ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «βόμβα» Κυρανάκη για εκλογές και η «γαλάζια» διχοστασία

Εκλογικά σενάρια με φόντο την «κανονικότητα»

Πριν καν δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα για την επιστροφή στην -όποια- κανονικότητα, μία ιδιαίτερη συζήτηση φουντώνει στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος: ο λόγος για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, που φαίνεται να αποτελεί την βασική προτεραιότητα του «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μπλοκ της ΝΔ, το οποίο ήδη ασκεί πιέσεις στο Μέγαρο Μαξίμου για έκτακτες πολιτικές εξελίξεις.

Ο πρωθυπουργός, βεβαίως, αν και στην αρχή άκουγε με ενδιαφέρον τις σχετικές εισηγήσεις και την σεναριολογία, φέρεται να έχει διαμηνύσει στους συνομιλητές του ότι επιθυμεί αυτή η συζήτηση να πάψει. Για τον λόγο αυτό, εξάλλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε στην συνέντευξή του προ δέκα ημερών την «Καθημερινή της Κυριακής» ότι «δεν αισθάνεται πως τού λείπει δημοκρατική νομιμοποίηση», ενώ οι συνομιλητές του επισήμαιναν διαρκώς ότι «οι κυβερνήσεις εκλέγονται και για τα δύσκολα και δεν μπορεί να γίνονται εκλογές σε κάθε απρόβλεπτη καμπή».

Νέες πιέσεις

Ωστόσο, φαίνεται ότι πλέον ένα οργανωμένο μπλοκ στο εσωτερικό της ΝΔ επανέρχεται στην ίδια συζήτηση, πιέζοντας τον πρωθυπουργό να πάρει αποφάσεις για έκτακτες εξελίξεις, με βασικό γνώμονα την «πολιτική θανάτωση του ΣΥΡΙΖΑ», όπως πρόσφατα το έγραψε και φιλοκυβερνητικός δημοσιογράφος, προκαλώντας αντιδράσεις. Το σκεπτικό των υποστηρικτών των πρόωρων εκλογών είναι διττό: από τη μία, τις υποστηρίζουν προειδοποιώντας ότι το τοπίο μετά την καραντίνα θα είναι τόσο δύσκολο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης... δύσκολα θα ξαναβρεί τόσο ιδανική ευκαιρία. Από την άλλη, παρουσιάζουν στους συνομιλητές τους ένα «στρατήγημα», που θέλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εκμεταλλεύεται το προβάδισμα 20 ποσοστιαίων μονάδων προκειμένου να αναδιατάξει το πολιτικό σκηνικό. «Σήμερα, έχουμε ένα διπολικό σύστημα με δύο μεγάλα κόμματα, τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν ο Κυριάκος κάνει εκλογές, το μόνο μεγάλο κόμμα στον νέο εκλογικό χάρτη θα είναι η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ένα μικρομεσαίο, που δε θα μπορεί να πείσει καν ότι παραμένει κόμμα εξουσίας», τονίζει προβεβλημένος βουλευτής, με γνώση της εσωκομματικής συζήτησης, αλλά και με άποψη υπέρ των πρόωρων εκλογών.

Η «βόμβα» Κυρανάκη

Σημειωτέον ότι αρκετοί βουλευτές της ΝΔ –κυρίως οι ανήκοντες στο σκληρό «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μπλοκ- μοιράζονται την ίδια άποψη. Ωστόσο, ο πρώτος που πιστώνεται -ή χρεώνεται, όπως το δει κανείς...- το δημόσιο άνοιγμα της συζήτησης αυτής είναι ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Ο βουλευτής Νοτίου Τομέα της Β’ Αθηνών της ΝΔ, μιλώντας χθες στην εκπομπή «Kontra24» και τον Αιμίλιο Λιάτσο, άφησε ορθάνοιχτο το σενάριο έκτακτων εξελίξεων, προβάλλοντας το θέμα της νομιμοποίησης της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης «βρίσκονται επί ποδός» για πρόωρες εκλογές, ο Κυρανάκης υπογράμμισε: «πρόβλεψη δεν θέλω να κάνω. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καλά κάνουν και είναι επί ποδός. Ξέρω όμως ότι δύσκολα πλέον η ΝΔ ως αυτοδύναμη κυβέρνηση θα μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα που υποσχέθηκε πριν τις 7 Ιουλίου. Αν οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές και χρειαστεί ένα εντελώς διαφορετικό πρόγραμμα νομίζω ότι θα ήταν δημοκρατικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ζητήσει εκ νέου λαϊκή εντολή».

Μάλιστα, ξεδιπλώνοντας την επιχειρηματολογία του, ο βουλευτής της ΝΔ πρόσθεσε με έμφαση πως «αν τους επόμενους μήνες δούμε ότι δεν μπορεί πλέον να εφαρμοστεί το πρόγραμμα που υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό και υπάρχουν πολύ μεγάλες αλλαγές που χρειάζονται εκ νέου δημοκρατική εντολή. Ναι, φυσικά νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να τις ζητήσει».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.