ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόντρα για το «μοίρασμα» της πίτας του τουρισμού

Κορωνοϊός: «Πόλεμος» ξενοδόχων και ιδιοκτήτων Airbnb

Να κλείσουν προσωρινά οι βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb ζητούν, μεταξύ άλλων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει κόντρα με τους ιδιοκτήτες βραχυχρόνιων μισθώσεων για την πίτα της τουριστικής αγοράς.

Συγκεκριμένα, στις προτάσεις που κατέθεσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος προς τα αρμόδια υπουργεία ως πρώτο αίτημα έχει την «προσωρινή αναστολή των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε κάθε ακίνητο για λόγους δημόσιας υγείας». Συγκεκριμένα επικαλείται την πανδημία Covid-19 και αναφέρει ότι «τα ακίνητα ιδιωτών που προσφέρονται για βραχυχρόνια μίσθωση πρέπει για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας να πληρούν τους όρους και τις προδιαγραφές του άρθρου 46 του Ν.4179/2013, ήτοι μονοκατοικίες τουλάχιστον 80 τ.μ. με ανεξάρτητη εξωτερική προσπέλαση που αδειοδοτούνται και ελέγχονται από το Υπουργείο Τουρισμού».

Η πρόταση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Συλλόγου Οικονομίας Διαμοιρασμού που εκφράζει ιδιοκτήτες που αξιοποιούν ακίνητα μέσα από πλατφόρμες τύπου Airbnb.

Σε ανακοίνωση αναφέρει πως «η ανωτέρω πρόταση συνιστά μία παράλογη και αήθη ολομέτωπη επίθεση προς το καθεστώς των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων» και προσθέτει πως «η αναστολή του καθεστώτος των βραχυχρόνιων μισθώσεων συνεπάγεται, αναπόδραστα, τον συνωστισμό των πολιτών στις ξενοδοχειακές μονάδες και την, κατ’ επέκταση, επικίνδυνη εκτίναξη της διασποράς του ιού».

Πέραν αυτού του ζητήματος, οι προτάσεις που κατέθεσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος είναι ένα μπαράζ αιτημάτων οικονομικής στήριξης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, όπως με «πρόγραμμα ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού 12μηνης διάρκειας», «μείωση άμεσα -από την επανέναρξη της σεζόν- του συντελεστή ΦΠΑ σε 6% στη διαμονή» και «κατάργηση του φόρου διαμονής».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.