ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προειδοποίηση Μητσοτάκη ακόμη και για νέο Μνημόνιο!

Σε κρίσιμη καμπή η οικονομία

Το ζοφερό σενάριο να χρειαστεί να μπει η ελληνική οικονομία στην «εντατική» και στον «αναπνευστήρα» νέων μνημονίων για να επουλώσει τα τραύματα από την «κορωνοκρίση» είναι πλέον ορατό για το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εξ ου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε απόλυτη συνεννόηση με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, πορεύονται «μέρα-μέρα» και αποφεύγουν να βάζουν εύκολα το χέρι βαθιά στον κρατικό κορβανά.

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε για τα χειρότερα και στην σημερινή παρουσία του στη Βουλή, με μία αναφορά που προκάλεσε σοκ: μία αναφορά στο ενδεχόμενο ενός νέου Μνημονίου... «Όσοι σπεύδουν να ζητούν ατελείωτες παροχές είναι σαν να στέλνουν από τώρα την Ελλάδα σε μνημόνιο. να προσέχουν τι λένε γιατί εκτίθενται», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και για όσους ανέλυσαν προσεκτικά τις λέξεις που χρησιμοποίησε, η φράση «από τώρα» σημαίνει, προφανώς, ότι το θέμα δεν είναι αν η χώρα θα μπει σε νέο Μνημόνιο, αλλά... πόσο σύντομα θα γίνει αυτό.

Νέα μέτρα

Εξάλλου, είναι εδραία πεποίθηση όλων στην κυβέρνηση η ανάγκη να μην «σπάσει» εύκολα ο κουμπαράς των 36 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς βάσει του σκεπτικού που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου και στην οδό Νίκης, αν η Ελλάδα πειράξει το «μαξιλάρι», θα στείλει αρνητικό σήμα στις αγορές για το κατά πόσον μπορεί να είναι αξιόπιστος δανειστής αργότερα. Στο πλαίσιο αυτό, παρά τις γενικευμένες αντιδράσεις για τη συνεχή παράλειψη αρκετών επαγγελματικών κατηγοριών από τα μέτρα στήριξης, αλλά και για την ποσοτική ανεπάρκεια των μέτρων αυτών (αφού είναι προφανές ότι 800 ευρώ δεν φτάνουν σε κάποιον για να καλύψει τις υποχρεώσεις 1,5 μήνα...) στην κυβέρνηση έχουν αποφασίσει να είναι «σφιχτοχέρηδες». Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι παραμένουν στο τραπέζι και το σενάριο μείωσης των μισθών στο Δημόσιο, αλλά και των συντάξεων, όπως αποκάλυψε χθες (Μισθοί, συντάξεις, νέο εργατικό Δίκαιο: ποια μέτρα είναι στο τραπέζι) το matrix24.gr.

Είναι χαρακτηριστικό πως χθες, τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας όσο και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απέφυγαν να κλείσουν το θέμα. Αμφότεροι, μιλώντας στα κεντρικά δελτία του Open και του Kontra, εξέφρασαν τη διαβεβαίωση ότι αν οι συνθήκες «καραντίνας» στην οικονομία διαρκέσουν ως τον Μάιο, τότε τέτοιο θέμα δεν υπάρχει. Ωστόσο, με προσεκτικά διαλεγμένες διατυπώσεις, τόσο ο κ. Πέτσας όσο και ο κ. Σταϊκούρας ομολόγησαν ότι ουδείς μπορεί να προβλέψει την έκταση και το χρονικό βάθος της κρίσης και, ως εκ τούτου, όλα τα σενάρια παραμένουν στο τραπέζι.

Απολογισμός

Πάντως, μιλώντας σήμερα στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν καταλόγισε μόνο λογική πλειοδοσίας στους πολιτικούς του αντιπάλους, αλλά επιπροσθέτως προχώρησε και σε έναν απολογισμό όλων των μέτρων στήριξης που έχει λάβει ως τώρα η κυβέρνηση. «Πρώτη φροντίδα της κυβέρνησης είναι οι Έλληνες που πρέπει να παραμείνουν υγιείς αλλά και όρθιοι ώστε να μπορέσουν να ξαναχτίσουν όλα αυτά που γκρεμίζει η πανδημία. Και με επιχειρήσεις που θα μπορέσουν να ξαναβάλουν μπρος τη μηχανή της ανάπτυξης. Γι αυτό και μέσα σε 30 μέρες σχεδιάστηκαν και ανακοινώθηκαν τέσσερις δέσμες οικονομικής ενίσχυσης ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ», είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Κύριο μέλημά μας παραμένει η διατήρηση των θέσεων απασχόλησης αλλά και η δίκαιη και οριζόντια κοινωνική μέριμνα».

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η οριζόντια ενίσχυση των 800 ευρώ επεκτάθηκε σχεδόν στο σύνολο των εργαζομένων κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους χαμηλόμισθους. Επίσης, υπενθύμισε πως «οι απολύσεις έχουν απαγορευτεί» για να επισημάνει πως «οι εργαζόμενοι λαμβάνουν σε πρώτη φάση μια αμοιβή των 800 ευρώ διατηρώντας όλα τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα κάτι που ισχύει για όλους τους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους». «Τα επιδόματα ανεργίας παρατείνονται, όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα έχουν έκπτωση 40% στο ενοίκιό τους, οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι εργάζονται με τηλεργασία ενώ όλοι οι εργαζόμενοι με παιδιά έως 15 ετών μπορούν να λάβουν ειδική άδεια. Σε ένα άλλο πεδίο επαγγελματίες και επιχειρήσεις ανακουφίζονται άμεσα από τις υποχρεώσεις τους». «Προφανώς δεν υπάρχει οικονομία χωρίς ζωή, δεν υπάρχει όμως ούτε καλή ζωή χωρίς ανάπτυξη. Και δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς ευημερία στην εργασία και χωρίς στήριξη της επιχειρηματικότητας», τόνισε ο πρωθυπουργός. Επεσήμανε ότι συμπληρώθηκε με τις τελευταίες ανακοινώσεις το συνεκτικό σχέδιο στήριξης της κυβέρνησης προς τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις. Μίλησε επίσης για την «παροχή ηθικής αναγνώρισης» που θα καταβληθεί μέχρι τις 10 Απριλίου ειδικά στους «αγωνιστές της πρώτης γραμμής», δηλαδή προς 108.000 γιατρούς, νοσηλευτές, στελέχη του ΕΚΑΒ και της Πολιτικής Προστασίας.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης άφησε να εννοηθεί ότι η Ελλάδα αναμένει κι άλλα μέτρα ελάφρυνσης από την Ε.Ε., κάνοντας λόγο για μέγιστη δημοσιονομική ευελιξία για την αντιμετώπιση της κρίσης». «Ενταχθήκαμε επιτέλους και εμείς στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Προφανώς ανεστάλησαν και όλοι οι στόχοι για τα υψηλά πλεονάσματα του έτους 2020. Πετύχαμε χαλάρωση στους κανόνες που αφορούν τις κρατικές ενισχύσεις προς τις επιχειρήσεις», κατέληξε, προαναγγέλλοντας μάλιστα πως αύριο «ανακοινώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το νέο πλαίσιο ευελιξίας στη χρήση των πόρων του ΕΣΠΑ».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.