ΚΟΣΜΟΣ

Η συζήτηση για την «τιμωρία» της Κίνας και της επανεξέτασης της χρηματοδότησης στον ΠΟΥ...

ΗΠΑ: Νέες απειλές Πομπέο κατά Κίνας και ΠΟΥ για τον κορωνοϊό

Μετά τον τομέα του διεθνούς εμπορίου, η κόντρα ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, μεταφέρεται πλέον στον χώρο της υγείας, με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο, δήλωσε ότι είναι πρόωρο να γίνει δημόσια συζήτηση όσον αφορά την «τιμωρία» της Κίνας διότι, κατά την άποψη της κυβέρνησης των ΗΠΑ, το Πεκίνο δεν ενημέρωσε έγκαιρα την Ουάσινγκτον για το εύρος και τη σοβαρότητα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος έχει επικρίνει επανειλημμένα την Κίνα εν μέσω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, έκανε την τοποθέτηση αυτή κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του Ντόναλντ Τραμπ, μαζί με το κλιμάκιο που έχει συστήσει για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ερωτηθείς ποιες συνέπειες θα αντιμετωπίσει η Κίνα, ο Μάικ Πομπέο απάντησε: «Δεν είναι αυτή η ώρα για την τιμωρία. Αλλά είναι ώρα για σαφήνεια και διαφάνεια».

Από την πλευρά της πάντως, η Κίνα τονίζει την ασυνέπεια στην αμερικανική κριτική εναντίον της. Το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, σε χθεσινή του ανάρτηση στο twitter σημειώνει πως ενώ τον Ιανουάριο οι ΗΠΑ κατηγορούσαν το Πεκίνο ότι «υπερβάλλει στις αντιδράσεις του» αναφορικά με την πανδημία, πλέον το κατηγορούν ότι υποβαθμίζει την πραγματική κατάσταση...

Παράλληλα, στο στόχαστρο του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας βρέθηκε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Ο Πομπέο επιβεβαίωσε πως επανεξετάζεται το ζήτημα της συμβολής των ΗΠΑ στη χρηματοδότηση του, που ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε προχθές «να αναστείλει». Πρόσθεσε ότι δεν είναι ώρα να συζητηθεί αλλαγή ηγεσίας στον ΠΟΥ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.