ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δήλωση-πρόκληση από τον Άδωνι Γεωργιάδη
Στον «αέρα» η οικονομία, ανεπαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης

Μηνύματα δυσαρέσκειας για τις ως τώρα εξαγγελίες του πρωθυπουργού και σύσσωμου του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς πολλές επιχειρήσεις έχουν επί της ουσίας βάλει «λουκέτο», ενώ όσο περνούν οι μέρες και η «καραντίνα» συνεχίζεται, τόσο έρχονται πλησιέστερα στο «κραχ» πολλοί «άνεργοι-εργαζόμενοι» από τις κλειστές επιχειρήσεις.
Ο προβληματισμός εκπέμπεται και από το Μαξίμου, με κυβερνητικούς παράγοντες να παραδέχονται ότι κάθε μέρα που περνά, τα μέτρα της κυβέρνησης θα πρέπει να εμπλουτίζονται, ώστε να αντιμετωπίζεται η εύλογη ανασφάλεια εργαζομένων και επιχειρηματιών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, είχε χθες ως βασικό στόχο, με το διαγγελματικού χαρακτήρα μήνυμά του, ακριβώς αυτό: να διαβεβαιώσει πως τα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε είναι μόνο η αρχή.
Χωρίς εγγυήσεις
Ωστόσο, προσώρας η ίδια η ουσία των μέτρων, μαζί με όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης, δεν μπορούν να διασκεδάσουν την ανασφάλεια, ούτε την ανησυχία. Ο πρωθυπουργός υπήρξε συγκεκριμένος μόνο σε ό,τι αφορά την αποφυγή δημιουργίας ενός νέου κύματος κόκκινων δανείων. Όμως, πέραν αυτού, υπάρχουν ενοίκια που «τρέχουν» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εργαζόμενοι με οικογένειες και υποχρεώσεις, αλλά και λογαριασμοί δανείων, καρτών και επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας που συνεχίζουν να «τρέχουν». Χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος με τον οποίο ο πρωθυπουργός επέλεξε να αναφερθεί στο ενδεχόμενο απολύσεων: ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε σε επίπεδο προθέσεων, λέγοντας πως «θέλουμε να σώσουμε θέσεις εργασίας», ενώ απηύθυνε μία έκκληση προς τις επιχειρήσεις «να μην προβούν σε απολύσεις». «Κάνω έκκληση στις επιχειρήσεις να μην προχωρήσουν σε απολύσεις. Γιατί θα υπάρξουν μέτρα που θα τονώσουν τη ρευστότητα και θα τους επιτρέψουν να αντέξουν μέσα σε αυτή την περιπέτεια», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, αποφεύγοντας να παράσχει συγκεκριμένες εγγυήσεις μη απολύσεων.
Αυτή η εξαγγελία του έχει ήδη προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση –ήπια, λόγω των ακραίων και ειδικών συνθηκών- καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη χαρακτηρίσει ανεπαρκή τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να αναλάβει πλήρως το κράτος το μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων ή να «απειλήσει» τις επιχειρήσεις πως όποια προβεί έστω και σε μία απόλυση, δε θα δικαιούται κανένα μέτρο προστασίας και καμία αποζημίωση για την κρίση του κορωνοϊού. Μάλιστα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Κουμουνδούρου, η αύξηση των έκτακτων δαπανών από το 1 στο 5% του ΑΕΠ θα ήταν μία βασική προϋπόθεση ωστε η κυβέρνηση να μπορέσει να ξεδιπλώσει μία αποτελεσματική πολιτική αντιμετώπισης και ανάσχεσης της οικονομικής κρίσης που φέρνει η πανδημία.
«Όποιος κάθεται σπίτι του, έχει μειωμένα έξοδα»
Πάντως, το «πολεμικό κλίμα» και το πνεύμα ομοψυχίας που καλλιεργεί κεντρικά η κυβέρνηση κατάφερε να χαλάσει ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Mega, ο κ. Γεωργιάδης περιέγραψε περίπου ως... αρκετά τα 400 ευρώ που δίνει η κυβέρνηση ως επίδομα στους εργαζόμενους που χάνουν τον μισθό τους. «Όποιος κάθεται στο σπίτι του, μειώνει και τα έξοδά του», ήταν grosso modo η εξήγηση του Άδωνι Γεωργιάδη για να χαρακτηρίσει επαρκές το ποσό που δίνει η κυβέρνηση στους «άνεργους-εργαζόμενους».
