ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

«Η πανδημία και τα σχετικά lockdown πιθανώς δεν έχουν σχέση με αυτό»

Έκλεισε τρύπα του όζοντος που είχε ανοίξει πάνω από την Αρκτική!

Μία τρύπα του όζοντος που είχε σχηματιστεί πάνω από την Αρκτική αυτή την άνοιξη και εν τέλει εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ, έκλεισε!

Οι επιστήμονες που παρακολουθούσαν την τρύπα στην Υπηρεσία για την Παρακολούθηση της Ατμόσφαιρας «Κοπέρνικος» (CAMS) έκαναν την ανακοίνωση στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, σημειώνοντας ότι η «μάλλον ασυνήθιστη» τρύπα δεν προκλήθηκε από ανθρώπινη δραστηριότητα, αλλά από μία ιδιαίτερα ισχυρή Αρκτική πολική δίνη, ανέφερε η CAMS.

«Η COVID19 και τα σχετικά lockdown πιθανώς δεν είχαν καμία σχέση με αυτό», ανέφερε επίσης η CAMS στο Twitter και εξήγησε: «Οδηγείται από μια ασυνήθιστα ισχυρή και μακράς διάρκειας πολική δίνη, και δεν σχετίζεται με τις αλλαγές στην ποιότητα του αέρα.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το CNN, η τρύπα ήταν τεράστια - το μεγαλύτερο μέρος του όζοντος που βρίσκεται συνήθως περίπου 11 μίλια μέσα στη στρατόσφαιρα είχε εξαντληθεί, ανέφερε η ομάδα. Την τελευταία φορά που παρατηρήθηκε τόσο μεγάλη αραίωση του όζοντος στην Αρκτική, σημειώθηκε πριν από μια δεκαετία περίπου.

Η πολική δίνη είναι μια μεγάλη περιοχή χαμηλής πίεσης και κρύου αέρα που περιβάλλει και τους δύο πόλους της Γης, όπως εξηγεί το CNN επικαλούμενο στοιχεία από την Εθνική Υπηρεσία Καιρού. Οι πολικές δίνες υπάρχουν πάντα, αλλά συνήθως εξασθενούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και ενισχύονται το χειμώνα. Η πολική δίνη στην Αρκτική είναι συνήθως ασθενέστερη λόγω της παρουσίας σε κοντινή απόσταση εκτάσεων γης καθώς και οροσειρών που διαταράσσουν τον καιρό περισσότερο από τον αντίστοιχο στο νότο, δήλωσε η CAMS.

Το στρώμα του όζοντος βρίσκεται σε απόσταση 9 και 22 μιλίων από τη Γη. Μας προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Σε αντίθεση με την τρύπα που αναπτύχθηκε πάνω από την Αρκτική, η τρύπα του όζοντος στην Ανταρκτική στο Νότιο Ημισφαίριο προκαλείται συνήθως από χημικές ουσίες όπως το χλώριο και το βρώμιο που μεταφέρονται στη στρατόσφαιρα. Αυτό έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη της τρύπας του όζοντος στην Ανταρκτική κάθε χρόνο για τα τελευταία 35 χρόνια.

Σημειώνεται ωστόσο ότι η τρύπα του όζοντος στην Ανταρκτική πέρυσι ήταν στο μικρότερο από τότε που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.