ΚΟΣΜΟΣ

Βορειοκορεάτικα ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Κιμ «μίλησε» - «Ευχαρίστησε εργαζόμενους τουριστικού θερέτρου»

«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι ζωντανός και υγιής», υποστηρίζει η Σεούλ

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν «είναι ζωντανός και καλά στην υγεία του», δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Νοτιοκορεάτη προέδρου Μουν Τζε-ιν, απαντώντας στις φήμες που ήθελαν τον Βορειοκορεάτη ηγέτη να αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.

«Η θέση της κυβέρνησής μας είναι σταθερή», δήλωσε ο Μουν Τσουνγκ-ιν χθες Κυριακή μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN: «Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι ζωντανός και καλά στην υγεία του».

Ο σύμβουλος πρόσθεσε ότι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης βρίσκεται από τις 13 Απριλίου στην Ουονσάν, ένα παραθεριστικό θέρετρο στο ανατολικό τμήμα της χώρας. «Μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί καμία ύποπτη κίνηση», υπογράμμισε.

Οι εικασίες για την κατάσταση της υγείας του Κιμ Γιονγκ Ουν έχουν αυξηθεί μετά την απουσία του από τους εορτασμούς της επετείου της 15ης Απριλίου. Εκείνη η ημέρα είναι η πιο σημαντική στο πολιτικό ημερολόγιο της Βόρειας Κορέας, καθώς είναι τα γενέθλια του ιδρυτή του καθεστώτος της χώρας, του Κιμ Ιλ Σουνγκ, παππού του νυν Βορειοκορεάτη ηγέτη.

Οι τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του Κιμ ήταν στις 11 Απριλίου όταν συνήλθε το πολιτικό γραφείο του κυβερνώντος κόμματος και την επομένη όταν επισκέφθηκε μια αεροπορική βάση.

Η Daily NK, ένα διαδικτυακό μέσο το οποίο διαχειρίζονται Βορειοκορεάτες που έχουν αποσκιρτήσει, είχε μεταδώσει ότι ο Κιμ υπεβλήθη τον Απρίλιο σε επέμβαση λόγω των καρδιαγγειακών προβλημάτων που αντιμετώπιζε και τώρα αναρρώνει σε έπαυλη στην επαρχία Βόρεια Πιονγκάν.

Επικαλούμενη μη κατονομαζόμενη πηγή από τη Βόρεια Κορέα, η Daily NK πρόσθεσε ότι ο Κιμ, που είναι περίπου 30 ετών, χρειάστηκε να υποβληθεί εκτάκτως σε επέμβαση για να αντιμετωπιστούν προβλήματα που συνδέονται «με το υπερβολικό κάπνισμα, την παχυσαρκία και την κούραση».

Από την πλευρά της η Νότια Κορέα, που τεχνικά εξακολουθεί να βρίσκεται σε πόλεμο με τη Βόρεια, είχε υποβαθμίσει την αξία των πληροφοριών αυτών.

«Δεν διαθέτουμε στοιχεία για να επιβεβαιώσουμε τις εικασίες αυτές και μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί καμία συγκεκριμένη ενέργεια στο εσωτερικό της Βόρειας Κορέας», επεσήμανε το γραφείο του Νοτιοκορεάτη προέδρου την προηγούμενη εβδομάδα.

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN από την πλευρά του, επικαλούμενο Αμερικανικό αξιωματούχο, μετέδωσε ότι η Ουάσινγκτον «εξετάζει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Κιμ Γιονγκ Ουν βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο αφού υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση».

Όμως την Πέμπτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε εκτιμήσει ότι οι πληροφορίες για την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του Κιμ είναι «λανθασμένες».

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν «μίλησε» - Σύμφωνα με βορειοκορεατικά ΜΜΕ, ευχαρίστησε εργαζόμενους τουριστικού θερέτρου

Όλα αυτά, την ώρα που δημοσιεύματα από την Βόρεια Κορέα υποστηρίζουν ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν φέρεται να έστειλε ευχαριστήριο μήνυμα σε οικοδόμους που εργάζονται σ’ ένα τουριστικό project σε παραθαλάσσιο θέρετρο της Βόρειας Κορέας, που δίνει μια έμμεση απάντηση στα περί δεινής κατάστασης της υγείας του λαοπρόβλητου ηγέτη.

Το ρεπορτάζ της Rodong Sinmun έρχεται ενώ οργιάζουν οι φήμες που θέλουν τον Κιμ να δίνει μάχη για τη ζωή του, να είναι σε κώμα ή ακόμη και νεκρός μετά από καρδιοχειρουργική επέμβαση, στην οποία φέρεται να υποβλήθηκε στις 12 Απριλίου. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το ελεγχόμενο από το καθεστώς έντυπο ο Κιμ ευχαρίστησε τους εργαζόμενους για την αφοσίωσή τους στο project της Ουονσάν, όπου εντοπίστηκε σε δορυφορικές φωτογραφίες κι ένα ειδικό τρένο που πιθανότατα ανήκει στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας.

Η κατάσταση της υγείας του Κιμ και το που ακριβώς βρίσκεται καλύπτονται από πέπλο μυστηρίου, καθώς έχει να εμφανιστεί δημοσίως από τις 11 Απριλίου, ένα 24ωρο προτού υποβληθεί, σύμφωνα με κάποιες πηγές, στην εγχείριση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ουδείς εκτός της Βόρειας Κορέας γνωρίζει επακριβώς τι συμβαίνει με τον Κιμ. Οι όποιοι ισχυρισμοί για τις δραστηριότητές του ή τα τεκταινόμενα στην Πιονγιάνγκ είναι σχεδόν αδύνατο να επαληθευτούν λόγω της μυστικοπάθειας του καθεστώτος και της απομόνωσή τους από τον υπόλοιπο πλανήτη. Ο Κιμ είχε φωτογραφηθεί στο παρελθόν να περιφέρεται στις εγκαταστάσεις του υπό ανέγερση τουριστικού θερέτρου στην Ουονσάν, η οικοδόμηση του οποίου επρόκειτο βάσει σχεδιασμού να ολοκληρωθεί μέχρι τον Απρίλιο του περασμένου χρόνου.

Στην Ουονσάν ο Κιμ;

Τις φήμες για την υγεία του Κιμ πυροδότησε η απουσία του στις 15 Απριλίου από τη μεγαλύτερη γιορτή της Βόρειας Κορέας, τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα γενέθλια του παππού του, Κιμ Ιλ Σουνγκ, που πέθανε το 1994. Μη κατονομασθείσα πηγή από την Κίνα είπε στη νοτιοκορεατική εφημερίδα JoongAng Ilbo, ότι ο Κιμ απουσίασε επειδή υπήρχαν υποψίες ότι ένας από τους σωματοφύλακές του είχε κολλήσει το νέο κορωνοϊό, κάτι που θα έβαζε τον ίδιο και τον περίγυρό του σε σημαντικό κίνδυνο. 

Μια άλλη νοτιοκορεατική εφημερίδα, η Dong-A Ilbo, ανέφερε δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου, που δεν κατονόμασε, ότι ο Κιμ έφυγε από την Πιονγιάνγκ για την Ουονσάν για να αποφύγει την έκθεσή του στον κορωνοϊό. Ο αξιωματούχος αυτός υποστήριξε ότι κάποιοι από τους συνεργάτες του Βορειοκορεάτη ηγέτη είχαν μολυνθεί από την Covid-19 κι ότι ο Κιμ εθεάθη να βαδίζει μόνος του στις 15 και 20 Απριλίου.

Αν και ο Κιμ έχει εξαφανιστεί από το προσκήνιο, πηγή από τη Βόρεια Κορέα είπε στο νοτιοκορεατικό δικτυακό μέσο Daily NK, που διευθύνουν αυτομολήσαντες στη Σεούλ, ότι ο Κιμ είχε υποβληθεί σε καρδιοχειρουργική επέμβαση σε νοσοκομείο, όπου νοσηλεύονται μόνον μέλη της οικογένειάς του, στις 12 Απριλίου. Η ίδια πηγή υποστήριξε ότι η κατάσταση του Κιμ ήταν σταθερή κι ότι αναρρώνει υπό την επίβλεψη γιατρών σε βίλα. Αλλά μετά το ρεπορτάζ αυτό κυκλοφόρησαν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι ο Κιμ είναι σε κωματώδη κατάσταση ή ακόμη κι ότι έχασε τη μάχη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.