ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η καθοριστική συμβολή του εμβληματικού Αγωνιστή της Αριστεράς σε μία απ' τις μεγαλύτερες μεταγραφές του Ολυμπιακού

Πώς ο Μανώλης Γλέζος... έφερε τον σπουδαίο Νίκο Γιούτσο στον Ολυμπιακό!

Σήμερα το Πανελλήνιο αποχαιρετά τον εμβληματικό αγωνιστή της Αριστεράς και της Εθνικής Αντίστασης, Μανώλη Γλέζο, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 98 ετών. Εκείνον που τα ξημερώματα της 31ης Μαΐου 1941, μαζί με τον φίλο του και σύντροφο, Λάκη Σάντα, ανέβηκε στην Ακρόπολη και με περίσσιο θάρρος κατέβασε την ναζιστική σημαία. Έναν πραγματικό θρύλο της πολιτικής ζωής του τόπου μας, για τον οποίο υπάρχουν πολλές και ενδιαφέρουσες ιστορίες. Ακόμα και αθλητικές!

Μάλιστα, μία από τις ιστορίες εκείνες στις οποίες ενεπλάκη ο σπουδαίος Μανώλης Γλέζος ήταν... «ερυθρόλευκου» χρώματος, καθώς ουσιαστικά ήταν ο άνθρωπος που έφερε στον Ολυμπιακό τον τεράστιο Νίκο Γιούτσο!

Ο Γιούτσος είχε γεννηθεί το 1942 στο Μακρυχώρι της Καστοριάς, από Έλληνες γονείς. Όταν ήταν 7 ετών η οικογένειά του μετακόμισε στην Ουγγαρία και συγκεκριμένα στη Βουδαπέστη, εν μέσω εμφυλίου. Παρά το γεγονός ότι ήταν από μικρός στην Ουγγαρία, όταν του ζητήθηκε από τον ομοσπονδιακό τεχνικό της χώρας να πάρει την υπηκοότητα για να παίξει στην Εθνική, ο Νίκος Γιούτσος αρνήθηκε. Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 οι ελληνικές ομάδες άρχισαν να μαθαίνουν για τον Νίκο Γιούτσο, με την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό να «μάχονται» για την απόκτησή του.

Οι «ερυθρόλευκοι» τελικά κατάφεραν να τον κάνουν δικό τους, έχοντας ως σύμμαχό τους τον... Μανώλη Γλέζο. Όλα άρχισαν όταν είχε έρθει στην Αθήνα ο γραμματέας της ελληνικής πρεσβείας στην Βουδαπέστη, για να κάνει μια χειρουργική επέμβαση. Ο Πάππας, όπως ονομαζόταν, είχε συζητήσει για το ταλέντο του Γιούτσου με τον Βασίλη Χατζηγιάννη, ο οποίος ήταν παράγοντας στην ΑΕΚ και του είχε ζητήσει να βοηθήσει, προκειμένου ο Γιούτσος να πάρει μεταγραφή στην Ένωση. Οι «κιτρινόμαυροι» όμως ήταν διστακτικοί.

Αυτό το γεγονός εκμεταλλεύτηκε ο αείμνηστος, Θεόδωρος Νικολαΐδης. Το 1964, ο εκδότης της εφημερίδας «Φως των Σπορ» κατάφερε να δημιουργήσει μια δυνατή ομάδα, που θα έφερνε στον Ολυμπιακό τον Γιούτσο. Συγκεκριμένα, είχε μαζί του τον Άρη Χρυσαφόπουλο, ο οποίος ήταν παράγοντας των Πειραιωτών, τον Μανώλη Γλέζο, που είχε διασυνδέσεις με την Ουγγαρία, αλλά και τον τότε Ούγγρο προπονητή των «ερυθρόλευκων», Ναντόρ Τσιέρνα.

Ο θρυλικός Μανώλης Γλέζος, ο οποίος πολύ αργότερα συνδέθηκε με την ΑΕΚ, ήταν ο άνθρωπος που έκανε την αρχική προσέγγιση με τον Γιούτσο και αυτός απάντησε αμέσως καταφατικά. Οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια και οι άνθρωποι του Ολυμπιακού έβγαλαν στον Γιούτσο διαβατήριο μιας χρήσης (λεσέ πασέ). Σύμφωνα με τον αστικό μύθο, μάλιστα, η φωτογραφία του διαβατηρίου ήταν κομμένη από ένα δημοσίευμα ουγγρικής εφημερίδας.

Μία πολύ δύσκολη μεταγραφή, που όμως κατάφερε να γίνει και μάλιστα να γραφτεί στην ιστορία του Ολυμπιακού ως ένας από τους κορυφαίους παίκτες που φόρεσαν την ερυθρόλευκη φανέλα.

Μία μεταγραφή, που έγινε σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα. Μια μεταγραφή που επικρίθηκε από πολλούς. Ο Γιούτσος, όμως, απαντούσε σε κάθε παιχνίδι. Μέσα στον αγωνιστικό χώρο και κατάφερε να γίνει ένας από τους θρύλους του Ολυμπιακού. Έπαιξε συνολικά σε 499 αγώνες και είχε 211 γκολ.

«Εμπαινε Γιούτσο», ήταν ένα από τα συνθήματα της εποχής για τον θρυλικό ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού. Ένας από τους σπουδαιότερους παίκτες στην ιστορία των Πειραιωτών, που ήρθε στο μεγάλο λιμάνι με τη «σφραγίδα» ενός άλλους θρύλου. Του Μανώλη Γλέζου...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.