ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αύριο οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη

«Μπλόκο» στην άρση του lockdown λόγω... διαφωνιών

Μπορεί αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ετοιμάζεται να ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα και τον οδικό χάρτη εξόδου από τα μέτρα καραντίνας, ωστόσο ως την δωδεκάτη ώρα οι διαφωνίες μεταξύ των επιστημόνων, αλλά και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, έχουν προκαλέσει συνθήκες σύγχυσης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Βεβαίως, πλέον όλοι στο πρωθυπουργικό επιτελείο συνομολογούν πως, αφού η στατιστική δείχνει ότι η Ελλάδα κερδίζει τη μάχη με τον κορωνοϊό, θα πρέπει σιγά σιγά να δρομολογηθεί η «επιστροφή στην κανονικότητα». Ωστόσο, επειδή πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος εστιακών αναζωπυρώσεων -όπως απέδειξε η υπόθεση με τις ιδιωτικές κλινικές στο Περιστέρι και το Ελληνικό- η υπόθεση είναι σύνθετη και ο πρωθυπουργός καλείται διαρκώς να ισορροπεί μεταξύ των οικονομικών αναγκών, των επιστημονικών προτεραιοτήτων, αλλά και των προβλημάτων καθημερινότητας που προκύπτουν με κάθε απόφαση -ή... μη απόφαση- της κυβέρνησης.

Ενδεικτικό παράδειγμα είναι το μπρα ντε φερ που διεξάγεται παρασκηνιακά για το θέμα των δημοτικών σχολείων, αλλά και των νηπιαγωγείων. Οι «αυστηροί» εκ των επιστημόνων υποστηρίζουν ότι στην περίπτωση των συγκεκριμένων βαθμίδων εκπαίδευσης, η στρατηγική ελαχιστοποίησης του ρίσκου υπαγορεύει τη διατήρηση του «λουκέτου» στα δημοτικά και τους παιδικούς σταθμούς επ’ αόριστον - και, πάντως, τουλάχιστον ως το προσεχές φθινόπωρο. Ωστόσο, την ώρα που η κυβέρνηση λέει -και θα συνεχίσει να λέει- στους γονείς να «μην πάνε τα παιδιά στους παππούδες», τυχόν παράταση του «λουκέτου» στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά δυσχεραίνει την επιστροφή στην κανονικότητα για δεκάδες χιλιάδες ζευγάρια, που θα δουν τις δουλειές τους να ανοίγουν μεν, αλλά τα ίδια να... μην έχουν τι να κάνουν τα παιδιά τους! «Αν δεν ανοίξουν τα σχολεία μαζί με τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις, τότε οι μισοί δεν θα γυρίσουν στις δουλειές τους», είναι η φράση που ακούστηκε σε σύσκεψη, την περασμένη εβδομάδα, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον προβληματισμό να είναι εμφανής.

Τα επικρατέστερα σενάρια

Σε κάθε περίπτωση, παρότι τέτοια παραδείγματα έχουν ως τώρα ανακύψει δεκάδες κατά την εξέταση του τρόπου άρσης των περιοριστικών μέτρων, ουδείς στην κυβέρνηση αμφιβάλλει ότι έχει έρθει ο καιρός να ξεκινήσει το «άνοιγμα» της οικονομίας και της κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, όλα δείχνουν ότι οι «κλειδωμένες» αποφάσεις που θα αφορούν στην άρση των περιοριστικών μέτρων και θα ακούσουμε αύριο από τον πρωθυπουργό είναι πολύ συγκεκριμένες: Για παράδειγμα, είναι συγκεκριμένο και αποτελεί ειλημμένη απόφαση ότι στις 4 Μαΐου θα αρθούν οι περιορισμοί κυκλοφορίας και στις 5 του ερχόμενου μηνός θα καταργηθεί η υποχρέωση γραπτής βεβαίωσης ή αποστολής μηνύματος στο 13033. Ωστόσο, ακόμη και γι’ αυτή την προειλημμένη απόφαση, οι παράμετροι είναι ασαφείς: για παράδειγμα, υπάρχουν εισηγήσεις να αρθούν μεν οι περιορισμοί κυκλοφορίας, αλλά αυτό να μην αφορά την ψυχαγωγία και τις εκδρομές – να μην ανοίξουν, δηλαδή, οι εθνικές οδοί ούτε να επιτραπεί για κάποιον να μεταβεί στο εξοχικό του.

Πάντως, όλα δείχνουν ότι από την επόμενη Δευτέρα θα ανοίξουν τα μικρά εμπορικά καταστήματα, τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα κέντρα αισθητικής.

Διαφωνίες για σχολεία-εκκλησίες

Μία εβδομάδα αργότερα, δηλαδή στις 11 Μαΐου, αναμένεται να επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες τα παιδιά της Τρίτης Λυκείου, ώστε να προετοιμαστούν για τις Πανελλαδικές εξετάσεις, που, όπως διαμηνύει το υπουργείο, «θα έχουν τελειώσει στις 15 Ιουλίου». Ωστόσο, δεν είναι καθόλου βέβαιο τι θα γίνει με τις άλλες τάξεις, αφού το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης προστέθηκε στις φωνές εκείνες που διαφωνούν με το συνολικό άνοιγμα των σχολείων και υποστηρίζουν ότι η επανέναρξη των μαθημάτων πρέπει να αφορά μόνο την τελευταία τάξη του Λυκείου.

Πάντως, όποια απόφαση κι αν ληφθεί, τα διαδικαστικά που θα έχει να λύσει κάθε σχολικό συγκρότημα αλλά και το υπουργείο θα είναι πολλά: κι αυτό διότι μένει να φανεί πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία – δηλαδή με πόσες τάξεις, με πόσους μαθητές ανά τάξη, πόσο κοντά θα κάθονται κ.α.

Σαν να μην έφταναν αυτά, το Μαξίμου έχει αρχίσει να υφίσταται πιέσεις και από την Εκκλησία. Στο γραφείο του πρωθυπουργού έχει φτάσει από την περασμένη Παρασκευή η επιστολή του προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας, αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, με την οποία ζητεί από τον πρωθυπουργό την επαναλειτουργία των ιερών ναών με ταυτόχρονη υιοθέτηση αυστηρών μέτρων προστασίας. Επίσης, ένας-ένας, αρκετοί μητροπολίτες έχουν αρχίσει να... βγαίνουν στο «αντάρτικο» και πολλοί στην κυβέρνηση φοβούνται πως είναι θέμα μερικών ημερών να κλιμακωθεί μία σύγκρουση μεταξύ Πολιτείας-Εκκλησίας, που θα προκαλέσει ακόμη περισσότερους πονοκεφάλους στους ήδη πολλούς που υπάρχουν στο Μαξίμου αναφορικά με την επιχείρηση «επιστροφή στην κανονικότητα».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.