ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Παρών» από ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 - «Κατά» το ΚΚΕ

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την υγεία

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο «Πρόληψη, προστασία και προαγωγή της υγείας - Ανάπτυξη των υπηρεσιών δημόσιας υγείας».

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση.

«Παρών» ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25, ενώ «κατά» δήλωσε το ΚΚΕ.

Κοντοζαμάνης: Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αναδεικνύεται σε βασικό μέσο δημόσιας υγείας

«Με το νομοσχέδιο αναγνωρίζουμε την καθοριστική σημασία που έχουν οι κοινωνικές συνθήκες των οικονομικά ασθενών και στοχεύουμε στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους», ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και επισήμανε ότι η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, οι λανθασμένες διατροφικές συνήθειες και επιλογές, η έλλειψη άσκησης, η παχυσαρκία είναι μερικοί από τους παράγοντες που προκαλούν νόσους και ατυχήματα που ευθύνονται για το μεγαλύτερο αριθμό θανάτων στην κοινωνία μας.

Το νομοσχέδιο, είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, αντανακλά την πεποίθηση της κυβέρνησης για το πώς πρέπει να ανταποκρίνεται ένα δημόσιο, σύγχρονο και αποτελεσματικό σύστημα υγείας στις ανάγκες όλων των πολιτών.

Αναφερόμενος ειδικότερα στα προγράμματα του «Σπύρος Δοξιάδης», είπε ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται για παρέμβαση στους παράγοντες αυτούς που προκαλούν τους θανάτους στη χώρα μας.

«Για πρώτη φορά, μια πολιτική παράταξη στην Ελλάδα δίνει έμφαση στην υγεία των πολιτών καθ΄όλη τη διάρκεια της ζωής τους και λαμβάνει σοβαρά την υπόθεση της πρωτοβάθμιας πρόληψης», ανέφερε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης και υπογράμμισε ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αναδεικνύεται σε βασικό μέσο δημόσιας υγείας.

Είπε ακόμη ότι από το νομοσχέδιο δεν προκύπτει μείωση της κρατικής παρέμβασης αλλά ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του κράτους και του ρόλου του ώστε να διασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στο αγαθό της δημόσιας υγείας.

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης ανέφερε επίσης ότι από το 2014, που η πρωτοβάθμια φροντίδας υγείας μεταφέρθηκε στις υγειονομικές περιφέρειες, δεν δημιουργήθηκε η υποδομή ώστε να στηριχθεί η δημόσια υγείας. Ιδίως επισήμανε ότι οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας στις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες καλούνται να συντονίσουν τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας και πολυάριθμων τοπικών περιφερειακών και πολυδύναμων περιφερειακών ιατρείων της δημόσιας υγείας.

Για την πολιτική πρόληψης, εξήγησε ότι με το νομοσχέδιο νομοθετείται ο τρόπος ανάπτυξης των Σχεδίων Δράσης που θα θέτουν στόχους που θα εκφράζονται σε μετρήσιμους δείκτες και θα έχουν προϋπολογισμό ώστε να είναι βιώσιμα σχέδια και όχι ευχολόγια.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.