ΚΟΣΜΟΣ

Τερματίστηκε η πιο μακροχρόνια πολιτική κρίση στην ιστορία της χώρας

Ισραήλ: Συμφωνία Νετανιάχου - Γκαντς για «κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο πρώην πολιτικός του αντίπαλος και νυν πρόεδρος της Κνέσσετ (σ.σ. το ισραηλινό κοινοβούλιο) Μπένι Γκαντς, ανακοίνωσαν χθες τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού «έκτακτης ανάγκης», τερματίζοντας την πιο μακροχρόνια πολιτική κρίση στην ιστορία της χώρας, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Υπεγράφη συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης», αναφέρεται σε κοινό ανακοινωθέν που δόθηκε στην δημοσιότητα από τα κόμματα των δύο πολιτικών, το «Λικούντ» και το «Μπλε-Λευκό» αντίστοιχα.

Μετά τις πρόωρες εκλογές που διεξήχθησαν στις αρχές του Μαρτίου, την τρίτη τέτοια διαδικασία μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, που αναμενόταν ότι θα οδηγούσε εντέλει στο ξεκαθάρισμα των λογαριασμών των Νετανιάχου και Γκαντς, ο πρόεδρος Ρεουβέν Ρίβλιν ανέθεσε στον τελευταίο τη διερευνητική εντολή σχηματισμού της επόμενης κυβέρνησης.

Όμως εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Γκαντς, προκαλώντας κατάπληξη, άνοιξε τον δρόμο στον σχηματισμό κυβέρνησης «ενότητας», «εκτάκτου ανάγκης» με τον Νετανιάχου. Διαβεβαίωσε ότι δεν θα μοιράζεται την εξουσία μαζί του, καθώς ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ο μακροβιότερος επικεφαλής της κυβέρνησης στο Ισραήλ, δεν έχει διευθετήσει ακόμη τα προβλήματά του με τη δικαιοσύνη.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες βράδυ στο Τελ Αβίβ εναντίον του διαφαινόμενου σχηματισμού κυβέρνησης με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Περίπου 2.000 άνθρωποι, κατά υπολογισμούς ισραηλινών ΜΜΕ. Εφοδιασμένοι με προστατευτικές μάσκες και ντυμένοι κυρίως στα μαύρα, οι διαδηλωτές κράταγαν δύο μέτρα απόσταση ο ένας από τον άλλο, τηρώντας έτσι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που εφαρμόζονται για να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία -επισήμως- έχει στοιχίσει τη ζωή σε 172 ανθρώπους επί συνόλου 13.000 και πλέον κρουσμάτων μόλυνσης στο Ισραήλ.

Υποστηρικτές της αντιπολίτευσης κατηγορούν τον Γκαντς, τον άλλοτε αρχηγό του ισραηλινού γενικού επιτελείου Εθνικής Άμυνας, πως παρέδωσε τα όπλα.

Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, η ισχύς της εντολής του εξέπνευσε χωρίς να έχει συναφθεί συμφωνία και ο Ρίβλιν ανέθεσε στο κοινοβούλιο να προτείνει, μέσα σε κάτι λιγότερο από τρεις εβδομάδες, ένα μέλος του που διαθέτει επαρκή υποστήριξη για να σχηματιστεί κυβέρνηση και να λάβει τέλος το πολιτικό αδιέξοδο που επικρατεί για πάνω από έναν χρόνο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.