ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλα τα σενάρια που εξετάζονται

Έρχονται αυστηρότερα μέτρα μέσα στο Σαββατοκύριακο

«Βαρόμετρο» θα είναι η αυριανή μέρα για τις νέες αποφάσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τα επιπρόσθετα περιοριστικά μέτρα, καθώς στο Μαξίμου όλοι συνομολογούν πως αν εμφανιστούν και πάλι πολλοί «απείθαρχοι» να... βολτάρουν» σε πάρκα, δρόμους, βουνά και παραλίες, τότε θα πρέπει ο κλοιός των περιορισμών να σφίξει περισσότερο για να μην πάνε χαμένες οι ως τώρα θυσίες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εξάλλου, οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Βουλή για την κρισιμότητα του τρέχοντος μήνα δεν ήταν απλώς μία τυπική προειδοποίηση, αλλά ακριβώς όσα έχουν πει στον πρωθυπουργό οι αρμόδιοι λοιμωξιολόγοι. Με βάση, λοιπόν, αυτές τις εισηγήσεις, αν υπάρξει χαλάρωση των πολιτών τον Απρίλιο, τότε μπορεί ο ρυθμός εξάπλωσης του κορωνοϊού να πολλαπλασιαστεί και να βρεθούμε αντιμέτωποι με σενάρια που θα μας φέρνουν εγγύτερα στην Ιταλία και στην Ισπανία! Τούτου δοθέντος, ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει ζητήσει από όλα τα συναρμόδια κυβερνητικά στελέχη να έχουν... σηκωμένες τις κεραίες τους το Σαββατοκύριακο για να διαπιστώσουν αν οι πολίτες πειθαρχούν στα μέτρα ή όχι.

Νέοι περιορισμοί

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη οι συναρμόδιοι υπουργοί Κώστας Καραμανλής και Γιάννης Πλακιωτάκης, αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έχουν σχεδόν... προαναγγείλει την περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων. Συγκεκριμένα, ενόψει του Πάσχα εξετάζονται επιπρόσθετοι περιορισμοί που θα έχουν να κάνουν με την «αποθάρρυνση» της μετακίνησης στα χωριά, το κλείσιμο των διοδίων, αλλά και τις μετακινήσεις όχι μόνο εντός περιφέρειας, αλλά και εντός δήμου!

Με βάση αυτά τα δεδομένα, θεωρείται δεδομένη η αυστηροποίηση των ελέγχων από την Αστυνομία που θα συνδυαστεί με την αύξηση των προστίμων για όσους βρεθούν παραβάτες και τούς καταλογιστούν άσκοπες μετακινήσεις. Παράλληλα, όπου διαπιστωθεί απόπειρα μαζικής εξόδου πολιτών το πρόστιμο των 150 ευρώ θα φτάσει τα 300 ευρώ, ενώ το ίδιο «τσουχτερό» θα είναι το πρόστιμο για όσους βρεθούν να κινούνται στα εθνικά οδικά δίκτυα χωρίς... σαφή αιτία και προορισμό.

Ταυτοχρόνως, πάλι ενόψει Πάσχα, όλα δείχνουν πως θα μειωθεί το όριο ατόμων στις συναθροίσεις, που τώρα βρίσκεται στα 10 άτομα, ώστε να αποθαρρυνθούν παρέες να γιορτάσουν το Πάσχα μαζί –είτε σε οικογενειακό, είτε σε φιλικό πλαίσιο.
Επιπροσθέτως η Πολιτεία θα επιχειρήσει να «σπρώξει» τους πολίτες στην χρήση της γραμμής 13033 και στα SMS για τις μετακινήσεις, προκειμένου να μπορεί να ελέγξει επί της ουσίας το όριο των εξόδων από το σπίτι. Συγκεκριμένα, η δυνατότητα χειρόγραφης βεβαίωσης θα συνεχίσει να υπάρχει μόνο για τους ηλικιωμένους, που δεν μπορούν να στείλουν μήνυμα μέσω κινητού τηλεφώνου. Για όλους τους υπόλοιπους, θα τεθεί όριο στα γραπτά μηνύματα στα δύο την ημέρα, ώστε να καλύπτονται μεν οι δύο έξοδοι των κατοικιδίων, αλλά να μην γίνεται κατάχρηση. «Αν κάποιος θέλει να βγάλει βόλτα τον σκύλο, ας φροντίσει να κάνει σωματική άσκηση τότε. Και ας χρησιμοποιήσει την δεύτερη δυνατότητα εξόδου για να πάει να κάνει ψώνια», εξηγεί στο matrix24.gr ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας, προαναγγέλλοντας ότι όταν κάποιος θα επιχειρεί να στείλει τρίτο SMS σε μία ημέρα, τότε είτε δε θα τού έρχεται η απάντηση «Μετακίνηση», είτε θα τού έρχεται ένα ειδικό μήνυμα που θα τον προειδοποιεί ότι έχει περάσει το όριο των ημερήσιων μετακινήσεων.

Επιπροσθέτως, δεν αποκλείεται να θεσπιστεί και χρονικό όριο εξόδου: με άλλα λόγια, θα «δικαιολογείται» σε κάποιον να βρίσκεται εκτός σπιτιού για δύο ώρες μετά την παραλαβή του απαντητικού SMS από την υπηρεσία 13033 ή, αν πρόκειται για ηλικιωμένο, από την αναγραφόμενη ώρα στην χειρόγραφη βεβαίωση.

Πέραν όλων αυτών, στο τραπέζι υπάρχουν επίσης το σενάριο περιορισμού μετακινήσεων μόνο εντός του δήμου μόνιμης κατοικίας του καθενός, αλλά ακόμη και το κλείσιμο των διοδίων όσο θα πλησιάζουμε προς το Πάσχα.

Θέμα ημερών

Όπως προαναφέρθηκε, τα ως άνω σενάρια δεν είναι ούτε... θεωρητικά, ούτε εξετάζονται σε ένα υποθετικό πλαίσιο. Αντιθέτως πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο λένε ότι είναι θέμα μερικών 24ώρων οι σχετικές ανακοινώσεις, αναλόγως και των μετακινήσεων που θα καταγραφούν σήμερα και αύριο –παρότι ο καιρός δεν αναμένεται να «βοηθήσει» απείθαρχους και παραβάτες...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.