ΚΟΣΜΟΣ

«Έχουμε φθάσει στα όρια του υγειονομικού συστήματος»

Kορωνοϊός: «Ερχεται ένας πολύ δύσκολος μήνας», λέει Έλληνας γιατρός στη Νέα Υόρκη

Για την δραματική  κατάσταση  που επικρατεί στα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού, μίλησε Ελληνας γιατρός στην ΕΡΤ. Ο Σπύρος Μεζίτης, καθηγητής Παθολογίας και Ενδοκρινολογίας στο Νοσοκομείο Lenox Hill της Νέας Υόρκης, μιλώντας στην εκπομπή «Δέκα» ανέφερε πως η κατάσταση έχει φτάσει πλέον στα όριά της στα νοσοκομεία, καθώς μόνο στη Νέα Υόρκη υπάρχουν 3.000 άτομα διασωληνωμένα.

«Έχουμε φθάσει στα όρια του υγειονομικού συστήματος. Σε όλη τη Μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης έχουμε 3.000 διασωληνωμένους. Υπάρχει ανάγκη από αναπνευστήρες αλλά τους περιμένουμε αυτή την εβδομάδα. Ελπίζουμε να ανταπεξέλθουμε», είπε αρχικά.

«Δοκιμάζονται τα φάρμακα που γνωρίζετε κι εσείς και γίνονται διάφορες μελέτες. Υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις για το αν πρέπει να χρησιμοποιείται η χλωροκίνη αλλά έχει χρησιμοποιηθεί σε περισσότερους από 4.000 νοσηλευόμενους. Επίσης χορηγούμε αζιθρομυκίνη, διάφορα πολυβιταμινούχα και την αντιική ουσία remdesivir που δίνεται πειραματικά σε λίγους ασθενείς», συνέχισε.

Ο κ. Μεζίτης, ανέφερε πως υπάρχουν στη Νέα Υόρκη περίπου 500 Ελληνες γιατροί, που συμβάλλουν στην προσπάθεια του προσωπικού Υγείας.

«Πρέπει να δώσω συγχαρητήρια σε όλο το υγειονομικό προσωπικό. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές που είναι στην πρώτη γραμμή διακινδυνεύουν τη ζωή τους. Ανάμεσα τους υπάρχουν περίπου 500 Έλληνες γιατροί, όλοι τους ενεργά μέλη του συλλόγου Νέας Υόρκης, του μεγαλύτερου συλλόγου εκτός Ελλάδας. Έχει δημιουργηθεί διαδικτυακή πλατφόρμα και προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας τους ομογενείς μας στις Κοινότητες και στους συλλόγους», σημείωσε.

Κλείνοντας, ο κ. Μεζίτης σύγκρινε την διαφορά που έχει η ανθεκτικότητα του ιού στη Νέα Υόρκη, σε σχέση με την Ελλάδα. «Ο ιός αποδείχθηκε πιο επιθετικός, πιο ανθεκτικός, πιο μεταδοτικός απ όλους τους ιούς που ξέραμε μέχρι τώρα. Από την άλλη πλευρά πρέπει να καταλάβουμε ότι πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η υγρασία. Η Ελλάδα έχει ζεστό και ξηρό κλίμα και αυτό είναι υπέρ της. Η υγρασία στη Νέα Υόρκη έχει παίξει μεγάλο ρόλο γιατί ο ιός παραμένει μεταδοτικός πάνω στις επιφάνειες , στο πλαστικό, στο χαρτί, στο μέταλλο μέχρι και 72 ώρες. Πιστεύουμε ότι μέχρι το τέλος του μήνα να έχει φθάσει η καμπύλη στην κορυφή και στη συνέχεια να ξεκινήσει η κάμψη και να μειώνονται οι θάνατοι. Για περίπου ένα μήνα ακόμα τα πράγματα θα είναι δύσκολα στη Νέα Υόρκη», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.