ΕΛΛΑΔΑ

Δεν... αντέχει χωρίς το καφεδάκι του ο μερακλής Έλληνας!

Κορωνοϊός: Έκαναν υπαίθρια καφενεία τα πλατύσκαλα των πολυκατοικιών οι Θεσσαλονικείς!

Οι καθημερινές συνήθειες των Ελλήνων δύσκολα αλλάζουν! Και, φυσικά, το πρωινό καφεδάκι στο καφενείο της γειτονιάς βρίσκεται στην... ημερήσια διάταξη! Όπως και οι χαλαρές κουβέντες και τα πειράγματα για τις επιδόσεις των ομάδων, αλλά και το «κους-κους» στο τραπέζι της κουζίνας, με το γλυκό του κουταλιού να συντροφεύει παραδοσιακά τον ελληνικό μερακλίδικο καφέ, που για χρόνια φτιάχνουν σχεδόν «τυφλά» οι γειτόνισσες, η μία για την άλλη.

Όλες αυτές οι καθημερινές εικόνες έχουν «παγώσει» λόγω της Covid-19 και έχουν δώσει τη θέση τους σε νέες γλυκές «ρουτίνες» στις φιλήσυχες γειτονιές της Θεσσαλονίκης. Όπως τα υπαίθρια «καφενεία» στην περιοχή του Βότση, στην ανατολική Θεσσαλονίκη, όπου, όμως, τηρούνται αυστηρά όλοι οι κανόνες προστασίας για τη μη διάδοση της Covid-19. Ο καθημερινός καφές μεταφέρθηκε από την κουζίνα στο πλατύσκαλο της κεντρικής εισόδου των πολυκατοικιών -πάντα με τις απαραίτητες, λόγω κορωνοϊού αποστάσεις- δημιουργώντας μια νέα καθημερινότητα.

«Το καφενείο της γειτονιάς μας έκλεισε, αλλά η παρέα παραμένει», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Λαζαρίδης, κάτοικος της Καλαμαριάς, κρατώντας τον ελληνικό στο χέρι και κοιτάζοντας τους φίλους του, που στέκονται δυο μέτρα πιο πέρα, με τον δικό τους καφέ στο χέρι.«Μένουμε εδώ στο Βότση και όταν έχει καλό καιρό, κάνουμε μια βόλτα για να ξεμουδιάσουμε και να ξεχαστούμε από τον κορωνοϊό», λέει και με πλατύ χαμόγελο προσθέτει: «εδώ στον πεζόδρομο της γειτονιάς, βρίσκουμε τους φίλους μας και αλλάζουμε καμιά κουβέντα. Βέβαια τα μέτρα προστασίας τα τηρούμε αυστηρά, κρατάμε αποστάσεις, φοράμε γάντια και μάσκα όταν χρειάζεται, αλλά το χαρτάκι που παίζαμε στο καφενείο, μας λείπει.

«Οι περισσότεροι είμαστε συνταξιούχοι, δεν ταλαιπωρηθήκαμε και πολύ με την απομόνωση στο σπίτι, άσε που έχει και τα καλά της, μας μένουν και χρήματα στην τσέπη», συμπληρώνει ...θαμώνας του υπαίθριου «καφενείου» και κάτοικος της περιοχής.

Ο καφές είναι ίδιος -γαλλικός με ζαχαρίνη και γάλα- για τον συνταξιούχο διευθυντή τράπεζας και πρεσβύτερο της παρέας Αντώνη, όμως το ποτήρι χάρτινο. «Η συνήθεια δεν αλλάζει με τίποτα, μόνο η τοποθεσία αλλάζει, είμαστε έξω και περιμένουμε να έρθει η 4η Μαΐου. Ελπίζω να μην τραβήξει περισσότερο, διότι θα τρελαθούμε», αναφέρει και γυρνάει την κουβέντα στο ποδόσφαιρο σε μια προσπάθεια να χαλαρώσει την κουβέντα. «Πρωτάθλημα θα πάρει η ΑΕΚ φέτος», λέει και δείχνοντας τον διπλανό του προσθέτει: «ένας είναι ο ΑΕΚτζής εδώ στην παρέα μας, οι περισσότεροι είμαστε οπαδοί του ΠΑΟΚ και έχουμε και δύο Αρειανούς».

Λίγα μέτρα πιο κάτω, στο πλατύσκαλο πολυκατοικίας, ανάμεσα σε υπέροχες ανθισμένες γλάστρες, κάθονται και συζητούν απολαμβάνοντας τον ελληνικό καφέ τους, δυο γειτόνισσες. Τα πρόσωπα χαμογελαστά, παρά την απόσταση που τηρούν ανάμεσα τους, όπως ορίζουν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ. «Βρήκαμε τρόπο να πίνουμε το καφεδάκι μας, για να μην στεναχωριόμαστε μέσα, κλεισμένες μόνες και έτσι κάθε μέρα δίνουμε πρωινό ραντεβού στην είσοδο της πολυκατοικίας. Οι αποστάσεις τηρούνται, τα αντισηπτικά πάντα μαζί μας και είμαστε μια χαρά», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Έφη Τζαβέλα και η φίλη της η Αναστασία Νικολαΐδου συμπληρώνει: «κάθε πρωί, πριν από τα μέτρα που εφαρμόστηκαν για τον κορωνοϊό, πίναμε μαζί το καφεδάκι μας μέσα στο σπίτι μου και τώρα αυτό δεν μπορεί να γίνει. Δεν μπορούμε όμως να αλλάξουμε τη συνήθειά μας και έτσι βρισκόμαστε εδώ στη σκάλα και απολαμβάνουμε τον καφέ μας, με συνοδευτικό πάντα, το γλυκό του κουταλιού περγαμόντο. Ορίστε να σας γλυκάνουμε και εσάς», λέει προσφέροντας γλυκό, στο οποίο δύσκολα κάποιος μπορεί να αντισταθεί!

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.