ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Εκλογές: το «χρήμα από το ελικόπτερο» και ο «σταυρός προτίμησης»

Προσφάτως, με έκπληξη, η κοινή γνώμη πληροφορείται από «εκτιμητές» των πολιτικών πραγμάτων και εξελίξεων, και ειδικότερα από όσους ισχυρίζονται ότι προσεγγίζουν «τις βούλες του Μαξίμου», ότι γίνεται, ακροθιγώς (βεβαίως) συζήτηση για αιφνιδιαστική προσφυγή στις κάλπες εντός του 2020 (!), κυρίως το φθινόπωρο, χωρίς να αποκλείεται και το καλοκαίρι!

Σύμφωνα δε με αυτή την εκτίμηση (εκδοχή) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει, αφού αναβαθμιστεί ως «ο» ηγέτης, να προκαλέσει εκλογές, ώστε με διπλή προσφυγή στις κάλπες να ακυρωθεί (και) η απλή αναλογική.

Προς την κατεύθυνση αυτή «συνηγορεί» και το δεδομένο ότι τον τελευταίο καιρό λαμβάνουν χώρα δημοσκοπήσεις, με εκτός τόπου και χρόνου ερωτήσεις για πρόθεση ψήφου σε εκλογές!..

Τα «ζητήματα» αυτά επιεικώς κρίνονται απαράδεκτα, και αποκλείεται να μην υπάρξει οξεία κριτική. Αναφέρομαι στις δημοσκοπήσεις οι οποίες λαμβάνουν χώρα και οι οποίες πράγματι δημιουργούν ζοφερή εικόνα, εφόσον όπως προεκθέτω τίθεται το «ερώτημα» στο...«ενδεχόμενο εκλογών», «ποια θα είναι η προτίμηση του πολίτη», εάν εκλογές ήθελε λάβουν χώρα την επόμενη Κυριακή!..

Ζητώ συγνώμη από τους δημοσκόπους, αλλά αυτό ως «ερώτημα» προσβάλλει τα δημοκρατικά ήθη! Εάν δε, δεν απατώμαι, ο συγκεκριμένος «ιός», της ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ, που δεν αποκλείεται να έχει δεύτερο κύμα από το Φθινόπωρο, δεν επιτρέπει καν την οποιαδήποτε σκέψη για προσφυγή σε λαϊκή ετυμηγορία, εκτός και αν το «σύστημα» («ποιό» άραγε;) επιδιώκει εκλογές χωρίς εκλογικά τμήματα, χωρίς μετακινήσεις πληθυσμού και χωρίς προεκλογική εκστρατεία, για την κατά τόπους ενημέρωση του λαού.

• ΠΑΛΙΟΜΟΔΙΤΙΚΑ ΤΕΡΤΙΠΙΑ

Κοντολογίς η εκδοχή αυτή θα φέρει σε ακραία κατάσταση το πολιτικό σύστημα της χώρας, και ενδεχομένως το εκλογικό σώμα. Υπ´ αυτές όμως τις συνθήκες είναι απολύτως άγνωστη η τελική «στροφή» και «τροπή» που θα πάρει το εκλογικό σώμα, όταν η ΚΥΡΙΑ εκδοχή υπό την οποία θα καλείται να εκφράσει την ετυμηγορία του, είναι: εάν η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρέπει να εξαντλήσουν την τετραετία, για την οποία ζήτησαν και πήραν αυτοδύναμη πλειοψηφία!

Αυτή η νοοτροπία αφορά μικροαστική αντίληψη και παλιομοδίτικη νοοτροπία, εξ ου λόγου και υποχρεώνομαι να προσφύγω στην αντισυμβατική, αλλά αγαπημένη μου Mae West (Μέι Γουέστ).

Για όσους δε, δεν το γνωρίζουν, η Μέι Γουέστ υπήρξε κορυφαία ηθοποιός του Μεσοπολέμου, συγγραφέας σεναρίων και λόγια που,αντιτάχθηκε σθεναρά στο «σύστημα», πρωταγωνιστώντας σε κωμωδίες που σατίριζαν τη μικροαστική ηθική και την αμερικανική νεοπλουτίστικη νοοτροπία, εν μέσω οικονομικής κρίσης.

• ΤΑ ΑΜΙΜΗΤΑ ΕΥΦΥΟΛΟΓΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΙ ΓΟΥΕΣΤ

Για τους λάτρεις του καλού, ποιοτικού θεάτρου και κινηματογράφου την αντισυμβατική, αλλά διανοούμενη Μέι Γουέστ, που άσκησε εύστοχη κριτική στον μικροαστικό μικρόκοσμο του Μεσοπολέμου. Αναφέρομαι δε στη Μέι Γουέστ, γιατί στο συγκεκριμένο αντικείμενο που είχε επιλέξει, τη σκληρή κριτική και σάτιρα, πέραν των εξαίρετων ταινιών που έχει δώσει στο διεθνή πολιτισμό, κυρίως την περίοδο του Μεσοπολέμου (όπως : Night After Night, 1932, She Done Him Wrong, 1933, I'm No Angel, 1933 κ.α.), μας έχει χαρίσει και αμίμητα ευφυολογήματα, πολύ χρήσιμα και στην πολιτική, όπως:
«Ξεκίνησα Χιονάτη, αλλά λερώθηκα», καθώς και το: «μεταξύ δύο κακών, επιλέγω αυτό που δεν έχω δοκιμάσει».

Έτσι, λοιπόν, ο κύριος Μητσοτάκης εάν... «αιφνιδιάζοντας» αποφασίσει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές εντός του 2020, αδιστάκτως θα βρεθεί αφενός ανάμεσα στις «παρενέργειες» που θα έχει ενδεχόμενο δεύτερο κύμα μιας πανδημίας εν μέσω προεκλογικής περιόδου, και αφετέρου σε σύστημα προεκλογικής διαδικασίας, με «λίστα», οπότε θα λειτουργήσει προεκλογικά , χωρίς τη διαδικασία της σταυροδοσίας, έξω από τα καθιερωμένα της παράταξης του.

Η δεξιά, όμως, ουδέποτε επέζησε με το καθεστώς της λίστας! Θα τολμήσει ο κύριος Μητσοτάκης εκλογές χωρίς σταυροδοσία; Τα λεγόμενα δε ότι η λίστα θα διευκολύνει τον κύριο Μητσοτάκη, να θέσει εκτός ψηφοδελτίων όποιο επιθυμεί, αφορά ανόητη εκδοχή. Και τούτο διότι στην ευχέρεια του αρχηγού είναι να θέσει εκτός ψηφοδελτίων τον/την οποιοδήποτε/ οποιδήποτε , εάν κρίνει ότι δεν του δημιουργεί επιπρόσθετα ζητήματα και περαιτέρω ερωτήματα για τη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος του. Περαιτέρω δυσχέρειες δημιουργεί και η σειρά κατάταξης. Αυτά τα προβλήματα μάλλον αδιέξοδα δημιουργούν, ιδιαιτέρως στις σχετικές διαδικασίες των δεξιών κομμάτων.

Πάντως εν μέσω αυτών των «δύο κακών»,του κινδύνου αιφνίδιας ανάκαμψης, της πανδημίας και έλλειψης σταυροδοσίας, όποιο και αν δοκιμάσει ο κύριος Μητσοτάκης θα βρεθεί χαμένος...

Δεν αποκλείεται δε, ο κύριος Μητσοτάκης να γνωρίζει τα δύο προαναφερόμενα ευφυολογήματα της Γουέστ, και να τα αντιτάξει στους επιτελείς του ή, διαφορετικά, να αναστοχαστεί ο ίδιος.

• ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΕΚΛΟΓΩΝ

Παρά τα όσα προεκτίθενται στο παρόν κείμενο, βέβαιον είναι ότι «τίθεται ζήτημα εκλογικού αιφνιδιασμού» από τους επιτελείς του Μαξίμου.

Δηλαδή, βέβαιον είναι ότι στο «παρασκήνιο» των «επιτελών Μητσοτάκη», για λόγους που κρίνεται ότι θα ευνοήσουν τη Νέα Δημοκρατία και προσωπικώς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα είναι αφέλεια(!) να πιστεύει κάποιος ότι ζήτημα εκλογών δε συζητείται.

Απλώς, στο παρόν κείμενο γίνεται κριτική, ότι συζήτηση για εκλογές εντός του 2020, διόλου απίθανο είναι να αφορούν κατανάλωση και αποπροσανατολισμό από άλλα ζητήματα, που πρέπει να κυριαρχούν στην πολιτική ζωή.

Τούτων όλων δοθέντων ο γράφων εκτιμά ότι, εφόσον ο πρωθυπουργός, για «τους δικούς του αυστηρώς λόγους», και μόνο, δεν είναι διατεθειμένος να εξαντλήσει την τετραετία που ζήτησε από τον ελληνικό λαό και που του δόθηκε με αυτοδυναμία, τότε ο κατάλληλος γι’ αυτόν χρόνος, και πάντοτε με απολύτως αβέβαιο το αποτέλεσμα, θα είναι προς το καλοκαίρι του 2021, συνδυάζοντας (υποτίθεται) τις εορταστικές εκδηλώσεις των 200 ετών από την επανάσταση της Παλιγγενεσίας μας, με την υπόσχεση ότι... «μαζί του» (!) θα αρχίσει μια «άλλη εποχή»! Αυτός «θεωρητικώς» μπορεί να είναι ο σχεδιασμός.

• ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ

Ομως, ως «υπόθεση εργασίας» σημειώνεται ότι: με τρόπο πολύ αιφνιδιαστικό,τέλη Ιουνίου και πριν η κρίση ΓΙΓΑΝΤΩΘΕΙ, και η κοινωνία «κάνει ταμείο», μπορεί να προκύψει «ζήτημα εκλογών» με το ερώτημα : λόγω της έκτακτης κατάστασης ποιος θα αναλάβει τη διαχείριση της κρίσης που δεν αφορούσε εντολή των προηγούμενων εκλογών!

Αυτό θα συμβεί, εάν α) «πέσει χρήμα από το ελικόπτερο» και β) εάν έρθει στη Βουλή ρύθμιση για το «σταυρό προτίμησης». Το «ζήτημα αυτό» , της σταυροδοσίας δηλαδή, για όσους γνωρίζουν το συνταγματικό δίκαιο, δεν απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία!
Τέλος, ως προς την «εκλογολογία», και αναλόγως της φιλολογίας που μπορεί να αναπτυχθεί, θα επανέλθουμε...

——————————————
* Ο Πέτρος Μηλιαράκης δικηγορεί στα Ανώτατα Ακυρωτικά Δικαστήρια της Χώρας και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια του Στρασβούργου και του Λουξεμβούργου (ECHR και GC – EU).

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.