ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληραίνει την προσφυγική πολιτική η κυβέρνηση

Συναγερμός για το προσφυγικό και στο βάθος... «push back» και «ξερονήσια»

Ενόσω στα «προσφυγονήσια» η υπομονή όλων έχει εξαντληθεί και απειλούνται εκρηκτικές καταστάσεις, αλλά και με δεδομένο πως ό,τι έχει κάνει ως τώρα η κυβέρνηση δεν έχει αποδώσει, το Μέγαρο Μαξίμου εκμεταλλεύεται την επικοινωνιακή εικόνα περί «εισβολής» που έχει φιλοτεχνήσει προκειμένου να λάβει σκληρές αποφάσεις στη μεταναστευτική πολιτική, που βρίσκονται στις παρυφές του διεθνούς Δικαίου.

Είναι χαρακτηριστικό πως πριν καν δοκιμαστεί το σχέδιο που εξήγγειλε προ καιρού ο Νότης Μηταράκης όταν ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, η κυβέρνηση τρέχει να ανακοινώσει προσθήκες και να το διαφοροποιήσει, προεξοφλώντας ότι όσα είχαν ανακοινωθεί και ψηφιστεί προ δύο εβδομάδων έχουν ήδη ξεπεραστεί από την πραγματικότητα.

Συναγερμός για τα νησιά

Εξάλλου, μέσα σε αυτές τις δύο εβδομάδες έχουν λάβει χώρα δύο οριακά γεγονότα: το ένα ήταν η «απόβαση» των ΜΑΤ στα «προσφυγονήσια», που πυροδότησαν σκηνές εμφυλίου πολέμου και το αποτέλεσμα ήταν να φύγουν οι άνδρες της Αστυνομίας ντροπιασμένοι, αλλά και έχοντας συμπεριφερθεί σαν χούλιγκαν του κοινού ποινικού δικαίου. Το δεύτερο, που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, αφορά στην εθνική κρίση που εκτυλίσσεται στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο: με δεδομένο, μάλιστα, ότι ο Ερντογάν προβαίνει σε νέα πρόκληση και στέλνει και 1.000 άνδρες των τουρκικών Ειδικών Δυνάμεων «για την προστασία των προσφύγων», η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι και ουδείς μπορεί να πει ότι βαίνει προς εκτόνωση. Τούτων δοθέντων, ο έκτακτος χαρακτήρας της κατάστασης αυτής «έλυσε τα χέρια» στην κυβέρνηση για να αναλάβει έκτακτα μέτρα –κι ας πρόκειται για μέτρα αμφιλεγόμενης συμβατότητας με το διεθνές Δίκαιο. Για παράδειγμα, η ενεργοποίηση του άρθρου 78.3 και το «πάγωμα» των αιτήσεων ασύλου δεν αφορά μόνο σε όσους κατάφεραν να περάσουν παρανόμως από τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, αλλά και σε εκείνους που έχουν αφιχθεί στα παράλια των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου. Επί της ουσίας, η κυβέρνηση δε θα αφήσει όσους έφτασαν από την 1η Μαρτίου και μετά ούτε καν να καταθέσουν αίτημα ασύλου. Θα τους «συμπεριφερθεί» αδιακρίτως σαν παράνομους μετανάστες και θα τους κλείσει σε δομές της ενδοχώρας έως ότου διεκπεραιωθούν οι συνεννοήσεις του υπουργείου Μετανάστευσης με τις πρεσβείες των χωρών τους για να απελαθούν.

Πέραν αυτών, η κυβέρνηση ήδη ανακοίνωσε την μετατροπή ενός αχρησιμοποίητου στρατοπέδου στις Σέρρες σε «κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης», που επί της ουσίας θα έχει χαρακτηριστικά κλειστού κέντρου και θα είναι μία «φυλακή» που θα περιορίζει όσους πρόκειται να απελαθούν χωρίς να τούς επιτραπεί να καταθέσουν αίτημα ασύλου. Συν τοις άλλοις, εκτός από το στρατόπεδο «Βασιλειάδη», εξετάζονται και δύο περιοχές στην Αττική, που πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκονται κοντά σε αεροδρόμια.

Ξερονήσια και αποτροπή

Πάντως, όπως προαναφέρθηκε, η απόφαση της κυβέρνησης να σκληρύνει την (αντι)μεταναστευτική πολιτική της έχει στρατηγικά χαρακτηριστικά. Δεν είναι τυχαίο πως η Ελλάδα παραβιάζει επισήμως το διεθνές Δίκαιο με το ελληνικό Λιμενικό να προχωρεί σε αποτροπές λέμβων με μετανάστες και πρόσφυγες, κάτι που παραδέχθηκε μιλώντας στο δημόσια τηλεόραση και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής. «Η αποτροπή δεν αφορά μόνο τα χερσαία σύνορα, αλλά και τα θαλάσσια. Το Λιμενικό εμποδίζει βάρκες με μετανάστες να μπουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Στεφανής, περιγράφοντας, επί της ουσίας, τον... ορισμό του «push back».

Σαν να μην έφτανε αυτό και ενόσω η γενίκευση του «push back» ανεβάζει τις πιθανότητες για μοιραία ναυάγια στο Αιγαίο, στο τραπέζι έχει τεθεί και το ενδεχόμενο «ξερονησιών», όπως παραδέχθηκαν χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. «Δεν αποκλείουμε τίποτα σε αυτή τη χρονική συγκυρία. Πρέπει όμως να ξέρουν όλοι ότι όταν προτείνουμε κάποια εναλλακτική λύση, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι θα υπάρχει αυτή η εναλλακτική λύση ή αλλιώς μπορεί να υπάρχει η Μόρια, η ΒΙΑΛ ή το Βαθύ», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς για «ξερονήσια». Ακόμη σαφέστερος ήταν ο Νότης Μηταράκης, αναφερόμενος σε κατασκευή κλειστών κέντρων σε μικρά νησιά ή νησίδες: «κοιτάμε κάθε δυνατότητα που είναι τεχνικά εφικτή και δεν υπάρχει ζήτημα ασφαλείας. Υπάρχουν περιοχές που είναι βατές και κατάλληλες και μπορεί να χρησιμοποιηθούν, εξετάζουμε όλες τις εναλλακτικές», κατέληξε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επιβεβαιώνοντας τα περί «ξερονησιών».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.