ΚΟΣΜΟΣ

Αντίδραση από το ελληνικό ΥΠΕΞ: «Πρόκειται για μια ακόμη πρόκληση που περιφρονεί τις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Διεθνούς Κοινότητας»

Στην κυπριακή ΑΟΖ το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ»

Εντός της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ», καθώς η Άγκυρα συνεχίζει τις απαράδεκτες προκλήσεις στην περιοχή.

Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή που επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το «Γιαβούζ» έφτασε στο τεμάχιο 6 μετά τα μεσάνυχτα, συνοδευόμενο από τουρκική φρεγάτα.

Με παράτυπη τουρκική Νavtex, η Άγκυρα δέσμευσε μια περιοχή μεταξύ των οικοπέδων 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ από τη Δευτέρα του Πάσχα μέχρι και τις 18 Ιουλίου. Τα δύο θαλάσσια οικόπεδα έχουν παραχωρηθεί στην ιταλική «ΕΝΙ» και τη γαλλική «Total».

Η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε Αnti-navtex, ενώ ο πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης, θα θέσει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η οποία θα γίνει την Πέμπτη μέσω τηλεδιάσκεψης.

Τη στάση της Τουρκίας καταδίκασε και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, παράλληλα με την καλλιέργεια των γνωστών ψευδαισθήσεων για τη στάση της ΕΕ.

Η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ

«Πρόκειται για μια ακόμη πρόκληση που περιφρονεί τις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Διεθνούς Κοινότητας για σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιβεβαιώνει δε, για πολλοστή φορά, τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας, καθώς και τον χαρακτηρισμό της ως τον κατεξοχήν παραβάτη του Διεθνούς Δικαίου στην περιοχή», σημείωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την νέα εξαγγελθείσα παράνομη γεώτρηση της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και μάλιστα σε οικόπεδα που έχουν αδειοδοτηθεί διά μέσου των νομίμων προβλεπόμενων διαδικασιών σε ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες.

Πρόκειται για μια ακόμη πρόκληση που περιφρονεί τις εκκλήσεις της ΕΕ και της Διεθνούς Κοινότητας για σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιβεβαιώνει δε, για πολλοστή φορά, τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας, καθώς και τον χαρακτηρισμό της ως τον κατεξοχήν παραβάτη του Διεθνούς Δικαίου στην περιοχή.

Υπενθυμίζουμε ότι η επανάληψη και η εμμονή σε παραβατικές συμπεριφορές δεν παράγουν δίκαιο, ούτε δημιουργούν τετελεσμένα.

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και απόλυτη αλληλεγγύη μας στην Κυπριακή Δημοκρατία και καλούμε εκ νέου την Τουρκία να σεβασθεί το Διεθνές Δίκαιο και να αποστεί από ενέργειες που υπονομεύουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην κοινή μας γειτονιά».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.