ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιώργος Παπανδρέου - Λούις Αγιάλα

Σοσιαλιστική Διεθνής για κορωνοϊό: «Ώρα για πραγματική αλληλεγγύη»

Θέση για την καταστροφική και φονική πανδημία του κορωνοϊού πήρε η Σοσιαλιστική Διεθνής, επισημαίνοντας -στην ανακοίνωση που υπογράφουν ο Πρόεδρός της, Γιώργος Παπανδρέου, και ο Γενικός Γραμματέας, Λούις Αγιάλα- ότι τώρα είναι η ώρα για πραγματική αλληλεγγύη.

Η ανακοίνωση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την πανδημία του κορωνοϊού αναφέρει:

«Η άνευ προηγουμένου πανδημία του κορωνοϊού σε ολόκληρο τον κόσμο απειλεί τις ζωές και τον τρόπο διαβίωσης των ανθρώπων σε κάθε χώρα και σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Αυτό υπογραμμίζει πόσο αλληλένδετος και αλληλοεξαρτώμενος είναι ο κόσμος μας σήμερα. Στον αγώνα για την αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας πανδημίας, η διεθνής συνεργασία είναι απαραίτητη. Η πολυμερής συνεργασία και η αλληλεγγύη αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο των σοσιαλδημοκρατικών μας πεποιθήσεων και οι αξίες και οι αρχές που μας ενώνουν στο διεθνές κάλεσμα να σταθούμε μαζί σε αυτή τη κρίσιμη στιγμή για να ξεπεράσουμε αυτή την παγκόσμια απειλή.

Αυτή είναι η ώρα της πραγματικής αλληλεγγύης. Καθώς αντιμετωπίζουμε αυτή την παγκόσμια έκτακτη ανάγκη, η άμεση προτεραιότητα είναι να σώσουμε ζωές, εξασφαλίζοντας ότι προστατεύονται όσοι είναι πιο ευάλωτοι στην ασθένεια. Γνωρίζουμε ότι όλα τα κόμματα-μέλη μας κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν και να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού στη χώρα τους και να υποστηρίξουν τις συνεχείς προσπάθειες των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και όλων των ιατρών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής μάχη.

Οι σκληρές οικονομικές συνέπειες της επιδημίας προκαλούν μεγάλη αβεβαιότητα και πόνο. Η πλήρης έκταση της ζημίας στην παγκόσμια οικονομία που προκλήθηκε από την εξάπλωση του κορωνοϊού δεν είναι ακόμα γνωστή, αλλά οι κυβερνήσεις πρέπει να ενεργήσουν αποφασιστικά για να μετριάσουν τις οικονομικές δυσκολίες που προκαλούνται σε πολλές από τις οικονομικά ευάλωτες ομάδες στις κοινωνίες μας, καθώς και τους μετανάστες, τους πρόσφυγες και τους περιθωριοποιημένους πληθυσμούς. Η διεθνής κοινότητα πρέπει επίσης να βοηθήσει εκείνους σε διάφορα μέρη του κόσμου που δεν διαθέτουν την υποδομή και τους πόρους για να καταπολεμήσουν τον ιό και να θεραπεύσουν όσους μολυνθούν.

Η πανδημία του κορωνοϊού επιβεβαιώνει, με δραματικό τρόπο, τη θέση μας για ισχυρές και αποτελεσματικές υπηρεσίες δημόσιας υγείας, καθώς και το δικαίωμα όλων των πολιτών να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. Υπογραμμίζει επίσης τον θεμελιώδη ρόλο που διαδραματίζουν οι κυβερνήσεις στην προστασία των πολιτών τους σε μια περίοδο εθνικής έκτακτης ανάγκης και την αξία των ισχυρών και λειτουργικών δημόσιων υπηρεσιών ανά πάσα στιγμή.

Παρατηρούμε επίσης περιορισμούς στις ατομικές ελευθερίες με στόχο την διάσωση ζωών, υπό τη μορφή περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας καθώς και της χρήσης της ψηφιακής επιτήρησης. Ενώ αναγνωρίζουμε ότι τέτοια πρωτοφανή μέτρα είναι ένα εργαλείο για την καταπολέμηση της πανδημίας, πρέπει να είναι διαφανή, χρονικά περιορισμένα και να λογοδοτούν στη δημοκρατική εποπτεία και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για την υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών, της ελευθερίας ενημέρωσης και του δικαιώματος στην ιδιωτικότητα.

Αυτές είναι οι δύσκολες στιγμές για όλους, και αυτές που πρέπει να μας δώσουν μια νέα προοπτική, γνώση και σοφία σχετικά με τη ζωή και τις κοινωνίες μας. Σε μια εποχή που συνειδητοποιούμε περισσότερο από ποτέ ότι μοιραζόμαστε την ίδια ανθρωπότητα, πρέπει να ξεπεράσουμε τις συγκρούσεις και να εργαστούμε αλληλέγγυα. Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες πριν από λίγες μέρες, είναι επιτακτική ανάγκη οι μαχητές που βρίσκονται σε σύγκρουση να κατεβάσουν τα όπλα τους και να ενταχθούν στον αγώνα ενάντια στον κοινό εχθρό - τον κορωνοϊό.

Ως σοσιαλδημοκράτες, ως διεθνές κίνημα, ως κόμματα και ως άτομα, είμαστε όλοι μέρος των προσπαθειών για την υπέρβαση της πανδημίας του COVID-19. Αυτή τη στιγμή η πολιτική μας οικογένεια στέκεται σταθερά σε αλληλεγγύη με όλα τα μέλη της, στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση, καθώς προσπαθούν να εξασφαλίσουν ταχεία, δίκαιη και ανθρώπινη έκβαση αυτής της κρίσης.

Ο Πρόεδρος Γιώργος Παπανδρέου

Ο Γενικός Γραμματέας Λούις Αγιάλα».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.