ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα στις 12:00, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κινητοποιήσεις ενάντια στο πολυνομοσχέδιο για την εκπαίδευση - «Πάρτε το πίσω!»

«Ο κορωνοϊός απειλεί την υγεία... η κυβέρνηση τα μορφωτικά δικαιώματα!», δηλώνουν μία σειρά από εκπαιδευτικά σωματεία, προχωρώντας σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι, σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή, ενάντια στο πολυνομοσχέδιο που παρουσίασε και έθεσε σε διαβούλευση το υπουργείο Παιδείας.

«Πρόκειται για μια κίνηση απαράδεκτη και εχθρική απέναντι στους χιλιάδες εκπαιδευτικούς που δίνουν τη μάχη για τη στήριξη των μαθητών κάτω από όλες τις συνθήκες, στους γονείς και τους μαθητές. Αξιοποιούν αυτές τις συνθήκες, της πανδημίας και του περιορισμού της κυκλοφορίας, ως ευκαιρία για να υλοποιήσουν, σαν τον κλέφτη, τα σχέδιά τους. Είναι απαράδεκτο σε μια περίοδο που πρακτικά είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν Γενικές Συνελεύσεις και μαζικές κινητοποιήσεις, τόσο από εκπαιδευτικούς όσο και από μαθητές και γονείς, η κυβέρνηση να φέρνει ένα τέτοιο νομοσχέδιο για την Παιδεία. Δεν θα το επιτρέψουμε!», δηλώνουν μεταξύ άλλων οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ο Σωκράτης», «Ρόζα Ιμβριώτη», «Μ. Παπαμαύρος» και «Γ. Σεφέρης», η ΕΛΜΕ Πειραιά και η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Ωρομίσθιων, που καλούν στην κινητοποίηση.

Κάλεσμα συμμετοχής στη σημερινή κινητοποίηση στη Βουλή απευθύνουν επίσης η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας.

Αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη, παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποιεί η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καλώντας την κυβέρνηση «να αποσύρει το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιό της».

ΔΗΠΑΚ: «Μακριά από τις ανάγκες του λαού το πανεπιστήμιο που φτιάχνουν»

Στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που αφορούν την Ανώτατη Εκπαίδευση αναφέρεται με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) ΑΕΙ, σημειώνοντας ότι «εγκλωβίζουν ακόμα περισσότερο τη λειτουργία των Ιδρυμάτων στα δεσμά της αγοράς. Με το πρόσχημα της προσέλκυσης ξενόγλωσσων φοιτητών, ωσάν τα πανεπιστήμια να είναι tour operators, η κυβέρνηση της ΝΔ ανοίγει κι άλλο το δρόμο για να μπουν και να γενικευτούν τα δίδακτρα στα προπτυχιακά, σε συνέχεια των αντίστοιχων ρυθμίσεων της προκατόχου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Με τις προβλέψεις για ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών με δίδακτρα, συμπράξεις με πανεπιστήμια του εξωτερικού, θερινά προγράμματα κ.ά., επιχειρείται να επεκταθούν οι δραστηριότητες του πανεπιστημίου - επιχείρηση, που θα εμπορεύεται προγράμματα σπουδών και άλλα "προϊόντα" και "υπηρεσίες"». Η ΔΗΠΑΚ απαιτεί να μείνει το νομοσχέδιο στα χαρτιά, καθώς όπως υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: «Το δήθεν "σύγχρονο" πανεπιστήμιο και σχολείο που χτίζουν οι αστικές κυβερνήσεις δεν ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες του λαού μας και της επιστήμης, δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της λαϊκής οικογένειας, των παιδιών της και των δασκάλων τους σε σχολεία και πανεπιστήμια».

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν Φοιτητικοί Σύλλογοι απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) καταγγέλλει το περιεχόμενο και τη διαδικασία προώθησης του νομοσχεδίου επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο μειώνει κι άλλο τις μετεγγραφές, θέτοντας νέα οικονομικά και βαθμολογικά κριτήρια. Είναι προκλητικά τα περί "δικαιότερου" συστήματος μετεγγραφών για τους ίδιους τους φοιτητές με τα βαθμολογικά όρια που επικαλείται, όταν τη χρονιά που διανύουμε οι μισοί από όσους έκαναν αίτηση για μετεγγραφή απορρίφθηκαν, όταν ένας στους δέκα φοιτητές παίρνει δωμάτιο στην εστία, όταν οι εργαζόμενοι γονείς βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται ως αποτέλεσμα των μέτρων που πάρθηκαν για να μείνουν και μετά την πανδημία, και με αυτούς τους όρους καλούνται να στηρίξουν τα παιδιά τους να περάσουν από το νέο σχολείο - εξεταστικό κέντρο στο πανεπιστήμιο.

Οι ρυθμίσεις για τις μετεγγραφές και τα βαθμολογικά κριτήρια, η εξίσωση των πτυχίων των κολεγίων με αυτά των ΑΕΙ, η δήθεν ανωτατοποίηση των ΤΕΙ που ψήφισαν και προώθησαν όλοι μαζί τα τελευταία χρόνια (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) διαμορφώνουν Ιδρύματα, αποφοίτους και πτυχία α και β κατηγορίας. Ιδρύματα "αριστείας" για τους λίγους και Ιδρύματα για την πλειοψηφία των παιδιών των λαϊκών οικογενειών. Η "απελευθέρωση" της αγοράς πιστοποιητικών, τίτλων και δεξιοτήτων στα πανεπιστήμια αλλά και η "αξιολόγηση" για τους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία μετατρέπουν το πτυχίο σε "κουρελόχαρτο", ενισχύουν τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους αποφοίτους, τη λογική της διαρκούς συγκέντρωσης "προσόντων" επί πληρωμή».

Το ΜΑΣ καλεί: «Να πάρουν πίσω το απαράδεκτο νομοσχέδιο, που έχει καταδικαστεί από τους φορείς της Εκπαίδευσης, και να ικανοποιήσουν τώρα τα αιτήματα εκπαιδευτικών, γονέων, μαθητών και φοιτητών».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.