, όπως είπε. Σε κάθε περίπτωση, η Φώφη Γεννηματά επέμεινε ότι το προσφυγικό – μεταναστευτικό, είναι ευρωπαϊκό ζήτημα, που «δεν μπορεί να μετατραπεί σε εθνική τραγωδία». Για αυτό και ζήτησε μεταξύ άλλων ριζική αναθεώρηση του Δουβλίνου ως προς την ρήτρα των χωρών πρώτης εισόδου, αλλά και άσκηση βέτο σε σημαντικά ζητήματα της ΕΕ αν οι αποφάσεις της δεν διασφαλίζουν τον έλεγχο των ροών και τη δίκαιη κατανομή των βαρών.

Όσον αφορά στον κορωνοϊό, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έστειλε σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, τονίζοντας ότι «ο ιός δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας μας, του συστήματος υγείας, του κρατικού μηχανισμού, δοκιμάζει όμως και το αίσθημα ατομικής ευθύνης του καθενός». Η ίδια επανέλαβε την ανάγκη άμεσης στελέχωσης των ΜΕΘ στα δημόσια Νοσοκομεία, λήψης ειδικών μέτρων προστασίας των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και προστασίας του ανθρώπινου δυναμικού στις υπηρεσίες υγείας. «Η ενίσχυση των δομών και του προσωπικού στο ΕΣΥ είναι κλειδί», είπε, «την ώρα της κρίσης, Πολιτεία και πολίτες στρέφονται στο δημόσιο σύστημα αναγνωρίζοντας τη σημασία του και κάνοντας επιτακτική την ενίσχυσή του». Καλώντας τους πάντες να επιδείξουν ψυχραιμία αλλά και εγρήγορση, η Φώφη Γεννηματά, αναφέρθηκε και στα προβλήματα που δημιουργούνται την ίδια ώρα σε κλάδους επιχειρηματικής δραστηριότητας σε κάποιες περιοχές της χώρας. Για αυτό και ζήτησε άμεσα μέτρα ενίσχυσής τους από την Πολιτεία, αναφέροντας χαρακτηριστικά την αναστολή των τρεχουσών οφειλών και δόσεων για ρυθμίσεις, την αποτροπή κατασχέσεων, την παράταση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ, την κάλυψη των εργαζομένων για επιχειρήσεις που αναστέλλουν την λειτουργία τους κ.ο.κ, καθώς και την πρόβλεψη ειδικού προγράμματος στήριξης από τον ΟΑΕΔ για τυχόν απολύσεις εργαζομένων από πληγείσες επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.