ΕΛΛΑΔΑ

Κάποια καταστήματα manicure – pedicure βρήκαν το παραθυράκι και λειτουργούν ανενόχλητοι

Άλλοι φτιάχνουν νύχια ανενόχλητοι, και άλλοι πληρώνουν 150 ευρώ αν πάνε στη πλατεία!

Τη στιγμή που έχουν κόψει περισσότερες από 18.000 παραβάσεις σε πολίτες για άσκοπη μετακίνηση, που οι περισσότερες μικρές επιχειρήσεις κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο με τα αστεία μέτρα υποστήριξης, κάποια καταστήματα manicure – pedicure βρήκαν το παραθυράκι και λειτουργούν ανενόχλητοι. Όπως δε υποστηρίζουν, είναι ανοιχτά με «κυβερνητική οδηγία».

Επικοινωνήσαμε με τη προσωπική σελίδα του Νίκου Χαρδαλιά που είναι ο διευθυντής της πολιτικής προστασίας, και η απάντηση που λάβαμε ήταν ένα τυποποιημένο μήνυμα αδιαφορίας. Πήραμε και στο 1110 και μας είπαν να πάρουμε στο 1520 και εκεί παίζει μόνο τηλεφωνητής.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Το κράτος και η πολιτική προστασία έκλεισε υποχρεωτικά όλα τα καταστήματα και ιδιαίτερα τα κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής, και καταστήματα περιποίησης χεριών και ποδιών, αναφέροντας μάλιστα τους συγκεκριμένους κωδικούς δραστηριοτήτων.

Ορισμένα καταστήματα manicure – pedicure, αυτοαποκαλούνται «ποδολογικά κέντρα» προκειμένου να δείξουν ότι κάνουν κάτι «σημαντικότερο». Ποδολογία και ποδιατρική είναι ανύπαρκτες λέξεις και ανύπαρκτα επαγγέλματα, αφού δεν αναγνωρίζονται στην Ελλάδα. Έτσι, ανοίγουν καταστήματα με άδεια manicure – pedicure και αυτοαποκαλούνται «ποδολογικά ινστιτούτα» (ή κάτι αντίστοιχο) ή ακόμη χειρότερα, ανοίγουν χωρίς καν να διαθέτουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και άδεια λειτουργίας και λειτουργούν καθ’ όλα παράνομα.

Όταν έβγαλε την εντολή για κλείσιμο των καταστημάτων η πολιτική προστασία, ξέχασε να συμπεριλάβει τους ΚΑΔ της κατηγορίας 86.90 (Άλλες υπηρεσίας υγείας) που δεν είναι όμως στην ουσία υπηρεσίες υγείας. Έτσι, έχουν αφήσει ως «τρύπα» να μπορούν να λειτουργούν τα μασάζ, οι εναλλακτικές θεραπείες (ρέικι κλπ), η ρεφλεξολογία, και οι υπηρεσίες «θεραπευτή κάλων και νυχιών». Ο θεραπευτής «κάλων και νυχιών» όμως, δεν είναι ο ποδολόγος διότι απλά δεν υπάρχει ως επάγγελμα. Ο τεχνίτης νυχιών χεριών και ποδιών έχει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος για αυτού του είδους την περιποίηση, ή ο δερματολόγος, λόγω της ιατρικής του ιδιότητας. Ο ποδολόγος είναι απλά κάποιος που παρακολούθησε ένα σεμινάριο και αυτοαποκαλείται έτσι ή ο τεχνητής χεριών και ποδιών που αντί να ανοίξει κατάστημα «μανικιούρ -πεντικιούρ» το ονόμασε διαφορετικά.

Στη πράξη τώρα, όχι μόνο ανοίγουν τα καταστήματά τους και παρέχουν υπηρεσίες νυχιών που ρητά έχουν απαγορευτεί, αλλά παρά το κίνδυνο της δημόσιας υγείας και τον αθέμιτο ανταγωνισμό, το διατυμπανίζουν κιόλας καλώντας τα «ποδολογικά κέντρα» να ανοίξουν. Ο σύλλογος ποδολόγων σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι λειτουργούν κανονικά, ενώ αρκετά «ποδολογικά κέντρα» (δηλαδή manicure – pedicure) λένε ότι είναι ανοιχτά με κυβερνητική οδηγία!

Με λίγα λόγια, σύμφωνα με τη πολιτική προστασία, αν βγεις στο πάρκο θα φας 150 ευρώ πρόστιμο για λόγους δημόσιας υγείας, αλλά αν πας να φτιάξεις τα νύχια σου δε θα κολλήσεις Κορωνοϊό.

Φυσικά, το απόλυτα γελοίο, είναι ότι με την ίδια «τρύπα» θα μπορούσαν να ανοίξουν και τα καταστήματα manicure – pedicure υποστηρίζοντας ότι δεν παρέχουν υπηρεσίες του ΚΑΔ 62.02.13.05 που είναι «υπηρεσίες ποδολογίας και καλλωπισμού νυχιών» που έκλεισαν αλλά υπηρεσίες θεραπευτή νυχιών που είναι ο ΚΑΔ 86.90.19.07 όπως κάνουν οι … αυτοαποκαλούμενοι ποδολόγοι!

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Χχχχ 14:24 07/04/2020

    Να επισημάνω…ότι δεν γνωρίζω το ποσό
    θα αναγνωρίζεται ο ποδιατρος στην Ελλάδα (Παρ όλα αυτά,υπάρχει ήδη ιδιόκτητα)….αλλά όλα τα άλλα ισχυουμ

  2. Xxx 13:21 07/04/2020

    Καλησπέρα σας.Αρχικα καλό θα είναι να υπογράφονται τα άρθρα σας για να ξέρουμε σε ποιον απευθυνόμαστε.Στη συνέχεια έχω να σας προτείνω να κατεβάσετε το άρθρο σας γιατί είναι ανυπόστατο.Αν κάνατε μια αξιοπρεπή έρευνα,θα γνωρίζατε ότι το επάγγελμα του ποδολογοι υφίσταται.Με αναγνωρισμένο από το κράτος πτυχίο ΙΕΚ και εξετάσεις στον ΕΟΠΠΕΠ (οι οποίες είναι κ οι μόνες που πραγματοποιούνται στο συγκεκριμένο επάγγελμα,προς το παρόν)βγάζεις άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.Με αυτή την άδεια μπορείς να κάνεις έναρξη επιχείρησης Καλλωπισμόυ άκρων ή ποδολογικου κέντρου ή συνδιασμο κ των 2. Έχοντας ανοίξει ένα κατάστημα περιποίησης άκρων κ χωρίς να είναι ποδολογικο κεντρο,μπορείς να παρέχεις κ την υπηρεσία του θεραπευτικόυ πεντικιούρ(έχοντας πάντα το πτυχίο την άδεια ασκεως ποδολογου κ τον αντίστοιχο ΚΑΔ στην άδεια του καταστήματος)…από κει κ πέρα με έναν απλό έλεγχο της αστυνομίας,μπορεί να διαπιστωθεί αν ο κάθε επιχειρηματίας διαθέτει στο όνομα του τα κατάλληλα δικαιολογητικά κ αν λειτουργεί παράνομα ή όχι… Επισξς να σας ενημερώσω ότι προσεχώς (μόλις τελειώσει ο κύκλος σπουδών,τον πρώτων φοιτητών)θα υπάρχουν κ οι πρώτοι ποδιατροι στην Ελλάδα.
    Είναι πάρα πολύ ασχημο, επειδή δεν έχετε κάνει εσείς καλά την δουλειά σας να αναιρείτε έναν ολόκληρο κλάδο κ να κάνετε τον κοινο σας να πιστεύει ότι δεν υπάρχει καν η ειδικότητα αυτή κ είναι το ίδιο να πάει σ ένα στούντιο καλλωπισμόυ (χωρίς καδ ποδολογιας) με ένα ποδολογικο κέντρο…όταν έχει ένα πρόβλημα,όπως πχ η εισφρυση όνυχος…καλή συνέχεια!

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.