ΚΟΣΜΟΣ

Προσωρινός συμβιβασμός μεταξύ των κρατών μελών - Στη Σύνοδο Κορυφής οι αποφάσεις για την «επόμενη μέρα»

Eurogroup: Επετεύχθη συμφωνία για πακέτο στήριξης 540 δισ. ευρώ

Έπειτα από αλλεπάλληλα αδιέξοδα και ακόμη έναν μαραθώνιο διαπραγματεύσεων, εξαιτίας των σφοδρών αντιθέσεων μεταξύ των χωρών της ΕΕ, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έφτασαν σε καταρχήν συμφωνία για νέο «πακέτο» στήριξης συνολικού ύψους 54ο δις. ευρώ, στο χθεσινοβραδινό Eurogroup, καθώς τα κράτη-μέλη προέβησαν σε προσωρινό συμβιβασμό για το πώς θα αντιμετωπιστεί η κρίση από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο προσωρινός συμβιβασμός, κρίσιμα ζητήματα όπως η χρηματοδότηση της ανάκαμψης, δηλαδή τα χρήματα που θα δοθούν την «επόμενη μέρα» για να στηριχθεί η οικονομία των χωρών, παραπέμφθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η διαμάχη ανάμεσα στην Ολλανδία που αξίωνε αυστηρούς όρους για την προσφυγή στον ESM και την Ιταλία που δεν ήθελε κάτι τέτοιο, ξεπεράστηκε μέσω μιας ενδιάμεσης λύσης και της... ασάφειας. Έτσι, αποφασίστηκε ότι τα χρήματα που θα διατεθούν μέσω των πιστωτικών γραμμών του ESM, θα πρέπει να κατευθύνονται αποκλειστικά σε δαπάνες υγείας που αφορούν την αντιμετώπιση του κορωνοιού. Τα κράτη-μέλη μπορούν να προσφύγουν στον ESM για την χρηματοδότηση και άλλων δράσεων, όμως, θα υπόκεινται σε αυστηρότερη εποπτεία.

Η απόφαση του Eurogroup αφορά μέτρα συνολικού ύψους 540 δισ. ευρώ. Τα 240 δισ. αφορούν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και θα είναι διαθέσιμα μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων, όπως διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του Μηχανισμού, Κλάους Ρέγκλινγκ. Τα 100 δισ. θα δοθούν από την Κομισιόν για τη στήριξη της μερικής απασχόλησης και τα άλλα 200 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων.

Ταμείο για την ανάκαμψη των κερδών

Η διαμάχη για το ευρωομόλογο που είχαν προτείνει οι χώρες του Νότου προσπεράστηκε με μια γενικόλογη διατύπωση ότι θα εξετασθεί η χρήση «καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων» στο πλαίσιο ενός Ταμείου Ανάκαμψης. Η μορφή και οι όροι τους θα αποφασιστούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν να εργαστούν για τη δημιουργία ενός Ταμείου «για την προετοιμασία και στήριξη της ανάκαμψης», το οποίο θα παρέχει χρηματοδότηση «σε προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί για την επανεκκίνηση της οικονομίας». Αυτό το Ταμείο «θα είναι προσωρινό, στοχευμένο και ανάλογου μεγέθους με το τρομακτικό κόστος της τρέχουσας κρίσης και θα βοηθήσει να καταμεριστεί σε βάθος χρόνου, μέσω κατάλληλης χρηματοδότησης».

Οι αποφάσεις των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και «οι συζητήσεις για τις νομικές και πρακτικές πτυχές ενός τέτοιου ταμείου, συμπεριλαμβανομένης και της σχέση του με τον προϋπολογισμό της ΕΕ, τις πηγές χρηματοδότησής του και για καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία, σε ευθυγράμμιση με τις συνθήκες της Ένωσης, θα προετοιμάσουν το έδαφος για μια απόφαση», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Eurogroup.

«Σήμερα απαντήσαμε στο αίτημα των πολιτών μας για μια Ευρώπη που βοηθά. Το καταφέραμε μετά από 16 ώρες συζητήσεων», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Mάριο Σεντένο, βαφτίζοντας «αλληλεγγύη» τα «πακέτα» που θα φορτωθεί ο λαός για ανάκαμψη της οικονομίας.

Σεντένο: Με τη συμφωνία του Eurogroup σε μέτρα μισού τρισ. ευρώ προστατεύεται ο οικονομικός και κοινωνικός ιστός

Η συμφωνία του Eurogroup σε ένα πακέτο μέτρων, ύψους περίπου μισού τρισ. ευρώ, θα προστατεύσει τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό, δήλωσε ο Μάριο Σεντένο σε συνέντευξη Τύπου λίγο πριν τα μεσάνυχτα. «Σήμερα απαντήσαμε στο αίτημα των πολιτών μας για μια Ευρώπη που βοηθά. Το καταφέραμε μετά από 16 ώρες συζητήσεων, δήλωσε ο Σεντένο προσθέτοντας ότι τα μέτρα που συμφωνήθηκαν ήταν αδιανόητα πριν από μερικές εβδομάδες.

Όπως τόνισε, η συμφωνία στηρίζεται σε τρεις άξονες: Πρώτον, τη στήριξη των εργαζομένων με την ενίσχυση των εθνικών συστημάτων για την προστασία από την ανεργία με ένα πακέτο 100 δισ. ευρώ που θα δοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις χώρες - μέλη. Δεύτερον, τη στήριξη των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων, με δάνεια ύψους 200 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Τρίτον, τη στήριξη των κρατών - μελών με πιστωτικές γραμμές από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας που αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ κάθε χώρας, που συνολικά θα φθάνουν τα 240 δισ. ευρώ. Οι χώρες που θα χρησιμοποιήσουν τις πιστωτικές γραμμές θα υπόκεινται στη συνήθη εποπτεία των οικονομιών τους από την ΕΕ, ενώ ο μόνος όρος είναι ότι τα σχετικά ποσά θα πρέπει να διατεθούν μόνο για άμεσες και έμμεσες δαπάνες που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.

Ο κ. Σεντένο είπε ότι στο Eurogroup συζητήθηκε και το σχέδιο για την ανάκαμψη των οικονομιών όταν θα έχει τελειώσει η επιδημία του κορωνοϊού, τονίζοντας ότι οι χώρες θα πρέπει να αναπτυχθούν μαζί και όχι ξεχωριστά. Όπως είπε συμφωνήθηκε η δημιουργία ενός ταμείου, που θα είναι προσωρινό και θα ενισχύσει τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν. Για το μέγεθος του ταμείου, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι θα χρειασθεί καθοδήγηση από τους ηγέτες της ΕΕ. Στα επόμενα βήματα, τόνισε, ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός θα είναι κρίσιμος.

Ολοκληρώθηκε με συμφωνία η συνεδρίαση του Eurogroup

Με χειροκροτήματα ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών του Eurogroup, έγραψε ο εκπρόσωπος του Μάριο Σεντένο στο Twitter. «Εξαιρετική συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών ως απάντηση στον οικονομικό αντίκτυπο του κορωνοϊού: 500 δισ. ευρώ άμεσα διαθέσιμα» έγραψε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ δήλωσε μετά τη λήξη της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup πως τα κράτη μέλη συμφώνησαν να κινητοποιήσουν 1 τρισεκατομμύριο ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης του κορωνοϊού, στο πιο σημαντικό οικονομικό σχέδιο στην ιστορία της ΕΕ. Σε επικοινωνία του με δημοσιογράφους ο Λεμέρ τόνισε πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα ενεργοποιηθεί με χαλαρούς όρους. Παράλληλα είπε ως η συμφωνία θα καταστήσει 500 δισεκατομμύρια ευρώ άμεσα διαθέσιμα και πως ένα ταμείο στήριξης θα ακολουθήσει. «Η Ευρώπη έδειξε πως μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων αυτής της κρίσης», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών στο twitter.

Eurogroup - Συμφωνία Γερμανίας, Γαλλίας, Ολλανδίας και Ιταλίας για το πακέτο μέτρων κατά του κορωνοϊού

H Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ολλανδία συμφώνησαν σε ένα πακέτο οικονομικής στήριξης κατά της επιδημίας του κορωνοϊού, ανοίγοντας τον δρόμο για μία συμφωνία και των 27 υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, ανέφεραν διπλωματικές πηγές. Η συμφωνία προβλέπει ελάχιστους όρους για την πρόσβαση των χωρών στις πιστωτικές γραμμές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που θα εστιάζουν στη χρηματοδότηση υγειονομικών δαπανών που σχετίζονται με τον ιό. Σε μία ένδειξη ότι η Ολλανδία υποχώρησε από την προηγούμενη σκληρή στάση της, δεν συνδέονται με τις πιστωτικές γραμμές οικονομικοί όροι, δήλωσαν οι πηγές.

Για μια "καλή συμφωνία" στο Eurogroup κάνει λόγο η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνο

Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνο δήλωσε πως επιτεύχθηκε μια «καλή συμφωνία» ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. «Καταλήξαμε σε μια καλή συμφωνία στο Eurogroup, ένα τριπλό δίχτυ ασφαλείας για εργαζόμενους, επιχειρήσεις και κράτη στην μάχη κατά του Covid-19», τόνισε με tweet της η Καλβίνο. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τους κοινούς οικονομικούς μηχανισμούς οικονομικής ανάκαμψης», πρόσθεσε.

Συμφωνία στο Eurogroup: Μια «σπουδαία μέρα για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» είδε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς έκρινε το βράδυ της Πέμπτης ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι 27 για την κοινή αντίδραση στον αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού στην οικονομία σήμανε «μια σπουδαία μέρα για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη». «Είναι σημαντικό ότι όλοι μας θα προχωρήσουμε σε μια κοινή αντίδραση, η οποία θα επιτρέψει στα κράτη μας να ξεπεράσουν τις υγειονομικές προκλήσεις, αλλά επίσης και τις οικονομικές προκλήσεις» που εγείρει η ασθένεια COVID-19, τόνισε ο Σολτς σε ανακοίνωση που μεταφόρτωσε στον λογαριασμό του στο Twitter. Έπειτα από «πολύ μακρές συνομιλίες», οι 27 κατέληξαν σε «συναίνεση» ως προς το να υπάρξει «σθεναρή αντίδραση» σε αυτή την κρίση άνευ προηγουμένου, που έχει παραλύσει τη Γηραιά Ήπειρο κι έχει γονατίσει πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες, συνέχισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Ο Όλαφ Σολτς επισήμανε μέτρα όπως η «σθεναρή στήριξη στις επιχειρήσεις», η «σαφής υποστήριξη στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες», δηλαδή η χρηματοδότηση των ταμείων ανεργίας ώστε να καλύπτουν μέρος των μισθών τους όσο τίθενται εν μέρει σε ανεργία, και ο δανεισμός «στα κράτη που το έχουν ανάγκη» μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ). Η συμφωνία που κλείστηκε στις Βρυξέλλες είναι «καλό μήνυμα για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι έτσι ξέρουν ότι τα κράτη της δρουν μαζί» και ότι «η ΕΕ λειτουργεί», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.